Dusko Jaramaz/PIXSELL

POLICIJA POTVRDILA: Čelnici Jadranske banke izvukl su 40 milijuna kuna

Autor: dnevno.hr

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske

U Odjelu za gospodarski kriminalitet Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom Ivom Šinkom, 57-godišnjakinjom Marijem Trlajem i 46-godišnjakom Mirkom Goretom osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i nad 67-godišnjakom Nikolom Žnidarićem osumnjičenim za poticanje na počinjenje ovog kaznenog djela. Pored toga, temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba i trgovačko društvo sa sjedištem u Čakovcu odgovorno je za kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao članovi Uprave banke sa sjedištem u Šibeniku, i to 70-godišnjak kao predsjednik Uprave, 57-godišnjakinja kao zamjenica predsjednika Uprave i 46-godišnjak kao član Uprave, na poticaj osumnjičenog 67-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema trgovačkom društvu iz Čakovca u iznosu od 35.379.008,26 kuna.

Naime, navedeno su učinili u više navrata u razdoblju od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013., suprotno pravilima bankarskog poslovanja, odnosno, proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja.

Nakon tih isplata i nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, to trgovačko društvo nije izvršilo obvezu povrata isplaćenih iznosa, na koji način su osumnjičeni članovi Uprave, protivno interesima i na štetu te banke, tom trgovačkom društvu omogućili stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000,00 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.