Facebook

POKOPAN IVAN MOGUŠ: ‘Bespomoćni smo i očajni jer je previše detalja ostalo nedorečeno’

Autor: T. P.

I dok kolege oplakuju Moguša, povlači se pitanje je li netko mogao spriječiti ovu tragediju

Groblje u slavonskom selu Stipanovci bilo je premaleno za sve one koji su se htjeli oprostiti od policajca Ivana Moguša (35) koji je pronađen mrtav 2. siječnja nakon što je, prema svemu sudeći, počinio samoubojstvo.

Na sprovodu se okupilo između 400 i 500 članova obitelji, prijatelja, kolega, poznanika, mještana, a uz kolica s lijesom koračali su policajci u odorama.

“Nemam riječi kojima bih mogao opisati prazninu i tugu. Izgubili smo marljivoga kolegu. Prepoznatljiv po svojoj blagosti, samozatajnosti i skromnosti, bio nam je svima poželjan za kolegu”, rekao je jedan policajac iz Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, piše Večernji list.

Podsjetio je kako je Moguš u policijskoj službi od 1999., najprije u jedinici za osiguranje i pratnju, a potom u VII. policijskoj postaji Zagreb. Posljednje mu je radno mjesto, pak, bilo u ekipi za očevid PU zagrebačke.

“Znajte da smo očajni i bespomoćni jer je mnogo toga ostalo nedorečeno”, rekao je Mogušev kolega.

I dok kolege oplakuju Moguša, povlači se pitanje je li netko mogao spriječiti ovu tragediju.

>>> TEORIJA O NESTANKU POLICAJCA: Ostavio je dokumente, ali ne i oružje; motivacija za nestanak je privatne prirode




Policajci nisu dovoljno zaštićeni ni plaćeni, liječnički pregledi ne provode se dovoljno često, a policajci bi morali imati mogućnost stalnog pružanja medicinske pomoći. Kažu to u Sindikatu policije nakon još jednog samoubojstva policajca.

Prema zakonima i propisima, dodaju u Sindikatu policije, policajci imaju pravo na psihološku pomoć, no smatraju da psihologa koji rade u policiji ima premalo. U MUP-u pak kažu da psihologa ima svaka PU te da psiholozi djeluju proaktivno pa sami nakon stresnih situacija razgovaraju s policajcima, pa čak i s cijelim postajama.

No po stavu Sindikata policije, sve je to premalo.




Prema postojećim zakonima, policajci na sistematske preglede trebaju ići svakih pet godina, dok pripadnici specijalne i interventne policije takve preglede trebaju obavljati svake dvije godine, piše Večernji list.

Podsjetimo, Moguš je nestao nekoliko dana prije Božića, a o njegovom nestanku javnost su obavijestili obitelj i prijatelji. Na nasipu pored Savske Opatovine 2. siječnja pronađen je muški leš, a policija je ubrzo potvrdila da je riječ upravo o 35-godišnjem Mogušu. Pored tijela je navodno pronađen i pištolj.

“Našli su moj život…na nebu svira sa anđelima”, na Facebooku je toga dana napisala shrvana Ivanova supruga.

Kolege policajci, kao i supruga, Ivana opisuju kao radišnu i dobru osobu, obiteljskog čovjeka. Njegov je brat u televizijskom gostovanju prije nekoliko dana uputio apel Ivanu za kojeg se nadao da je živ: “Vrati se kući, sve ćemo riješiti”. Kakve je probleme imao nesretni policajac, nije poznato. Ishod nestanka nažalost je najgori mogući.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.