Filip Brala/PIXSELL

Počinje ponovljeno suđenje Draženu Slavici

Autor: M.B.

Suđenje se ponavlja jer je krajem travnja Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog toga što je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca.

Na Županijskome sudu u ponedjeljak počinje ponovljeno suđenje bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za pogibiju 12 vatrogasaca i teško ozlijeđivanje jedinog preživjelog Frane Lučića u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, prenosi N1. 

Suđenje se ponavlja jer je krajem travnja Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog toga što je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca.

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca, 30. kolovoza 2007., među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog.

Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

Optužnica je bila napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.