Dusko Jaramaz/PIXSELL

Peteročlana obitelj zarazila se slamonelom, 5-godišnji dječak umro! Kaufland odmah povukao jaja!

Autor: I.G.

Sporna jaja obitelj je kupila u prodavaonici trgovačkog lanca u Samoboru, navodno u Kauflandu, uvezene iz Poljske.

Petogodišnji dječačić Mirko iz Breagne umro je od trovanja salmonelom, a njegove dvije malodobne sestre te roditelji su u kritičnom stanju odvezeni kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, javlja Jutarnji list.

Sumnja se da je umro od trovanja salmonelom iz jaja. Nalaz obdukcije još nije poznat. Petogodišnjaku liječnici nisu mogli pomoći. Pokušavali su ga oživjeti, no bilo je prekasno.

U bolnici su potvrdili da su djevojčice otrovane salmonelom, a za roditelje u nedjelju još nisu dobili nalaze. I njihovo je stanje bilo dosta teško, no sad su stabilno i više im životi nisu ugroženi.

Ministar zdravlja Dario Nakić Jutarnjem je potvrdio da su preostali članovi obitelji u bolnici te da su u njihovoj kući bili sanitarni inspektori te uzeli briseve i uzorke hrane iz hladnjaka. O tome je li doista bila riječ o salmoneli nije želio govoriti jer nije dobio rezultate analize uzoraka. No, Jutarnji piše da su iz Zavoda za javno zdravstvo u subotu potvrdili kako su u jajima uzetima iz hladnjaka u obiteljskoj kući pronašli salmonelu.

Sporna jaja obitelj je kupila u prodavaonici trgovačkog lanca u Samoboru, a navodno su uvezena iz Poljske. Iz resornog ministarstva poručili su za Index da je Sanitarna inspekcija slijedom službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja obavila inspekcijski nadzor dana 12. 10. 2016. u maloprodajnom objektu trgovačkog lanca pri čemu je utvrđeno da je sam trgovački lanac (Kaufland piše Index) zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost pokrenuo interno povlačenje sporne hrane iz svih svojih trgovina.

“Sanitarna inspekcija uzela je službene uzorke povučene hrane radi obavljanja laboratorijskih analiza te utvrđivanja zdravstvene ispravnosti. Kako do slanja ovog priopćenja rezultati službenih analiza još nisu zaprimljeni od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne možemo komentirati daljnje postupke. Očekujemo, da će analiza biti gotova tijekom današnjeg dana”, poručili su iz MIZ-a.

Inače, salmonela je opasna na temperaturama između četiri i 60 stupnjeva, a temeljitom termičkom obradom opasnost od oboljenja se sprječava.

No, navodno se ponovno javlja nakon nekoliko sati ako se pečene ili kuhane namirnice odmah ne pojedu nego ostave da stoje na uobičajenim temperaturama, pa čak i u hladnjaku koji nije namješten da jače hladi.

Povišena temperatura, grčevi u trbuhu i proljev javljaju se 12 sati nakon zaraze salmonelom. Bolest je iscrpljujuća za starije ljude i djecu te sve s oslabljenim organizmom. Zaraza se može proširiti u druge dijelove tijela pa i izazvati smrt ako se ne počne na vrijeme liječiti antibioticima.

Autor: I.G.