Peka, Monte Carlo, Dalmacijavino, Bellevue i dva dobra prijatelja

Autor: hina

Odlukom Vrhovnog suda ukinuta je presuda za 'mali maestro' u kojoj su se Gotovac i Stanić uspješno obranili prijateljstvom. Njima će se ponovno suditi, ali pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem koje će, uz malo sreće, znati što je definicija sukoba interesa.

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju “mali maestro” i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Sud je prihvatio žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu koju je u veljači prošle godine donio sudac zagrebačkoga Županijskog suda Vladimir Pavleković.

Gotovac je bio oslobođen USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea. Stanić je, pak, optužen da je dao mito i poticao Gotovca na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja fonda.

Njima će se ponovno suditi, ali pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem.

Pogrešni zaključci

Vrhovni sud je ustvrdio kako je prijašnje vijeće pogrješno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da bivši potpredsjednik fonda nije zlouporabio položaj, nego je samo prekršio Etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo.

Vrhovni sud, pak, smatra da iskazi svjedoka i tajno snimljeni razgovori dvojice optuženika pokazuju da se Gotovac, suprotno zaključku prvostupanjskog suda, jako trudio da pomogne Staniću i u tančine ga obavještavao o svim aktivnostima koje je poduzeo i koje će poduzeti.




Ocijenjeno je i kako zaključak da nije dokazano kazneno djelo zagrebački županijski sud nekritički temelji isključivo na obranama optuženika koji su tvrdili da su prijatelji te da je logično da se prijatelji međusobno daruju, idu na skupe izlete i zimovanja, borave na jahti jednog od njih i razgovaraju o daljnjim planovima u životu.

Napomenuvši kako je definicija prijateljstva u prvostupanjskoj presudi pomalo neprihvatljiva, “jer bit prijateljstva ne čini razmjena materijalnih dobara u bilo kojem obliku”, vrhovni suci su ustvrdili da je županijski sud zanemario činjenicu da između Gotovca i Stanića, neovisno o stupnju njihova prijateljstva, postoji odnos državnog službenika sa svim odgovornostima i privatnog poduzetnika koji ima određene interese koje namjerava realizirati poticanjem na zlouporabu službenog položaja i ovlasti.

Pravomoćnu odluku u slučaju “mali maestro” donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Hajrije Novoselec u kojem su članovi bili Lidija Grubić Radaković i Ante Potrebica. Odluka je donesena 25. svibnja.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.