Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oštećeno i opljačkano arheološko nalazište u Jalžabetu

Autor: Hina

 "Teško je govoriti o razmjerima štete, to tek treba utvrditi. Nalazište je vrlo vrijedno", izjavio je predsjednik Općinskoga vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik Josip Križanić

Nepoznati lopovi oštetili su i opljačkali arheološko nalazište iz starijega željeznog doba u Jalžabetu,  jedno od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, o čemu je varaždinska policija dobila dojavu u utorak oko podneva.

 Varaždinska policija je danas oko podneva primila dojavu arheološkog tima Instituta za arheologiju iz Zagreba, zaduženog za iskopavanja u Jalžabetu, da je devastirano arheološko nalazište.
“Nakon dolaska na nalazište primijetili smo oštećenja na arheološkom nalazištu i pozvali policiju. Očevidom u suradnji s arheolozima utvrdit će se činjenično stanje i poduzeti daljnje radnje”, rekao je za Hinu policijski službenik za odnose s javnošću varaždinske Policijske uprave Matko Murić.

Arheološki spomenik u Jalžabetu naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom oko 70 metara i višim od osam metara.

 Općina Jalžabet i Institut za arheologiju nedavno su predstavili projekt arheološkog istraživanja u Jalžabetu pod nazivom “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja”, koji se provodi u sklopu programa Europske unije. Vrijednost mu je 2,5 milijuna eura od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu.

“Teško je govoriti o razmjerima štete, to tek treba utvrditi. Nalazište je vrlo vrijedno”, izjavio je predsjednik Općinskoga vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik Josip Križanić.

Prema planovima Općine Jalžabeta, osim otkrivanja kako se na tom području živjelo u starijemu željeznom dobu, istraživanja grobnog humka trebala bi pridonijeti i razvoju kulturnog turizma u Jalžabetu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.