Foto: Ilustracija

NOVA SRAMOTA HRVATSKOG PRAVOSUĐA: Oboljeli od multiple skleroze, Huanito Luksetić, osuđen na dvije godine zatvora

Autor: dnevno.hr

'Ovo je nemilosrdan šamar svim teško oboljelima koji koriste ulje od kanabisa u medicinske svrhe' komentirao je presudu za Otvoreno Ratko Martinović, predsjednik udruge Medicinska konoplja

Presuda višestrukom ubojici Horvatinčiću još se nije ni ‘ohladila’, a hrvatsko pravosprđe ponovno se bruka. U srijedu je na Općinskom sudu u Rijeci izrečena još jedna sramotna presuda i to nad građaninom oboljelim od multiple skleroze.

Huanito Luksetić, simbol hrvatske borbe za legalizaciju upotrebe ulja od kanabisa u medicinske svrhe, nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, dok je njegov sumještanin Goran Zakrajšek iz Bregi kraj Matulja dobio devet mjeseci. Obojica su optuženi za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane zbog prodaje.

Nikad prije nije bio kažnjavan 

U obrazloženju presude riječka sutkinja Tatjana Čargonja naglasila je da je predmet optužbe velika količina konoplje od koje se mogla dobiti velika količina ulja i time je ocijenila dokazanim inkriminacije optužbe koja Luksetića tereti da je u dvorištu svoje kuće uzgojio 11 stabljiki indijske konoplje radi proizvodnje marihuane s namjerom da je proda, piše otvoreno.hr.

– Po ocjeni suda, time je dovedena u pitanje obrana optuženog Luksetića da se radilo o količini marihuane i konoplje namijenjenoj proizvodnji ulja isključivo za osobne potrebe. U tom svjetlu indikativno je, a s druge strane nelogično, da pretragom Huanitovog doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje, ili imao ikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće – glasilo je obrazloženje presude.

Slučaj Huanita Luksetića postao je poznat nakon što mu je 2014. u akciji posprdno nazvanoj “Iscjelitelj”,policija upala u kuću i u dvorištu pronašla 11 stabljiki i 22 kilograma marihuane (pri tome su u kilažu uračunali stabljike, listove i sjemenke koji ne odlaze ni na klasično narko tržište, a kamoli u sastav ljekovitog ulja).

Luksetić je indijsku konoplju uzgajao u medicinske svrhe jer je kao oboljeli od multiple skleroze, prije ulja kanabisa probao sve legalne metode liječenja bez rezultata. Jamčevinu od 70.000 kuna Luksetiću su platili su nepoznati donatori diljem Hrvatske koji se liječe na isti način. Oboljeli su povodom ovog slučaja uputili protestno pismo ministru zdravstva Siniši Vargi što je napokon pokrenulo val promjena. Osnovano je povjerenstvo za kanabis, u predizbornoj kampanji 2015. godine sve su stranke imale dekriminalizaciju marihuane u medicinske svrhe u svojim programima, no onda je sve najednom stalo.




‘Bolje je oboljeti od sinkope nego liječiti se kanabisom’

Sramotnu presudu Huanitu Luksetiću za Otvoreno je komentirao Ratko Martinović, predsjednik udruge “Medicinska konoplja”:

-S obzirom na obrazloženje presude, smatram da sutkinja nije uzela u obzir niz mogućnosti – od potencijalnog eksperimentiranja oko sorti, potencije biljki s obzirom na izloženost suncu, možebitno poklanjanje ulja drugim oboljelima i sve druge opcije iz široke palete. Ako joj je već na pameti isključivo opcija prodaje, onda ju je barem trebala dokazati – kada se već kune u svoj pravni izričaj? Nije li osnovna značajka našeg pravnog sustava tzv. ‘presumpcija nevinosti’, a ne ‘presumpcija krivnje’? Ne zvuči li neozbiljno dati ovako ozbiljan pravorijek i onda ne uspjeti dokazati vlastitu tvrdnju nekim telefonskim pozivima, mobilnim porukama ili informacijama na društvenim mrežama? Ovako Juanito, čovjek za kojeg sam se osobno uvjerio da ima isključivo plemenite i društveno korisne namjere, odlazi u zatvor zbog rekla-kazala sutkinje čija pretencioznost itekako realno može ugroziti zdravlje čovjeka koji će u zatvorskim okolnostima nedvojbeno ostati bez tretmana. Još jedan veliki poraz hrvatskih konzervativaca koji se zalažu za uzgoj tradicionalne kulture, konoplje koju su uzgajali naši stari… Još jedan veliki poraz hrvatskih liberala koji se zalažu za praćenje globalnih trendova legalizacije biljke… A najveći poraz oboljelih kojima je sudstvo opalilo nemilosrdan šamar i po tko zna koji puta dokazalo da je bolje ‘oboljeti od sinkope’ nego se liječiti kanabisom – zaključuje Martinović, piše otvoreno.hr.




Zanimljivo, riječkoj sutkinji ovo nije prvi puta da njena presuda izaziva medijsku pažnju. U proljeće 2016. osudila je riječku aktivisticu i članicu riječke udruge “Pokret otpora- Riječani protiv korupcije” Slavicu Šotuna novčanu kaznu od 8 000 kuna zbog klevetanja Slavka Linića. U procesu se, navela je optužena za portal Promise.hr, ponašala pristrano te je odbila saslušati svih šest svjedoka obrane i sve dokaze koje je obrana htjela priložiti. Odbila im je i dati zapisnik suđenja. Portal Promise.hr navodi kako njeno ponašanje ima veze s Linićevom praksom dijeljenja stanova riječkim sucima u vrijeme kada je bio gradonačelnik Rijeke.

Pripravke na bazi biljaka canabis sativa i canabis indica koristili su gotovo svi stari narodi prostranog euroazijskog kopna. Biljke iz roda cannabis tisućama su godina štovane kao svete biljke, a pripravci su korišteni u najrazličitije svrhe, od liječenja do gradnje kuća. Sve do početka 20. stoljeća kada je, zbog pritiska američke farmaceutske industrije, kanabis proglašen ilegalnom opojnom drogom opasnom po život.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.