Dusko Jaramaz/PIXSELL

NEPRISTUPAČAN TEREN: Sjeverni Velebit gori tjedan dana, nije ga ugasila niti kiša

Autor: Hina

vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino što je vrh Borovača, na visini  od oko 1.300 metara, ostao nepokriven

Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.

Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino što je vrh Borovača, na visini  od oko 1.300 metara, ostao nepokriven zbog izrazite nepristupačnosti, te se očekuje pomoć zračnih snaga, barem u tome da se na požarište dostavi spremnik vode, tzv. kruška.

“Požar od 15. ovog mjeseca traje neprekidno, unatoč tome što je u međuvremenu padala i kiša, jer riječ je o NP koji je u biti prašuma, a nakon kiše je krenula jaka bura, čak oko 120 kilometara na sat, koja traje već tri dana, iako imamo najavu da bi mogla jenjavati pred večer, tako da bismo možda mogli dobiti u pomoć i zračne snage, koje smo zatražili”, rekao je Ostović i naglasio da je opožareno 120 hektara, te je vatrena fronta jučer bila dugačka sedam kilometara, a danas je i duža.

Prema Ostovićevim riječima požar je prošlog petka krenuo s Visibabe na visino od 1.160 metara nad morem, teren je nepristupačan, ali je povučena takozvana “vodena pruga”, crijeva za opskrbu vodom, s jakim crpkama koje vodu tjeraju uzbrdo, postavljene su u duljini od gotovo dva kilometra.

“Domicilni vatrogasci iz Senja kažu da je prvi put voda došla na Premužičevu stazu, jer je požarište protegnuto na cijelu dužinu Premužićeve staze, a tu su i vatrogasna vozila sa svojim spremnicima, sve je izuzetno teško, u uvjetima kada su noći i jutra hladna, posebno zbog bure, ali pokrivamo cijeli teren, te vjerujem u uspjeh gašenja”, rekao je Ostović.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.