www.flickr.com

NAKON TROGODIŠNJE SUSPENZIJE I OTKAZA: Profesor tjelesnog odgoja iz Zadra osuđen za bludne radnje tražio povratak na posao

Autor: M.B.

U svojoj žalbi istaknuo je da ima 29 godina radnog staža i da ga djeca obožavaju, te da smatra da do mirovine može korektno obavljati svoju dužnost.

Sutkinja zadarskog Općinskog suda Ivana Čačić Brčić odbila je žalbu 56-godišnjeg profesora tjelesnog odgoja iz Zadra koji je nakon pravomoćne presude zbog bludnih radnji dobio izvanredni otkaz u jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj zadarskoj školi gdje je radio na pola radnog vremena. Profesor se žalio sudu zbog dobivenih otkaza jer je djelo, zbog kojeg je tri godine bio suspendiran, počinio izvan škole, nastave i kontakta sa učenicima, piše Zadarski.hr

U svojoj žalbi istaknuo je da ima 29 godina radnog staža i da ga djeca obožavaju, te da smatra da do mirovine može korektno obavljati svoju dužnost. Naveo je kako je osoba u poodmakloj životnoj dobi, te da mu se ovakvim postupkom onemogućuje egszistencija te da neće moći pronaći adekivatno zasposlenje. No, sud je prema zakonu presudio da pravomoćno osuđenim osobama, a posebno kada je riječ o kaznenim djelima protiv spolne slobode nije nije mjesto u nastavnom procesu. Zakonom o odgoju propisano je, naime, da radni odnos u školskoj ustanovi ne može zasnovati osoba koja je pravomoćno osuđena. Školska ustanova kao poslodavac otkazuje ugovor o radu bez obaveze poštivanja ugovorenog otkaznog roka u roku od 15 dana od saznanja za pravomoćnu presudu.

-O tom slučaju dosad nisam davala izjave za medije, kao što ni dalje ne bih o tome govorila, niti iznosila ništa vezano uz taj događaj, osim što mogu reći da smo, nažalost, morali postupiti po zakonu. Moram jedino istaknuti da zaposlenik u našoj školi nije nikada počinio kazneno djelo niti prekršaj – kazala je ravnateljica osnovne škole gdje je profesor radio dugi niz godina. Jednako je rekao i ravnatelj srednje škole u kojoj je profesor također radio istaknuvši također kako takvo kazneno djelo, niti bilo kakvo drugo, nije nikada počinjeno u školi.

 – Dobili smo pismenu obavijest o pravomoćnoj presudi nakon čega smo postupili prema zakonu. Profesor se o tome očitovao pismenim putem a u našoj školi tjelesni odgoj je predavao dečkima. Nije nikada počinio nikakav prekršaj niti kazneno djelo u školi- kazao je ravnatelj srednje škole u kojem je profesor predavao na pola radnog vremena. O sadržaju pravomoćne presude protiv zadarskog profesora tjelesnog odgoja ravnatelji nisu htjeli niti mogli govoriti jer je nisu, niti dobili na uvid. Profesora je navodno na ljeto 2013. godine za bludne radnje optužila jedna strana državljanka.

Osoba protiv koje se vodi kazneni postupak prema zakonskim odredbama privremeno se suspendira sa radnog mjesta, a dokažu li mu se navodi iz optužnice može joj se uručiti otkaz. Ravnatelji škole su nakon službene potvrde o istrazi nastavnika suspendirali, te je on nastavio, kao Zakon o odgoju propisuje, cijelo vrijeme primati dvije trećine plaće čime se spriječava mogućnost da osoba koja je počinila bludne radnje i slična djela, pa čak i kada postoji samo opravdana sumnja i dalje bude u kontaktu s djecom.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.