Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mediji opravdali ‘prometni terorizam’ i krivnju prebacili na policiju

Autor: Dnevno.hr

Sramotna medijska obrada slučaja, kojeg treba tretirati prometnim terorizmom, ukazuje na nužnost proširenja policijskih ovlasti i uvođenja poništenja vozačke dozvole

Teatralni fotosession i članak u Slobodnoj Dalmaciji, kojeg je prenio i Jutarnji list, a trebao bi prikazati ‘policijsku brutalnost’ u postupku privođenja ekstremno neodgovornog 36-godišnjaka, koji se 1. studenoga malo prije ponoći u Makarskoj, teško alkoholiziran (1,71 promila), nije htio zaustaviti policiji, bježeći i ubrzavajući vozilo, neodgovoran je, tendenciozan i društveno opasan.

(Pre)velika količina gaze i bijelog flastera ne ukazuje težinu ozljeda, neizbježnih u konkretnoj situaciji policijskog privođenja, u nužnom i propisanom postupku obaranja teškog prijestupnika prsima na tlo i vezivanja lisica na leđima. Naime, policijski djelatnik, kojeg treba pohvaliti zbog odgovornosti i učinkovitosti, trebao je u obzir uzeti mogućnost da ga brutalni prijestupnik napadne hladnim ili vatrenim oružjem.

Nije riječ samo o najtežem kršenju prometnih propisa i ekstremnoj brutalnoj vožnji, ovo je bio, doslovce, prometni terorizam, zbog kojeg treba proširiti policijske ovlasti te hitno uvesti poništenje vozačke dozvole. Ekstremno neodgovoran, bezobziran vozač, nakon što je teško alkoholiziran sjeo za vozan, a policija ga zaustavljala, bježeći i ubrzavajući vozilo, mogao je svakog trena pokositi skupinu djece koja se vraćala s provoda.

Ovakvo neodgovorno, neobjektivno i populističko izvješćivanje, za najteži oblik ugrožavanja javne sigurnosti, u SAD-u, primjerice, nije moguć. Ni slučajno. Naime, ako bi ovakav prijestupnik preživio postupak privođenja, zasigurno bi bio u zatvoru ili zatvorskoj bolnici. Energičnije bi djelovali i u Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj…

Ovaj slučaj treba ‘hladne glave’ analizirati i zaključiti kako je policija možda jedino pogriješila što je postupak zaustavljanja trajao predugo, nekoliko kilometara. A na svakom je metru dotični mogao izazvati masakr. Zbog toga ga je trebalo zaustaviti čim prije, po potrebi brutalnije.

Po stoti put naglašavam da treba uvesti mehanizam poništenja vozačke dozvole. Redovni, za treće vremensko oduzimanje dozvole, po sadašnjim propisima. Usto i direktni, izravni, za najteže, ekstremne slučajeve, kao što postoji izravni crveni karton u nogometu.

‘Makarski slučaj’ ubuduće treba ‘školski’ koristiti za definiranje najtežih prometnih prijestupa kad treba odmah poništiti vozačku dozvolu, a prijestupnika izravno odvesti u pritvor. Novu bi takav mogao polagati nakon pet godina, ali tek nakon što bi posebna komisija, uz preuzimanje odgovornosti za moguće posljedice, dala zeleno svjetlo.




No malo će pomoći ako se vozačke dozvole budu oduzimale, odnosno poništavale, ako takvi vozači nastave voziti i sijati smrt na cesti. Zbog toga treba promijeniti i prilagoditi zakonski okvir, koji bi propisao da svaka takva vožnja znači uhićenje i odlazak u zatvor na najmanje šest mjeseci. Kvalitetno i pošteno pravosuđe to bi moglo osigurati, kad, nažalost, ne bi bilo rak-rana našeg društva…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.