HGSS

Majka i kći se izgubile u nacionalnom parku, spasio ih HGSS!

Autor: dnevno.hr

Ovo nije prvi slučaj da se posjetitelji Nacionalnog parka gube na ovom području, a jedan od razloga uz ljudski faktor i neodgovorno ponašanje posjetitelja prema sebi, zasigurno je i loše označeno područje odnosno staze koje je potrebno bolje označiti, postaviti informativne table na ulazima i raskršćima s potrebnim informacijama poput: smjera, satnice i težine same staze.

U nedjelju u 19:10 sati, od službe nadzora Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv za pomoć. Radilo se o nestanku dvije ženske osobe, majka i kćer, u dobi od 49 i 13 godina. Zajedno s njima bio je i otac koji je u jednom trenutku zastao predahnuti dok su majka i kćer nastavile dalje. Nakon nekoga vremena, otac je shvatio kako ih nema i obavijestio o tom djelatnike Nacionalnog parka. Po informacijama oca, njihov plan bio je prošetati poučnom stazom od Zavižana prema Babić Siči i vratiti se natrag. Kako se primicala večer i vrijeme pogoršavalo, a osobe bile neadekvatno opremljene, točnije u ljetnoj obući i odjeći, bez imalo vode i mobitela, bilo je potrebno hitno intervenirati i pokušati ih pronaći što je prije moguće. U akciju odmah kreće 11 spašavatelja s tri vozila, a priključuju im se i 2 djelatnika Nacionalnog parka. Podijeljeni u 4 tima kreću u potragu u 4 pravca. Nakon sat vremena pretrage oko 22 sata spašavatelji pronalaze majku i kćer vidno iscrpljene, dehidrirane, pothlađene i ustrašene. Kako su bile u kratkoj ljetnoj odjeći, njihovo jedino utopljenje bila su dva psa koji su ih grijali u trenutku pronalaska. Nakon utopljavanja, okrijepe i ponešto razgovora zajedno su krenuli prema izlazu na cestu koja vodi prema Zavižanu.

Ovo nije prvi slučaj da se posjetitelji Nacionalnog parka gube na ovom području, a jedan od razloga uz ljudski faktor i neodgovorno ponašanje posjetitelja prema sebi, zasigurno je i loše označeno područje odnosno staze koje je potrebno bolje označiti, postaviti informativne table na ulazima i raskršćima s potrebnim informacijama poput: smjera, satnice i težine same staze. Vjerujemo kako će uprava Nacionalnog parka na naš apel reagirati i u skoro vrijeme odraditi potrebne radnje kao bi ovakvih ili moguće još težih slučajeva bilo što manje, a svima nama znatno lakše.

Samo nekoliko sati prije ovog poziva, spašavatelji su umalo imali još jednu intervenciju. Radilo se o četveročlanoj obitelji iz Zadra koja se šetala Premužićevom stazom od Zavižana prema Rosijevom skloništu. U povratku, 18 godišnjak je krenuo malo bržim tempom i odvojio se od ostatka obitelji. Po dolasku na Zavižan roditelji su shvatili da ga nema i zatražili pomoć HGSS-a preko ŽC 112. Dežurni spašavatelj telefonski je iskordinirao nastalu situaciju te dao upute roditeljima što da učine. Ubrzo nakon toga nadzornici Nacionalnog parka pronašli su mladića.

I u ovim dvjema akcijama spašavanja pokazana je izuzetno dobra suradnja spašavatelja i djelatnika službe nadzora Nacionalnog parka, koji su bili uključeni.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.