Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kalmeta na suđenju: ‘Sanader se ljutio jer se u javnoj tvrtki ne zapošljavaju članovi HDZ-a’

Autor: Hina

Kalmeta je kazao da predsjedništvo stranke nije raspravljalo o financijama, jer je to bio posao tajništva

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik u utorak se na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media prisjetio sastanka na kojemu se Sanader naljutio na predsjednika uprave Hrvatskih pošta (HP) jer se u tom javnom poduzeću “ne zapošljavaju članovi HDZ-a”.

“Radilo se o tome da se zapošljavaju kojekakvi, a članovi HDZ-a se ne zapošljavaju”, ispričao je Kalmeta na zagrebačkom Županijskom sudu prisjećajući se sastanka na kojemu se Sanader naljutio na direktora HP-a Roberta Jukića.

Kalmeta je kazao i da su svi čelnici javnih tvrtki “bili skloni voditi svoje politike”. “Stranka ga postavi, a onda bi on vodio svoju politiku u smislu kadroviranja, zapošljavanja, a stranke imaju i neka svoja pravila”, posvjedočio je Kalmeta.

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kao i u prvom svjedočenju 2013. Kalmeta je kazao da predsjedništvo stranke nije raspravljalo o financijama, jer je to bio posao tajništva.

Na izravno pitanje sudskog vijeća kazao je da se ne sjeća jesu li na predsjedništvu raspravljali i odlučivali o honorarima za rad u stranci, financiranju HDZ-a u BiH i novcu za Hrvatsku stranku umirovljenika. No, siguran je da teme na predsjedništvu nisu bile kupnja luksuznog BMW-a za Sanadera, kupovini udjla u Hrvatskom listu, financiranju Osječke TV ili o naknadama pjevačima u predizbornoj kampanji 2007.

Tužiteljstvo, naime, tvrdi da su sve te stavke bile finacirane iz stranačkog crnog fonda koji se navodno punio preko marketinške agencije Fimi media.

Kalmeta je priznao da je i ministarstvo kojemu je bio na čelu od agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici naručio izradu promo filma “Prometna renesansa Hrvatske”, zbog čega je i on optužen u jednom od krakova afere Fimi media.




Uz bivšeg premijera Sanadera i njegovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši stranački rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi media.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.