Joca neće svjedočiti na suđenju za Pukanićevo ubojstvo

Autor: hina

Nitko ne može biti svjedok u vlastitoj stvari ili u postupku za koji je optužen, objasnila je sutkinja Ivana Kršul zašto glavnooptuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića neće kao svjedok biti pozvan na suđenje.

Na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića na zagrebačkom Županijskom sudu ipak neće svjedočiti navodni naručitelj atentata Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, no sud će od nizozemskog pravosuđa zatražiti izvještaje o istrazi koja su se u toj zemlji provodila protiv Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića.

Dokumente o istrazi tijekom koje su Jocić i Đurović u Nizozemskoj tajno praćeni i snimani, zbog sumnje da su u toj zemlji osnovali

Sreten Jocić

zločinačku organizaciju, na zadnjem je ročištu zatražio USKOK. Tužiteljstvo tim dokumentima želi potkrijepiti svjedočenja krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića koji su Jocića i Đurovića opisali kao osobe blisko povezane s kriminalom.

Knežević je na zagrebačkom Županijskom sudu Jocića nazvao “premier ligom srpskih mafijaša”, a Đurovića, kojega su drugi svjedoci opisali kao poslovnog čovjeka besprijekorne prošlosti, osobom visoko rangiranom u “balkanskoj konfederaciji kriminala”. Đurović se, inače, u optužnici spominje kao veza između Pukanićevih ubojica i Jocića, koji je za atentat platio 1,5 milijuna eura. Pod tim je optužbana Jocić pritvoren u Beogradu, gdje očekuje početak suđenja.

Tajne sefa i Iphonea




Upravo zbog beogradskog suđenja u kojem ga se tereti za isti zločin sud je danas odbio prijedlog obrane da Jocić svjedoči i u Zagrebu.

– Nitko ne može biti svjedok u vlastitoj stvari ili u postupku za koji je optužen – pojasnila je sutkinja Ivana Kršul.

U nastavku dokaznog postupka na sudu će se, među ostalim, pročitati zapisi Pukanićevog ‘iphonea’, kao i zapisnik o sadržaju njegova sefa.




Kako je na posljednjoj raspravi suđenje zbog nakladnog dolaska optuženog Bojana Gudurića počelo iznova pročitani su i iskazi do sada ispitanih svjedoka, a sud u nastavku treba odlučiti hoće li iz spisa izdvojiti dijelove iskaza prvooptuženog Roberta Matanića.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.