Robert Anic/PIXSELL

JE LI KARAMARKO RADIO ZA UDBU? Bivši predsjednik HDZ-a traži da suđenje bude zatvoreno za javnost!

Autor: Dnevno.hr

Zbog prijedloga da se novinare isključi s rasprave, sucu Đakoviću nije preostalo ništa drugo nego da odgodi ročište i razmotri novonastalu situaciju.

Nakon što se sveučilišni profesor Ante Barišić u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odbio ispričati Tomislavu Karamarku, bivšem potpredsjedniku Vlade i bivšem šefu HDZ-a, Karamarkovi odvjetnici predložili su sucu Milenku Đakoviću da se javnost isključi s rasprave te da se raspravu, barem u nekom dijelu, proglasi tajnom, piše Jutarnji list.

“Predlažem isključenje javnosti s rasprave jer će na uvid biti predočeni dokumenti od kojih su neki s oznakom tajnosti i nisu deklasificirani. To predlažemo i kako bi se zaštitila privatnost potencijalnih svjedoka koje će Karamarko spomenutiu svom iskazu i koji će biti predloženi da se saslušaju”, naglasio je Karamarkov odvjetnik Davor Cahun. Barišićev branitelj Željko Žganjer usprotivio se tom prijedlogu jer je “Karamarko javna osoba baš kao i Barišić, ali u nešto većem segmentu”.

Argumenti branitelja

“S obzirom na to da su njih dvojica javne osobe, za njih vrijede i posebna pravila koja su bitno drugačija od tzv. običnih građana te su se kao javne osobe odrekli svoje privatnosti. Tu se traži proglašenje postupka tajnim, a mi još i ne znamo koji će dokazi biti predloženi i koje će osobe biti ispitane. Ako nešto tijekom postupka bude tajno, neka javnost tada i bude isključena, no u ovoj fazi taj je zahtjev preuranjen”, istaknuo je Barišićev branitelj Željko Žganjer.

Čuvši obje strane, potrebu da nešto kaže osjetio je i sam Karamarko.

“Floskule o javnim osobama su promašene. Ovdje nije pitanje zaštite moje privatnosti. Meni je itekako u interesu da se vidi da Ante Barišić laže. Ali moji svjedoci nisu javne osobe, te imaju obitelj, djecu, unuke. I možda ne žele da se zna što su radili u onom socijalističkom sustavu! I upravo zato ih treba zaštititi. Znate, osobe koje ću spomenuti u svom svjedočenju i za koje ću predložiti da ih se pozove na sud i sasluša ozbiljni su ljudi, a ne šarlatani”, pojasnio je Karamarko sucu.

Zbog prijedloga da se novinare isključi s rasprave, sucu Đakoviću nije preostalo ništa drugo nego da odgodi ročište i razmotri novonastalu situaciju.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.