emedjimurje

Crna zastava na Tehničkoj školi: Zlokobna tišina i muk na školskim hodnicima zbog Davorina

Autor: emedjimurje/dnevno.hr

"Pitamo se u čemu smo pogriješili i jesmo li pogriješili? Na ta pitanja teško bi dali odgovor", kaže ravnatelj. Rekao je kako se u školi od stručnih službi ulažu veliki napori u radu s učenicima njegova razreda

Dan poslije strašne vijesti o smrti Davorina Štefulja (15) iz Trnovca, učenika Tehničke škole Čakovec, posjetili smo ovu srednjoškolsku ustanovu u kojoj je Davorin već drugu godinu stjecao znanje za tehničara računarstva, piše emedjimurje čiji osvrt prenosimo.

Na školskoj zgradi crna zastava, školski hodnici prazni, u zgradi muk. U jednom dijelu školskog hola Davorinova fotografija, kraj nje tri svijeće i buket bijelih ruža. Nitko od učenika nije bio voljan stati u taj tužni kutak, nitko od učenika nije bio voljan za fotografiranje, razgovor. Razumljivo. Pretežak teret gubitka prijatelja učinili su svoje.

Ipak, među tim tužnim mnoštvom progovorio je ravnatelj školeDražen Blažeka, prof.: – Tri dana smo strepili što će biti s našim Davorinom, a kada smo saznali da je netragom nestao iz svog roditeljskog doma. Uz strepnju pokušavali smo pomoći na različite načine. U sebi smo iščekivali povoljan ishod. Nažalost, ispostavilo se da ga je zadesila smrt – bile su prve riječi ravnatelja.

Dodao je kako je njegova smrt pogodila sve u školi, pogotovo one koji su s njim radili, dijelili učionice, da će ona ostaviti biljeg.

>>> Rezultati obdukcije pokazali da 15-godišnji Davorin nije ubijen

– Pitamo se u čemu smo pogriješili i jesmo li pogriješili? Na ta pitanja teško bi dali odgovor – kaže ravnatelj. Rekao je kako se u školi od stručnih službi ulažu veliki napori u radu s učenicima njegova razreda.

– Pokušavamo im dati smjernice i reći kako se unatrag ne može ništa promijeniti, ali da oni moraju težiti tome da se to više nikada ne ponovi – istaknuo je Blažeka. Rekao je kako su iz razgovora s njima doznali kako je bilo vidljivo da je on veoma malo komunicirao, da je bio dobar prijatelj, ali nedovoljno otvoren.

Očito je kako je u sebi držao probleme koji su ga pritiskali pa su tragom toga uputili učenike, kako moraju razgovarati, da moraju nekoga imati s kojim će u jednom trenutku razgovarati, podijeliti probleme. Da je on razgovarao s nekim od subote na nedjelju možda bi mu to pomoglo. – Razred mu je jako potresen i mi ćemo ga s psihološke strane, poučeni iskustvom, pokušati vratiti natrag – poručio je ravnatelj.

Doznajemo kako je zamijećeno u školi da se s njime unatrag godine dana nešto događalo, on se je prošle godine u travnju i svibnju liječio. Bio je u jednoj zagrebačkoj bolnici, a u školi su učinili sve da završi prvi razred. Ravnatelj je rekao kako se nakon toga vratio u bitno boljem stanju nego je bio i prema saznanjima liječnika stanje mu se popravljalo.

On je i sada od početka školske godine dva puta mjesečno odlazio u Zagreb, i nedavno je bio, i nikakvih naznaka nije bilo da se nešto događa. Očito je da je depresija bila duboka. Na to su liječnici upozoravali da treba biti pažljiv.

– Gledajte, teško je nekome stalno biti za ‘vratom’ i pratit što će se dogoditi. U petak u školi nije pokazivao nikakve naznake koje bi vodile nečemu, ali nažalost otišao je – rekao je s gorčinom i dodao. – Nadam se i želim svima da se to više nikada ne dogodi. Ovo je nama jedno bolno iskustvo iz kojeg učimo i ponavljamo da na bilo koju učenikovu rečenicu, potez treba reagirati jer one su poruke…

Rekao je kako je danas razgovarao s njegovom majkom koja je sama rekla da se pita, gdje je pogriješila, što je mogla napraviti.  – Ona je tješila nas da si mi ne predbacujemo jer ni oni koji su s njim živjeli nisu prepoznali njegove probleme – dodao je.

Emedjimurje doznaje kako je prije 11 godina Davorinov otac učinio suicid, da je ostavio kratko oproštajno pismo u kojem moli za oprost ovog čina. Škola će autobusima otići na njegov pogreb i to je sve što će još moći učiniti za Davorinov prerani odlazak. Vrijeme pogreba još nije poznato.

Autor: emedjimurje/dnevno.hr