Facebook/Tin Šunjerga

Ako Šunjergu proglase neubrojivim na slobodi može biti već za 6 mjeseci!

Autor: Dnevno.hr/Slobodna Dalmacija

ako sud utvrdi da je Šunjerga u trenutku počinjenja teškog kaznenog djela dvostrukog ubojstva bio neubrojiv, onda će mu se suditi po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na duševno bolesne osobe i u tom slučaju neće ga se proglasiti krivim

Ako Tina Šunjergu sud na kojemu će mu se suditi za dvostruko ubojstvo svojih roditelja proglasi neubrojivim, bit će upućen na obvezno psihijatrijsko liječenje s kojeg teoretski može, kao izliječena osoba, biti pušten već za šest mjeseci ili nekoliko godina, piše Slobodna Dalmacija objašnjavajući u članku kakav bi daljnji život mogao imati 19-godišnji ubojica koji je nedavno na podmukao način u Čisti Velikoj ubio svoju majku i oca.

Kao što su mediji nedavno izvijestili, ubojica je iz pritvora šibenskoga zatvora, zbog teškog psihičkog stanja, prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu, gdje će ostati dok mu se, i ako mu se, psihičko stanje ne popravi. A to “šetanje” od zatvora do psihijatrije, po svemu sudeći, bit će mu život i idućih godina, a tko zna, možda i do kraja života.

Kako su mediji nakon ubojstava izvještavali, Šunjergi prijeti, ako mu se bude sudilo kao punoljetniku, dugotrajan zatvor (u Hrvatskoj najviše 40 godina), međutim upitno je hoće li on biti uopće i osuđen na zatvorsku kaznu.

Naime, ako se tijekom suđenja i psihijatrijskog vještačenja pokaže da je ozbiljno psihički bolestan i da je zločine počinio u stanju neubrojivosti, izbjeći će zatvorsku kaznu, ali će mu biti određeno obvezno psihijatrijsko liječenje na jednom od četiriju forenzičkih psihijatrijskih odjela u Hrvatskoj.

Šunjerga može biti osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora ako mu se bude sudilo kao punoljetnoj osobi, ili najviše 10 godina zatvora ako mu se bude sudilo po Zakonu o sudovima za mladež. Na sudovima za mladež sudi se maloljetnicima ili mlađim punoljetnicima do 21. godine života, a suđenje se, ako nije dovršeno do isteka 21. godine života, može produljiti i do njegove 23. godine, a zatim se mora voditi redoviti postupak kao da je počinitelj odrasla osoba.

Međutim, ako sud utvrdi da je Šunjerga u trenutku počinjenja teškog kaznenog djela dvostrukog ubojstva bio neubrojiv, onda će mu se suditi po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na duševno bolesne osobe i u tom slučaju neće ga se proglasiti krivim, nego će se utvrditi da je kazneno djelo počinio u neubrojivom stanju pa se neće izreći vremenska zatvorska kazna.

Tada će mu se izreći obvezno psihijatrijsko liječenje koje može trajati onoliko koliko to procijene vještaci psihijatri, odnosno čak i doživotno, ali teoretski može biti pušten i nakon šest mjeseci, što je malo vjerojatno.

Petnaest dana prije isteka prvih šest mjeseci liječenja, s odjela forenzičke psihijatrije obavijestit će se sud koji bi sudio Šunjergi da istječe prvih šest mjeseci liječenja. Tada će psihijatri forenzičkog odjela na kojemu boravi Šunjerga obaviti vještvo njegova psihičkog stanja i o tome će izvijestiti sud.




Ako sud ne bude zadovoljan nalazom vještaka, može pozvati neovisnog vještaka psihijatra s nekog od ostalih forenzičkih odjela, koji će donijeti svoj sud o njegovu psihičkom stanju. Ako, po mišljenju stručnjaka, njegovo liječenje bude završeno i ako se s time složi sud, Šunjerga bi bio pušten na slobodu uz obvezno psihijatrijsko ambulantno liječenje kod kuće.

No, ako sud ne bude zadovoljan ni nalazom drugog vještaka, može se pozvati i trećega, koji će ponovno obaviti Šunjergino vještačenje.

Ako njegovo psihijatrijsko liječenje, po nalazu vještaka i po odluci suda još uvijek, nakon prvih šest mjeseci, ne bude završeno, Šunjergi se boravak na forenzici produljuje za godinu dana, tijekom kojih i on sam preko svog odvjetnika može tražiti vještačenje. Tijekom tih sljedećih godinu dana na forenzičkom odjelu Šunjerga bi ponovno primao terapiju i nakon isteka godine dana ponovno bi bio vještačen. I tako unedogled, piše Slobodna Dalmacija.




Autor:Dnevno.hr/Slobodna Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.