ZLOGLASNI KLUB 27: Zašto su sve mlade zvijezde u trenutku smrti imale isti bijeli upaljač u džepu?

Autor: I.Galešić

Što ne štima s tim Hollywoodom?

Jimi Hendrix umro je u dobi od 27 godina. Uzrok smrti je, navodno, komplikacija nakon uzimanja tableta za spavanje s vinom. Janis Joplin također u 27-oj godini. Uzrok: najvjerojatnije predoziranje heroinom. Curt Cobain isto je u klubu 27. Uzrok smrti: Navodno samoubojstvo. Jim Morrison također je u klubu. Razlog smrti u tako ranoj dobi je navodni srčani udar. Obdukcija nikad nije obavljena. Amy Winehouse također se pridružila zloglasnom klubu. Razlog smrti mlade, talentirane pjevačice je navodno trovanje alkoholom…

Klub 27, ili 27 Zauvijek, popularan je naziv u pop kulturi za grupu glazbenika koji su svi umrli kada su napunili 27 godina. Oko smrti ovih mladih pjevača, nadasve talentiranih i popularnih, nagađalo se svašta…. A u službene razloge smrti malo tko od njihovih obožavatelja vjeruje.

U svega deset mjeseci početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća ostali smo bez veličanstvene “J” trojke: Prvo je svijet napustio Jimi Hendrix. Preminuo je 18. rujna 1970., glazbeni ga svijet još nije stigao ni oplakati, a već 4. listopada preminula je Janis Joplin. Jim Morrison napustio nas je 3. srpnja 1971. podijelivši datum svoje smrti s datumom smrti Briana Jonesa kojeg su pronašli utopljenog u bazenu dvije godine ranije, 3. srpnja 1969. Kurt Cobain navodno je počinio samoubojstvo 8. travnja 1994.

Veliku petorku veže puno toga zajedničkog i urotničkog. Kao što smo već napomenuli, o njihovim smrtima još se i danas špekulira. Jedna od teorija kaže kako su svi ovi prerano preminuli glazbenici u trenutki smrti imali isti bijeli upaljač u džepu. Što bi to trebalo značiti nitko ne zna… Nakon smrti ovih legendi, klubu 27 pridružili su se mnogi, manje više poznati. Isto tako, u svijetu showbiza, stradali su mnogi mladi talneti. S 22 godine u avionskoj nesreći stradala je popularna r’n’b pjevačica Aaliyah. U 25 godini preminuo je poznati reper Tupac Shakur, od posljedica ranjavanja. U 34-oj godini poginuo je Ryan Dunn iz popularnog “Jackassa”. Brandon Lee, sin poznatog Bruce Leeja i glumac umro je s 28 godina. Upucan je na setu filma Vrane. Upucan je slučajno, bar tako kažu.
Lisa Lopez iz grupe TLC poginula je u prometnoj nesreći, u 30-oj godini života. U 28-oj godini života svijet su napustili i poznata glumica Brittany Murphy koja je umrla zbog komplikacija izazvanih upalom pluća, anemijom i lijekovima, kao i Heath Ledger koji je umro zbog predoziranja lijekovima. I sve njihove smrti postale su dio teorija zavjera.

Radi li se o nekakvom pop fenomenu, uroku, ili statističkoj anomaliji, nikad nećemo doznati, čini se. Kakvi god da su mračni razlozi u pitanju, ljudi su fascinirani smrću glazbenika. Mnogi su se bavili ovim pitanjem, posebno kluba 27.

 Dianna Theodora Kenny sa Sveučilišta u Sidneyju istraživala je smrt 12,665 glazbenika koji su umrli između 1950. i 2014. godine, i pokušala razbiti mit o klubu 27.

Došla je do zaključka kako glazbenici imaju veće šanse da umru od vlastite ruke, ubojstva ili nesreće nego oni koji se ne bave glazbom. Zaključila je i kako je više glazbenika umrlo s 28 nego s 27 godina, pri čemu je najčešća dob njihove smrti, zapravo, 56 godina.




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.