Trumpova zabrana useljavanja iz šest islamskih država stupa na snagu!

Autor: Marcel Holjevac

Još jedna velika pobjeda Donalda Trumpa nad NGO-ima koji su pokušali preko sebi sklonih sudaca spriječiti ograničavanje ulaska u zemlju iz šest država iz kojih stižu teroristi, pozivajući se na to da je odredba rasistička i usmjerena isključivo protiv muslimana. Problem je međutim što nema nemuslimanskih država iz kojih bi stizali teroristi.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je jutros odluku: sve odluke nižih sudova kojima je poništena izvršna uredba predsjednika Donalda Trumpa o zabrani useljavanja u SAD građana iz šest pretežno muslimanskih država na devedeset dana su do listopada nevažeće. Bilo je to jedno od prvih predizbornih obećanja koje je ispunio, no postoji rupa u zakonu, a to je da bilo koji niži sud bilo gdje u SAD može takvu stvar dovesti u pitanje ukoliko se netko žali, te je proglasiti neustavnom.

Vrhovni sud SAD, u kom je trenutno odnos snaga 5:4 u korist Republikanaca, pristao je razmotriti odluke svih nižih sudova koji su blokirali uredbu. U “per curiam” mišljenju, Sud je najavio da će konsolidirati sve slučajeve u kojima su, redom, apelacijski sudovi za deveti i četvrti okrug, zatim Havaji u slučaju Trump vs. Havaji i Trump vs. “International Refugee Assistance Project”, međunarodni program za pomoć izbjeglicama, presudili protiv Trumpove uredbe. Oba suda su proglasila Uredbu neprovedivom, i vjerojatnim kršenjem Prvog amandmana jer su niži sudovi smatrali da je odluka donesena zbog animoziteta Trumpa prema Islamu. On je pak branio odluku time da postoji masu drugih islamskih država koje nisu obuhvaćene uredbom jer odande ne dolaze teroristi u većem broju, i da u tim državama koje nisu obuhvaćene živi velika većina muslimana na planeti.

Vrhovni sud je odlučio da će razmotriti odredbu predsjednika Trumpa u listopadu, a odredba stupa na snagu odmah i presude nižih sudova ne vrijede dok Vrhovni sud ne razmotri slučaj. Kako je uredba ionako donesena na 90 dana, dok se ne uspostave nove i oštrije mjere filtriranja i provjere useljenika iz tih država, zapravo se radi o pobjedi Trumpa kako god Vrhovni sud odlučio. Uz jednu izmjenu u odnosu na izvornu Trumpovu naredbu.

Osobe iz šest zemalja – Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije, i Jemena – koje imaju “bona fide” odnos sa SAD neće biti blokirane, radi se uglavnom o zaposlenicima multinacionalnih korporacija. Naredba izdana danas kaže da je “potreban bliski osobni odnos” za one koji žele iz tih država doći u SAD do jeseni. Kad je taj odnos s entietom poput sveučilišta, recimo u svojstvu znanstvenika ili znanstvenog suradnika, mora biti “formalan, dokumentiran, i u obliku uobičajenog tečaja, a ne u svrhu izbjegavanja” izršne uredbe.

Kao primjer Vrhovni sud navodi studente i profesore koji imaju formalan odnos, kao i zaposlenike američkih korporacija. No iznimka od zabrane se ne odnosi na one koji “ulaze u odnos jednostavno da bi izbjegli izvršnu uredbu”: kao primjer navode “neprofitne organizacije odane imigracijskim politikama” (Soroseve NGO-e, u prijevodu) koje “ne smiju kontaktirati strane državljane iz spomenutih država, dodavati ih na liste klijenata, i onda osiguravati njihov ulazak u zemlju pozivajući se na to da su njihovi suradnici”, odnosno NGO-i ne smiju raditi ono što najbolje rade, izigravati zakone kad im ne odgovaraju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.