flick

Sjeverna Koreja odbacila rezoluciju UN-a i prijeti SAD-u

Autor: Hina

Sjedinjene Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu saveznice Pjongjanga Kine te Rusije

Sjeverna Koreja odbacila je u utorak rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju novih sankcija i poručila da će Sjedinje Države uskoro osjetiti “najveću bol” koju su ikada osjetile.

Sjevernokorejski veleposlanik Han Tae Song je na konferenciji o razoružanju u Ženevi, koja se odvija pod okriljem UN-a, kazao da je “režim u Washingtonu, zanesen mogućnošću političkog, gospodarskog i vojnog sukoba, opsjednut time da obrne razvoj nuklearnog programa Demokratske Narodne Republike Koreje koji je već ušao u završnu fazu”.

Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo jačanje sankcija protiv Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang 2. rujna izvršio šesti i dosad najsnažniji nuklearni test. Pjongjangu je u sklopu novih sankcija uvedena zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

“Nadam se da će režim jasno i glasno čuti poruku i da će odabrati drugačiji put”, kazao je na forumu u Ženevi američki veleposlanik Robert Woods.

Rezolucija donesena u ponedjeljak navečer deveta je rezolucija o sankcijama Sjevernoj Koreji koja je jednoglasno izglasana u 15-očlanom Vijeću od 2006., vezano uz njen balistički i nuklearni program.

Sjedinjene Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu saveznice Pjongjanga Kine te Rusije.

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.




Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od 2 milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini. Sjevernu Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje Kina.

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi oko 4,5 milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te 4 milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. rujna testirala hidrogensku bombu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.