Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Oni misle ugroziti i SDP i HDZ: Je li ovo lider nove koalicije koja je na korak do formiranja?

Autor: Iva Međugorac

Sve manju političku moć SDP-a među biračima iz mjeseca u mjesec pokazuju rezultati anketa koje mjere rejting stranaka. No, osim što u Partiji nemaju utjecaja na birače, čini se kako je sve manji i njihov utjecaj na potencijalne političke partnere. Malo je onih na koje nespretni predsjednik te stranke Davor Bernardić sa sigurnošću može računati, što ne čudi s obzirom na to da im je i najlojalniji partner HNS okrenuo leđa, a nije tajna da je baš ta mala stranka preživljavala na SDP-ovim ”jaslama”.

Nedavni, dijelom i bespotreban pokušaj rušenja premijera Andreja Plenkovića još je jednom, po tko zna koji puta do sada, pokazao čitav niz slabosti najveće oporbene stranke pa se tako pokazalo da je upitna suradnja između HSS-a i SDP-a, ali jednako tako pod upitnik se dovodi i partnerski odnos s HSU-om, čiji zastupnici nisu glasali za opoziv Vlade. Premda je krivaca za podređeni položaj Partije mnoštvo, najodgovorniji je nedvojbeno predsjednik Bernardić, čije su liderske manire pale u vodu i prilikom posljednjeg pokušaja rušenja Vlade.

Bero nikako nije pravi šef

Bernardić, koji se još uvijek nije do kraja definirao kao šef svoje stranke, teško da će se moći nametnuti kao lider oporbe. ”On nije taj”, rekla je, govoreći o predsjedniku Partije, bivša šefica HNS-a Vesna Pusić u razgovoru za Novi list. Stoga se nameće pitanje: gradi li se novi ”treći put” i hoće li mu se prikloniti nezadovoljnici iz HNS-a koji su se okupili u GLAS-u? U SDP-u sve više razmatraju opciju da na izbore izađu samostalno, ali jednako tako postoji mogućnost da ulete u koalicijski brod s Mostom, jer ova stranka nakon dva neuspjeha teško da će sebi dopustiti suradnju s HDZ-om. Da su Most i SDP sve bliže suradnji pokazala je i suradnja te međusobna potpora u nizu projekata, a najviše se to moglo vidjeti na zajedničkom inzistiranju na osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Zanimljivo, za razliku od ostalih koji su formalno naklonjeni Partiji, Most je beziznimno podržao SDP-ov zahtjev za opoziv Vlade. No, dok u najvećoj oporbenoj stranci mozgaju i pokušavaju pronaći put kojim će krenuti, njihovu slabost i neodlučnost koristi predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji se polako, ali sigurno profilira kao novi lider oporbe. Pod njegovom palicom, navodno se već počeo stvarati takozvani novi ”treći put”. Koalicija je to malih stranaka, bez kojih se, ako ništa drugo neće moći sastaviti stabilna vlada. Koliko ozbiljno i dugoročno promišljaju svjedoči činjenica da će im pilot projekt biti europarlamentarni izbori. Beljak pak u svojem timu vidi ekipu iz GLAS-a, a osim njih kave ispija i s IDS-ovcima pa čak i sa strankom Pametno, ali i s nizom drugih, manjih regionalnih stranaka. Hoće li svi ti pregovori uroditi plodom i ima li još jedan treći put političkog potencijala pokazat će budućnost. Politička nas prošlost pak uči da veliki planovi malih političara nikada nisu urodili plodom.

 




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.