Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ne osuđuju svi u BiH Milanovićevu snimku: ‘Napokon je preko usta prevalio istine, Hrvati jesu podnarod u FBiH’

Autor: I.Delić

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izazvao je žestoke rasprave u susjednoj Bosni i Hercegovini, a povod je njegova snimka koja je 'procurila' u javnost.

Snimka razgovora bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s predstavnicima dviju braniteljskih udruga podjelila je hrvatsku i javnost susjednih nam država, koje su se našle na meti njegova verbalnog istupa. On koji za sebe kaže da uvijek govori što misli izgovorio je čitav niz pomalo zabrinjavajućih teza, osobito stoga što se radi o šefu ljevice, koji pretendira ponovno postati premijerom.

Nakon što je izvrijeđao BIH političare, ali i Srbe u javnosti se među ostalim pokrenula i debata tko je snimku objavio, što je ionako manje bitno u ovim trenucima. Ono na što valja staviti akcent jest da taj zapis koji je uzburkao regionalne duhove u javnost nije dospio slučajno, Milanović koji je i sam priznao da je znao kako ga snimaju, očigledno je htio da ga se čuje, a da to ne ispadne posve službeno netko mu je u tome i asistirao.

Bolna činjenica za one koji su do jučer branili lik i djelo bivšega nam premijer jeste ta da se Milanović svojih riječi vrlo vjerojatno ne srami, jer uostalom to i jesu niski poeni na kojima ovaj lovi birače. Podsjetimo kako je Milanović i na prošlim izborima poveo virtualni rat sa Srbijom, a sada kada je Hrvatska također zaoštrila retoriku prema susjednoj nam zemlji napravio je isto, uključujući sada u priču i Bosnu i Hercegovinu, državu koja doista jest u problemima. Da je tome tako svjedoče i reakacije ondašnjih političara koje su podijeljene pa se tako na Milanovićeve riječi referirao Ilija Cvitanović nedavno izabrani predsjednik ondašnjeg HDZ-a 1990.

“Reagirati na izjave gospodina Milanovića možemo dvojako. Može se netko ljutiti na kolokvijalni govor g. Milanovića, ali treba shvatiti da je to rečeno u salonskoj atmosferi. Premda je koristio uvredljive rečenice za BIH mislim da nema političara u BIH koji nije svjestan da smo na samom dnu europske i svjetske ljestvice u svakom pogledu i s tim se trebamo suočiti. Što prije to uradimo prije ćemo sjesti za stol i pokušati pronaći neka nova rješenja za BIH koja bi ovu zemlju mogla povući naprijed. No, najvažniji dio koji se tiče nas jeste onaj  kada Milanović govori o Dodiku, referendumu i Hrvatima u BIH. Mislim da bošnjačke elite trebaju ozbiljnije shvatiti cijelu priču oko referenduma u RS-u. Sarajevo je jednostavno dovelo Banjaluku u win-win poziciju”, kazuje Cvitanović dodajući da je Banjaluka na dobitku, sve i da se referendum zabrani.

“Sutradan, u budućnosti RS uz potporu Rusije može organizirati referendum o odcjepljenju. Sarajevu će tada  trebati Hrvati  da taj referendum ponište legalnim referendumom  na državnoj razini, kojim bi se spriječilo moguće odcjepljenje Republike Srpske. Hoće li Hrvati tada stati uz Sarajevo kao 1992? Teško, ako ih se nastavi ovako šikanirati, nepristajanjem na izmjenu izbornog zakona, nepristajanjem  na minijaturna prava poput TV kanala i slično.Zato držim da je jako važno da Sarajevo ne produbljuje dodatno ovu krizu i ne dolijeva Dodiku ulje na vatru.Pod uvjetom da ovo sve skupa nije nastavak dogovora Izetbegović- Dodik, i nekih viših planova s kojima nismo upoznati, a mogli bi biti kobni za BiH: Recimo plana podjele BIH na FBiH i RS. Taj plan, ako takav uopće postoji sigurno neće uspjeti. Oni koji su zamislili Hrvate kao podnarod u nekoj novoj državi FBIH prevaril su se. Hrvati nikada neće pristati na takve pokušaje podijele BiH- konstatirao je ovaj političar.

Oglasio se o Milanovićevoj retorici i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi koju prenosi Oslobođenje, a u kojoj izjave hrvatskih političara oko Srbije ovaj vidi kao odgovor na tatnohuškačku retoriku iz Srbije od najistaknutijih nositelja vlasti.

“Izjavio je (Milanović) da u BiH nema s kim razgovarati. Što se mene tiče ubuduće i nema”,  poručio je Izetbegović dodajući kako se Milanović ‘svojom prepotencijom i arogancijom odlično uklapa u balkanski milje’. Ocijenio je kako je Milanović političar koji ne pazi ni što govori niti što radi jer da je drugačije ‘ne bi doveo hrvatsku ekonomiju i odnose unutar hrvatske nacije u depresivno stanje’. Predsjedništvo BiH na Milanovićeve izjave neće reagirati, kazao je Izetbegović, naglašavajući da mu ne žele davati na značaju, a ocjena ministra vanjskih poslova BiH Igora Crndaka je da Milanovićev primitivizam konkurira Miloradu Dodiku. Dio ondašnjih medija, ali i političara našeg bivšeg premijera naziva bilmezom.




“On je jedan obični amoralni, pragmatični, nadmeni bilmez”, rekao je ReufBajrovićov je opis Milanovićeva lika i djela. I Dnevni avaz osvrnuo se na Milanovićeve teze te rekao kako oživljuje duh Karađorđeva odnosno nastojanje da se podijeli BiH te pozivaju predsjednika SDP-a da im se hitno ispriča. Baš kao štu su se užarile naslovnice medija, užarile su se i društvene mreže te pomalo neočekivano neki akteri istih čak i podržavaju istup Zorana Milanovića. Tako ondašnji forumaši kazuju:
“Hrvati jesu podnarod u FBiH , iskreno i na nivou BiH. Ali to je politički realitet, Hrvati u BiH trebaju novu politiku i nove ljude a njih nema, ljude sposobne da ostave Hrvate na očevini….

“Taj isti Zoran Milanović je ,otkad je postao bitan čimbenik na političkoj sceni, izgovorio je toliko laži, od kojih su neke udarale direktno na Domovinski rat i išle u smjeru podupiranja haških optužbi protiv Hrvata tipa “Finska nije imala građanski rat” ili “Nisu krivi generali, kriva je Hrvatska” i slične laži, a koje smo također sve prokazali. I tad mu nitko nije kontrirao, nitko ga nije napadao i optuživao (pritom mislimo na medije, jer su ga zbog “finskog građanskog rata” napale neki pojedinci i braniteljske udruge, dok ga u njegovoj najvećoj i najštetnijoj laži o tome da je država kriva za incidente nakon Oluje nije napao nitko osim nas).
Sad ga svi napadaju i optužuju zbog njegove ocjene o Srbiji i BiH.  Čovjek je konačno preko usta prevalio neke istine, jer je točno i istinito ocjenio i Srbiju i BiH.  Kad laže, nitko ga ne napada, kad konačno kaže istinu svi ga napadnu.  Nikad to nećemo shvatiti i nikad nam to nitko neće moći razumnim argumentima objasniti”, konstatira se na fejs stranici posvećenoj hercegovačkoj generalnskoj šestorci koja boravi u Haagu.


SRPSKE NASLOVNICE POSVEĆENE MILANOVIĆU: ‘Ustaša, ustaša, ustaša, gori od Pavelića’ (FOTO)




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.