Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Gjenero: ‘Haška presuda neće imati ozbiljne posljedice po Hrvatsku, ali…’

Autor: Iva Međugorac

Politički analitičar Davor Gjenero za naš se portal osvrnuo na hašku presudu te pokušao objasniti njezin politički kontekst.

”Meni se čini da nekakve ozbiljne posljedice od ovoga po Republiku Hrvatsku neće biti. RH je inzistirala da joj se dodjeli status prijatelja suda, na to je dobila odgovor da se na tome sudu ne sudi ni Hrvatskoj, ni predsjedniku Tuđmanu, ministru Šušku, niti generalu Bobetku, da oni nisu optuženi niti su bili predmetom istraga. To je izjava koju u svakom trenutku treba potezati. Što se tiče statusa Hrvata u BiH tu je situacija puno teža, i oni koji tvrde da je ova priča povezana s Hrvatima u Bosni i Hercegovini za korektan status u izbornom zakonodavstvu imaju pravo”, kaže naš sugovornik te dodaje da će se sada vjerojatno biti još teže izboriti za konstitutivnost, ali i mogućnost da hrvatski narod u toj zemlji bira svoje predstavnike.

”Tu će trebati jako puno diplomatskog takta i hrvatske vlade, ali i političke elite bosanskohercegovačkih Hrvata. Kada bi se govorilo racionalno reklo bi se da ova presuda ne može podijeliti BiH, ali budući da smo vidjeli neke izjave prije ove presude, recimo bila je jedna dosta tvrda i neugodna izjava Izetbegovića, gdje je on rekao da su mudžahedini činili samo pojedinačne zločine, ali da je vodstvo Hrvata u BiH zajedno s Tuđmanom bilo uključeno u zločinački pothvat, to je izjava koja sasvim sigurno izaziva određenu zabrinutost”, zaključuje Gjenero.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.