Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sjajan Marin Čilić odveo Hrvatsku u finale Davis Cupa!

Autor: dnevno.hr/HRT

Čilić je na početku trećeg seta po peti put slomio Gasquetov servis i poveo 2-0. Iako se situacija činila bezizlaznom, a njegov suparnik djelovao vrlo koncentriran i inspiriran, 17. tenisač svijeta nije se predao.

Hrvatska teniska reprezentacija po drugi put u svojoj povijesti borit će se za naslov pobjednika Davis Cupa, a treći bod i plasman u finale našoj je reprezentaciji donio Marin Čilić koji je u prvom nedjeljnom pojedinačnom dvoboju u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića svladao Richarda Gasqueta sa 6:3, 6:2, 7:5 nakon dva sata i 14 minuta borbe.

Iako je Čilić u najavi dvoboja tvrdio da ovo neće biti jednostran meč, njegova su se predviđanja samo djelomično ostvarila. Osim na početku dvoboja, kad je ispustio početnih 2:0 i dopustio Gasquetu da vrati ‘break’ zaostatka, a isto ponovio i u trećem setu, najbolji hrvatski tenisač je u većem dijelu dvoboja bio izrazito nadmoćan.

U osmom gemu prvog seta Čilić je doša do drugog ‘breaka’ i u sljedećoj igri ga pretvorio u set, spasivši pritom 30:40. Osvajanje prvog seta i oko 7000 navijača u gotovo popunjenoj dvorani Krešimira Ćosića, napunili su Marina Čilića energijom koja je prštala iz gotovo svakog njegovog udarca. Gasquet se s Čilićem u ovakvom izdanju teško nosio. U drugom setu je Francuz dvaput gubio servis, u trećem i petom gemu, što je hrvatskom ‘broju 1’ donijelo vodstvo od 2-0 u setovima nakon samo 77 minuta igre.

Čilić je na početku trećeg seta po peti put slomio Gasquetov servis i poveo 2-0. Iako se situacija činila bezizlaznom, a njegov suparnik djelovao vrlo koncentriran i inspiriran, 17. tenisač svijeta nije se predao. Vratio je ‘break’ zaostatka i nizom od tri gema prvi put u meču poveo. Ipak, nakon dva sata i osam minuta igre Čilić je iskoristio nekoliko Gasquetovih pogrešaka za šesti ‘break’ u dvoboju, koji mu je donio servis za finale Davis Cupa.

Do meč-lopte je stigao nakon dva sata i 13 minuta, kad je Gasquet drugi servis poslao u mrežu. To je bila jedina prilika koja mu je bila potrebna. Odigrao je servis-volej prvi put u meču i pogodio za drugo hrvatsko finale, uz ovacije s tribina zadarske dvorane i erupciju slavlja momčadi koja je kao junaka pobjede nad Francuzima iznjedrila 27-godišnjeg vođu današnje generacije hrvatske reprezentacije.

Hrvatska će u finalu, koje je na rasporedu od 25. do 27. studenoga, igrati protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem je Argentina u Glasgowu uoči posljednjeg dana imala vodstvo protiv Velike Britanije od 2-1, ali će o pobjedniku odlučivati posljednji dvoboj, nakon što je Andy Murray očekivano u tri seta (6:3, 6:2, 6:3) svladao Guida Pellu.

U slučaju da se u finale plasira Argentina, domaćin finala bit će Hrvatska, a budu li to Britanci, finale će se igrati na tlu Ujedinjenog Kraljevstva.




HRVATSKA – FRANCUSKA 3-1

Richard Gasquet – Borna Ćorić 6:2, 7:6 (5), 6:1
Marin Čilić – Lucas Pouille 6:1, 7:6 (4), 2:6, 6:2
Marin Čilić/Ivan Dodig – Pierre-Hugues Herbert/Nicol




Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.