Photo: Pixsell/Igor Kralj

Stručnjak izračunao: Hrvatska nije 15. po odličjima već je na prvom mjestu!

Autor:

Ne možemo se ne zapitati kako bi bilo kada se mnogoljudne velesile poput Rusije, Kine, SAD-a ili Velike Britanije ne bi stavljale bok uz bok po osvojenim medaljama s manjim zemljama kao što je Hrvatska.

Kada bi se ljestvica osvojenih odličja na Olimpijskim igrama stvarala na malo realniji način, odnosno, kada bi se odličja brojala po glavi stanovnika, Hrvatska bi bila uvjerljivo prva. Ne možemo se ne zapitati kako bi bilo kada se mnogoljudne velesile poput Rusije, Kine, SAD-a ili Velike Britanije ne bi stavljale bok uz bok po osvojenim medaljama s manjim zemljama kao što je Hrvatska.

Baš si je to pitanje postavio mladi statističar Dominik Brkić koji je u tu svrhu izradio i grafikon kojime je dokazao kako je Hrvatska, ako se uzme u obzir odnos broja stanovnika i broja osvojenih odličja, zapravo prva na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

“Metoda koju sam koristio je jednostavna: ukupan broj medalja po državi podijelio sam s ukupnom populacijom države i dobio broj medalja ‘per capita'”, kazao je Dominik za Croexpress.eu i time dokazao kako su hrvatski sportaši već sada doveli svoju državu na prvo mjesto. Naravno, ne zaboravimo još i na vaterpoliste koji imaju najmanje srebro, Filipa Hrgovića koji ima najmanje broncu i Blanku Vlašić koja se plasirala u finale skoka u vis.

Spomenimo još i kako se mladi stručnjak Dominik Brkić profesionalno bavi financijama, statistikom i rizicima. Studij je završio u Hrvatskoj i Kanadi, a usavršavao se u SAD-u.

IZVOR: CROEXPRESS.EU
IZVOR: CROEXPRESS.EU
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.