Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SRPSKI STRATEG BEZ DLAKE NA JEZIKU: ‘Duvnjaka uopće ne bi vodio na Svjetsko prvenstvo’

Autor: Bruno Herljević

Hrvatska je u nekim segmentima odlična, ali osjeti se kako nešto ne valja, često se upada u crne rupe, vanjska linije nije efikasna... Evo kako srpski strateg to vidi iz svojeg kuta.

Izbornik Slovenije, Srbin, Veselin Vujović trenutno lovi najbolji plasman na SP-u, ali isto tako dobro poznaje hrvatski rukomet. Bivši je trener PPD Zagreba i trenirao je mnoge rukometaše koji danas čine reprezentaciju Hrvatske.

Hrvatska je u nekim segmentima odlična, ali osjeti se kako nešto ne valja, često se upada u crne rupe, vanjska linije nije efikasna… Evo kako srpski strateg to vidi iz svojeg kuta.

“Komentirati izvana može biti opasno jer mogu reći nešto što ne stoji, što je pogrešno jer nemam kompletnu informaciju. Očigledno je da je to vanjska linija za poštovanje i ulijeva strah svakom suparniku. Tako bih ja razmišljao kad bih igrao protiv Hrvatske. Daj Bože da se to i ostvari za medalju. Sad, razlozi zbog kojih ne igraju najbolje u ovom trenutku mi nisu jasni. Evidentno je da nisu prepoznatljivi, pogotovo Šebetić i Stepančić, koje sam imao u Zagrebu pa znam što mogu. Jednako Mandalinić. No, ne samo oni, nego ukupna vanjska linija, postava s Marićem, Cindrićem, Duvnjakom nije na razini svoje kvalitete. Iskreno, volio bih da svoju kvalitetu pokažu već protiv Španjolske i uđu u polufinale. Iskreno zato što nikada neću i ne mogu zaboraviti predivne dane u Zagrebu i Hrvatskoj”, kazao je Vujović za Sportske novosti.

Komentirao je i Španjolce, protivnke Hrvatske u četvrtfinalu. “U utakmicama prije Slovenije uopće nisu djelovali uvjerljivo, onda su nas “rasturili”, da bi protiv Brazila jedva prošli. Mi smo protiv njih stvarno imali loš dan. Jedan od onih kad je bolje ostati u hotelu. Razlika je što je Jordi Rivera u odnosu na Cadenasa puno studiozniji, pristupa svakom detalju, najmanjem segmentu, sve predviđa. Cadenas je više radio na želju, emociju, borbenost. Meni oni i dalje ne izgledaju tako ozbiljni i strašni, bez obzira na to što će neki možda nakon ovih mojih riječi reći da govorim gluposti. Hrvatska ima postavu, momčad koja može odigrati sa Španjolcima, ali za tako nešto ovi vanjski o kojima smo pričali moraju odigrati znatno, znatno bolje”, komentirao je Vujović.

Što se ne smije raditi protiv Španjolaca?

“Ono što su radili protiv Njemačke, ulazak u velik broj dvoboja “jedan na jedan”. Španjolci su stručnjaci po tom pitanju, imaju, kako se to kaže, jako brze noge. Dakle, treba igrati s brzim protokom lopte oko zone, dobrim zaletom, što otvara prostor za šut ili daljnji pas, asistenciju. Najvažnije je spriječiti njihov protunapad. Nije Španjolska toliko komplicirana u napadu “6 na 6”, koliko u nekoj među-zoni, kad ni iz čega napravi šansu. Tu su možda najjači na svijetu. To valja spriječiti”, ukazao je srpski strateg.

Domagoj Duvnjak? Glavni igrač Hrvatske i jedan od najboljih na svijetu, no, na ovome prvenstvu nije pravi.




“Ja ga uopće ne bih vodio! Ne bih ga uopće zvao u reprezentaciju. Sad će netko reći da je to apsurd, ali apsurd je opteretiti ostale igrače. Ako već godinama govorimo o Duvnjaku, njegovu umoru, onda se ne može nikako doći odmarati u reprezentaciji dok u Kielu igra 60 minuta i da ga natovare s tonom tereta, neovisno kakav im rezultat bio. U takvoj bih situaciji njemu rekao “hvala, odmori se i oporavi”. No, zato bih igrao s druga dva vanjska, rasteretio ih, a ne da im Duvnjak bude na klupi pa ih to opterećuje. Ako pogriješiš, eto ti Duvnjaka unutra. Previše se očekuje od Duvnjaka, svi to očekuju, a on to fizički ne može. Kada je zdrav i odmoran, Duvnjak je jedan od najboljih na svijetu. No, u posljednje vrijeme svako veliko natjecanje su problemi s Duvnjakom, čovječe. Ne radi u pripremama, čeka ga se, pa dolazi umoran, s onim podočnjacima i stoji na terenu… Ponekad mi ga bude i žao”, pojasnio je Vujović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.