Igor Kralj/PIXSELL

SPEKTAKULARNO OTVORENJE OI U RIJU: Pogledajte hrvatske sportaše u mimohodu (VIDEO)

Autor: I.G.

Hrvatska delegacija bila je 55. na redu, predvođena Josipom Pavićem koji je nosio zastavu.

Na mitskoj Maracani svečanom ceremonijom i službeno su otvorene 31. ljetne Olimpijske igre. Olimpijski plamen upalio je brazilski maratonac Vanderlei de Lima, koji je na OI u Ateni 2004. osvojio brončanu medalju, prenosi Gol.hr.

U prvih sat vremena brojni plesači i glazbenici uz ritmove sambe i bossa nove prikazali su povijest Brazila te spoj različitih kultura koje tvore brazilsko društvo, a na početku je brazilski pop glazbenik Paulinho da Violana akustičnoj gitari izveo brazilsku himnu.

Posebno je bio upečatljiv let replike zrakoplova 14-Bis, kojeg je 1906. dizajnirao pionir brazilskog zrakoplovstva Alberto Santos-Dumont. Zrakoplov je sa pozornice Maracane poletio u čarobnu brazilsku noć.

Veliku pozornost dobila je legendarana pjesma Djevojka s Ipaneme, koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova. Djevojku s Ipaneme izveo je Daniel Jobim, unuk autora pjesme Toma Jobima, a za ovu prigodu djevojku sa poznate plaže glumila je brazilska modna ikona Gisele Bundchen, jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu.

Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, odnosnopotrebom da se svi moramo angažirati na očuvanju prirodnog okoliša. Tako će svi sportaši koji će sudjelovati na OI, njih 11.200, dobiti sadnicu drva koju će posaditi tijekom Igara. Bit će to mali doprinos brazilskom šumskom bogatsvu, budući da Brazil ima više od 300 milijardi drveća.

Nakon uvodnog programa uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 205 zemalja. Hrvatska delegacija bila je 55. na redu, predvođena Josipom Pavićem koji je nosio zastavu. Pogledajte video:




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.