HINA/EPA/VASSIL DONEV

ŠOKANTNO! Objavljeni tajni dokumenti koji tvrde da je prelazak Jakova Faka u Sloveniju skupo plaćen?!

Autor: Bruno Herljević

Prije osam godina Jakov Fak je prešao iz hrvatske reprezentacije u onu slovensku i to samo nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatskoj donio prvu medalju u biatlonu. Hrvatski tjednik Nacional u svom posljednjem broju navodi kako je u cijeloj priči oko prelaska Faka iz Hrvatske u Sloveniju moglo biti korupcije i uz to objavljuju tajnu dokumentaciju kojom to sugeriraju.

Nacional je došao u posjed dokumenata koji dokazuju kako je istraga Vojno sigurnosne-obavještajne agencije (VSOA) otkrila transfer 60 tisuća eura, koji su iz Slovenije, kao odštetu, na ruke dali čelnicima Hrvatskog biatlonskog saveza.

Hrvatski tjednik tvrdi kako je tadašnji ravnatelj VSOA-e obavijestio tadašnjeg ravnatelja Središnje obavještajne agencije (SOA), Josipa Buljevića, ali niti osam godina kasnije ona nije donijela nikakav pravosudni epilog. Autor priče Damir Petranović tvrdi kako nije pokrenut nikakav postupak, iako je, navodi, bilo razloga da se pokrene.

“Postupajući sukladno zakonskim ovlastima i djelokrugu rada, a u cilju otkrivanja, praćenja i suprotstavljanja svim oblicima organiziranog i gospodarskog kriminaliteta i korupcije unutar Ministarstva obrane i oružanih snaga RH, VSOA je primjenom zakonskih operativnih postupaka te mjera tajnog prikupljanja podataka, došla do provjerenih i operativno utemeljenih spoznaja o protuzakonitom djelovanju rukovodećih osoba Hrvatskog biatlonskog saveza prilikom realizacije i prijema novčanih sredstava kao odštete za prelazak Jakova Faka u slovensku biatlonsku reprezentaciju. Radi se o direktoru Saveza Davoru Grgiću, glavnom tajniku Robertu Kontaku, direktoru marketinga i zaposleniku Hypo banke Hrvoju Grubišiću te predsjedniku HBS-a, brigadiru Nikoli Županiću”, stoji u izvješću VSOA-e.

Nacional piše kako je HBS tražio 100 tisuća eura pa je onda smanjio na 60 tisuća te da je posrednik trebao biti stanoviti Borut Farsnik, djelatnik biatlonskog saveza, ali nakon što se novac nije uspio uplatiti ili ‘oprati’ preko sponzorskih ugovora HBS-a, iz Slovenije u Hrvatsku donio ga je Marijan Fak, Jakovov otac.

Nakon što je 19. studenog 2010. novac predao Davoru Grgiću i Robertu Kontaku, oni su posredstvom Hrvoja Grubišića u trezor Hypo banke položili 35.600 eura, dok je Grgić zadržao ostatak “za nekakve potrebe i obaveze u Obervillachu.”

Javnost je tada bila obavještena kako je dogovor između Hrvatskog biatlonskog saveza i slovenskog postignut bez plaćanja financijske odštete.




Nacional još napominje kako je iz zanimljive informacije dolaze iz Švedske, odnosno iz autobiografije umirovljenog biatlonca Björna Ferryja, koji je objavio svoj razgovor s Fakom:

“Rekao mi je da je morao platiti 100 tisuća eura ‘ispod stola’ da bi na vrijeme dobio državljanstvo. Nije imao toliko pa je morao posuditi. Sve za sport koji voli i za svoje snove”, prenosi Nacional.

Odgovor iz HBS-a




Iz Hrvatskog biatlonskog saveza oglasili su se priopćenjem.

“Hrvatski biatlonski savez duboko je zgrožen tekstom u novom broju tjednika Nacional. Ove optužbe pojavile su se u javnosti prije nekoliko godina, a temeljem njih su nadležne civilne institucije provele istražne radnje u HBS-u. Točno je da je Hrvatski biatlonski savez povodom traženja ispisnice Jakova Faka podnio odštetni zahtjev Slovenskom skijaškom savezu, Odboru za biatlon na iznos od 100.000 eura. Pregovore nije vodio gosp. Borut Farčnik, kako se navodi u članku, iako je bio član slovenskog tima za pregovore. Plaćanje odštete slovenska je strana odbila, ali je kao znak dobre volje ponudila dugoročnu suradnju dvaju saveza. Iz tog sporazuma još i danas obje strane ostvaruju vrlo dobre odnose na stručnom planu, a HBS pri korištenju staza, smještaja i objekata za trening, pripreme i utrke, ostvaruje mnoge benefite, prvenstveno u smislu cijena tih objekata. Biatlonski centar Pokljuka glavni je trening poligon HBS-a s obzirom na to da u RH nema takvih objekata.

Dakle, HBS je, proučivši sve aspekte, odustao od odštetnog zahtjeva. S obzirom na to da Jakov Fak u tom trenutku nije imao obvezujući ugovor, nismo ga ni mogli zadržati. Neizdavanje ispisnice moglo je samo usporiti njegovo nastupanje za Sloveniju, i to maksimalno nekoliko mjeseci, ali ne i spriječiti ga u prelasku. Raspolažući s tim podacima, potpisivanje sporazuma bilo je jedino moguće rješenje. O njemu su i hrvatski mediji kontinuirano obavještavali.

Odgovorno tvrdim da Hrvatski biatlonski savez nije primio nikakav novac, niti druge materijalne vrijednosti od slovenske strane, kao ni ja osobno od oca Jakova Faka, kako se navodi u članku. Što se tiče navoda da je novac deponiran u sefu banke, HBS je imao sef u banci, ali ne i ključ jer on nakon ugovaranja sefa nikada nije podignut, o čemu postoji i zapisnik u banci. Sef nikada nije korišten ni za kakve namjene, odnosno, nikad nije otvaran.

Što se, pak, tiče izvoda iz autobiografije švedskog biatlonca Björna Ferryja, gdje navodi da je potrebno 100.000 eura za dobivanje državljanstva, to ne mogu komentirati jer nisam čitao njegovu autobiografiju, a iz navoda u Nacionalu stječe se dojam da je trebalo platiti za državljanstvo.”

Očitovao se HBS i na izjave Jakova Faka nakon osvajanja olimpijske medalje u Pjongčangu.

“Vezano za posljednje izjave Jakova Faka prilikom osvajanja medalje u Koreji uperene prema nekim ljudima iz Saveza, iskreno se nadam i želim vjerovati da se one odnose na dio koji više nije u vodstvu nakon posljednjih izbora u HBS-u, a s kojima je Jakov bio u sukobu u vrijeme svog odlaska u Sloveniju.

Indikativno je, kako se navodi u članku, da je tajno prikupljanje podataka za civilni slučaj od javnog interesa provela Vojna sigurnosno obavještajna agencija. Kako nismo dobili na uvid i nismo u posjedu tih izvješća, svako daljnje komentiranje bilo bi naklapanje.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.