RAZGOVOR S MILANOM BRIGLJEVIĆEM: ‘Kako će se sankcionirati kriminal ili nesposobnost bivšeg vodstva Hrvatskog šahovskog saveza’?

Autor: Andrija Kačić-Karlin/7Dnevno 30. rujna 2016.

Milan Brigljević je satnik Hrvatske vojske u mirovini, FIDE majstor, FIDE instruktor, šahovski sudac, diplomirani politolog i trenutno osporavani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza, koji je, kako sam kaže, bio dovoljno drzak da povjeruje kako se u sportu može raditi časno, pošteno i s jasnim ciljevima.

Hrvatski šah opet je pod paskom javnosti. Nedavni izbori za novog predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza, kada je za čelnog čovjeka izabran Milan Brigljević, pokazali su nataložene probleme i neslogu među ljudima koji si utvaraju da imaju pravo voditi hrvatski šah, no u cijeloj priči ne izostaju ni priče o malverzacijama i zloupotrebi položaja. U razgovoru s predsjednikom Milanom Brigljevićem pokušavamo doznati pozadinu šahovske nesloge. Izabran predsjednik Saveza, mandat je četverogodišnji, nije se libio posve otvoriti i pokušati predočiti stanje u hrvatskom šahu.

Milan Brigljević je satnik Hrvatske vojske u mirovini, FIDE majstor, FIDE instruktor, šahovski sudac, diplomirani politolog i trenutno osporavani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza, koji je, kako sam kaže, bio dovoljno drzak da povjeruje kako se u sportu može raditi časno, pošteno i s jasnim ciljevima. Oženjen je, otac dviju kćeri, živi u Petrinji.

Bio je predsjednik stručne komisije i član Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza sedam godina u vrijeme mandata Tomislava Ledića prije 12 godina, predsjednik je županijskog šahovskog saveza i priznati organizator šahovskih aktivnosti.

Nakon njegovog izbora, vrlo brzo su ostaci potpore bivšeg predsjednika uvidjeli da dolaskom Milana Brigljevića počinje raščišćavanje koje mnogima ne odgovara i počeli borbu protiv njega.

U uvodu razgovora kaže nam:

“Da je korupcija u šahu toliko raširena, nisam mogao niti zamisliti. A da negativnosti podržava i HOO, to je zaista bilo pravo iznenađenje”.

Dajte nam podrobno objasnite kronologiju zbivanja u vrhu hrvatskog šaha?

“U prosincu 2012. godine je održana izborna Skupština Hrvatskog šahovskog saveza na kojoj je trebalo biti izabrano novo rukovodstvo. Nakon prvog kruga glasovanja rezultat je bio 21-21 za kandidate Josipa Leku i Damira Vrhovnika. No, u drugom krugu, netko je popustio iskušenju i Josip Leko je rezultatom 22-20 postao predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza. Karakteristika te Skupštine je bila da nije bilo izvješća bivšeg predsjednika Šturlana, tako da su delegati ostali uskraćeni za saznanja o radu Saveza za razdoblje od 2011. godine.

Preuzimanjem vlasti od strane Josipa Leke i upravnog odbora u sastavu : Stjepan Šturlan, Ivica Brkić, Ivan Mandekić, Željko Kiseljak, Renato Vince, Anto Aščić, Mladen Palac, Luka Kalinić, dolazi do razdoblja potpune šutnje, da ne kažemo zavjere šutnje. Nije bilo Skupštine 2013. godine a tek na intervenciju nas nekolicine delegata, Skupština je sazvana u 2014. godini. Naše intervencije u gradskoj Upravi su bile uzaludne, jer nadležne službenice nisu željele poduzeti mjere protiv krovne udruge.

Na Skupštini 2014. godine većina delegata je prihvatila izvješća uz uzaludne kritike nas nekolicine na netransparentan rad, nezakonitost izvješća i odluka jer nije bilo Skupštine koja ih treba prihvatiti. No, tada počinje protuudar prema nepoćudnim delegatima, posebno prema meni koji sam imao i stari grijeh da sam se javno izjasnio protiv izbora Josipa Leke. HŠS u suradnji s Udrugom šahovskih sudaca počinje progon nepoćudnih sa željom demonstracije moći i porukom o uzaludnosti otpora. No, neki ne podliježu pritisku, već prijavljuju kršenje ljudskih prava i nezakonito postupanje državnom odvjetništvu”.

Znate često reći da je šahovski savez radio direktno protiv hrvatskog šaha?

“Hrvatski šahovski savez odbio je registrirati turnir u Sisku i tako drastično oštetio niz perspektivnih mladih šahista i šahistica, od kojih neke gube volju za daljnje bavljenje šahom.
Tijekom 2014. godine HŠS je organizator veteranskog ekipnog prvenstva svijeta i prikazuje negativan saldo u organizaciji tog prvenstva u svom izvješću. Karakteristika svih izvješća ovog rukovodstva je da su bila neistinita, jer nisu prikazivala stvarno stanje obveza, pa obmanjivanje skupštinara traje od samog početka.

Lobiranjem Garija Kasparova, Hrvatski šahovski savez je dobio organizaciju Europskog prvenstva za mlade koje se trebalo održati u Poreču u rujnu 2015. godine. Izvršni odbor odlučuje podržati Kasparova u kandidaturi za predsjednika FIDE, ali tek nakon velikih pritisaka, unatoč tome što je Kasparov osvjedočeni prijatelj Hrvatske od prvih dana borbe za neovisnost. Poslije izbora u kojima Kasparov nije uspio, Izvršni odbor mu odmah oduzima delegatsku funkciju a predsjednik Leko obećava potporu Iljžuminovu, predsjedniku FIDE, Kasparovljevom protivniku.

U organizaciji Europskog prvenstva za mlade dolazi do velikih zlouporaba. Izvršni odbor odbija ponudu koja je jamčila 750.000 kuna čistih prihoda za HŠS prije početka natjecanja i do još toliko nakon završetka. Izvršni odbor imenuje sam sebe u organizacijski odbor a člana IO Željka Kiseljaka imenuje predsjednikom Organizacijskog odbora. Organizacijski odbor, valjda svjestan svoje nesposobnosti, dovodi Vladimira Šakotića i Savu Stoisavljević Kizovu iz Srbije kao pomoć organizatorima, iako ima informaciju da se protiv tih osoba vodi istraga koju je pokrenula Europska šahovska unija.

Organizacija je obilježena nevjerojatnom bahatošću i glupošću uz blagoslov Izvršnog odbora. Tako predsjednik Organizacijskog odbora Željko Kiseljak preko svoje firme nabavlja opremu zanemarujući proceduru i ekonomske zakonitosti, organizacija kasni, šahovski dio organizacije je katastrofalan. Stvar izvlači Valamar, hotelska kuća koja profesionalno odrađuje svoj dio posla. Dva člana Organizacijskog odbora daju ostavke a Renato Vince daje ostavku i na članstvo u Izvršnom odboru”.

I kako je prošlo to prvenstvo u Poreču?

“U organizaciji Europskog prvenstva za mlade u Poreču teško su oštećeni sudionici iz Hrvatske. Mladi šahisti iz Hrvatske su morali plaćati 100 eura veću upisninu od svojih kolega iz malih zemalja npr. Crne Gore. Nije bilo dozvoljeno čak ni onima koji imaju svoje apartmane u Poreču da ih koriste, već su svi morali biti u hotelima po enormno visokim cijenama. Dobar dio naših sudionika nikada nije dobio račune za plaćene usluge (smještaj, kotizacija i sl.)

Netransparentnost poslovanja je bila tolika da smo do podataka o financijskom poslovanju došli tek nakon intervencije pravobranitelja za javnost informiranja. Kako je nezadovoljstvo u HŠS raslo, došlo je do neslaganja u Izvršnom odboru i zahtjeva za održavanjem ranije Izborne skupštine. Dio delegata je skupio potpise za održavanje Izvanredne skupštine i pod takvim okolnostima sazvana je Izborna skupština, no ista je odgađana a Izvršni odbor donosi odluku o zapošljavanju novog tajnika. Naravno i taj postupak je proveden šlampavo i uz kršenje zakona.

Josip Leko odlučuje na funkciju tajnika postaviti svog čovjeka, velemajstora Alojzija Jankovića iz Zagreba. No, IO je raspisao natječaj, primio Alojzija Jankovića, ali je i odlučivao o žalbama, što je moralo više tijelo, odnosno Skupština. IO postavlja Jankovića za tajnika sa pravom zastupanja od 20. veljače 2015. a s početkom radnog odnosa 1. travnja 2015. godine, iako žalbeni rok još traje a o žalbama IO odlučuje tek u ožujku.

Dobivaju rješenje gradske uprave vrlo brzo, čak upisuju da je 20. veljače održana Skupština, što je naravno laž i krivotvorina. No, oni lako dolaze do rješenja čak i uz krivotvorenje podataka. Izborna Skupština se pomiče za 23. travnja 2016. i ta se Skupština konačno održala. Na Skupštini delegati velikom većinom ne prihvaćaju izvješća predsjednika i Izvršnog odbora te iste razrješuju svih ovlasti.

Izbor za novog predsjednika nije završen jer nitko od tri kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. Nova Skupština se zakazuje za 18. lipnja 2016. godine i na toj Skupštini je konačno izglasan novi predsjednik Milan Brigljević sa 22 glasa (koalicija dvije skupine), dok je protukandidat Branimir Jukić dobio 19 glasova. Skupština odlučuje o novoj Skupštini 17. rujna zbog promjene Statuta”.

Možete li nam reći je li se stanje nakon te Skupštine popravilo?

“Nakon Skupštine, idilično raspoloženje traje nekoliko dana. Održava se prva sjednica IO, no tada počinju problemi. Tajnik dva tjedna nije u stanju sastaviti zapisnik a kada ga sastavlja, on je manjkav. Predsjednik pokušava popraviti i objavljuje zapisnik na stranici. No, zagrebački dio IO ga napada i optužuje, pa predsjednik povlači zapisnik, traži da se sačini potpun zapisnik i da se tonski zapis dostavi svim članovima IO. Tajnik odbija to učiniti. Pa zapisnik nije objavljen.

Uvidom u stanje financija, dolazi se do spoznaje da su naše obveze cca 500.00,00 kuna a od toga cca 190.000,00 prema firmi Valamar. Zahvaljujući odluci Pravobranitelja za javnost informiranja, uspijevamo od tajnika dobiti mogućnost uvida u financije. A rezultati su bili katastrofalni. Podignuto je u 2015. godini oko 350.000,00 kuna gotovine a za oko 160.000,00 nismo mogli pronaći nikakvu dokumentaciju.

Predsjednik saziva internetsku sjednicu IO zbog Plana sanacije HŠS-a i drugih važnih dokumenata, no većina članova IO odbija sudjelovati na sjednici. Kao predsjednik razgovaram s predstavnikom Valamara o mogućnosti da se dug reprogramira na godinu dana i postigao sam načelni dogovor. No, realizacija zapinje na službenom dopisu koji mora napraviti tajnik, jer predsjednik još uvijek nije potvrđen u gradskoj upravi. Tajnik odlazi najprije na natjecanje u BiH i potom na „godišnji odmor“ naravno, bez da je bilo koga pitao. Nema tko napisati dopis. Tajnik je zabranio pristup službenim prostorijama svima (pa i predsjedniku). Komedija se nastavlja dolaskom tajnika. Čekao sam ga od 8.00 do 14.30 da dođe prvi radni dan na posao. A kada je došao, skrenuo je pozornost da ne želi raspravljati sa mnom o bilo čemu. On će raditi što misli da treba a ja kao predsjednik neka radim što želim.

Odlučio sam se na potpunu transparentnost rada, sve sam objavio na stranici HŠS-a jer je to jedini način da članstvo zaista sazna što se zbiva”.

Što se dalje događalo?

“Veliki skandal se zbio zbog delegata Hrvatskog šahovskog saveza na kongresu FIDE u Bakuu. Na prvoj sjednici IO predsjednik je ostavio dopredsjedniku Mirku Ljubičiću mogućnost da imenuje delegata. No, dopredsjednik to nije učinio do prvog roka za prijavu iz nepoznatih razloga, pa je FIDE poslala opomenu. Nakon opomene, predsjednik imenuje delegata velemajstora Zlatka Klarića da zastupa interese Hrvatske na Kongresu FIDE u Bakuu.

Tada dolazi do neshvatljivog napada na mene od strane zagrebačkog klana i pokušaja diskreditiranja izabranog predsjednika, delegata a na žalost i cijelog Hrvatskog šahovskog saveza. U pokušaju da osujete izbor predsjednika, najprije šalju pet potpisa kao „dokaz“ da je održana sjednica IO na kojoj je Mirko Ljubičić izabran za delegata, iako je istina da je održana samo jedna sjednica na kojoj nije imenovan delegat. Osim toga nikakav delegat nije prijavljen u FIDE, pa je morao intervenirati predsjednik.

Bivši predsjednik Josip Leko tada najavljuje da će onemogućiti Milana Brigljevića da postane predsjednik. I zaista, početkom rujna dolazi negativno rješenje na upis novog predsjednika. Zbog žalbe Zagrebačkog šahovskog saveza (iako izvan roka za žalbu) gradski ured odlučuje pokrenuti postupak i donijeti negativno rješenje jer navodno tri delegata nisu imala valjane vjerodajnice (njihove skupštine nisu bile upisane ili još nisu bile upisane).

Tajnik i dalje šalje u FIDE lažne optužbe na moj račun , sve u pokušaju da se onemogući delegat kojeg je imenovao predsjednik, te time nanosi sve veću štetu ugledu HŠS. Vrhunac nezakonitosti je kada tajnik Alojzije Janković šalje prijevod Rješenja gradske uprave o odbijanju upisa novog predsjednika i navodi kako se radi o dekretu Vlade RH kojim se Milan Brigljević kao predsjednik onemogućuje.

Unatoč objašnjavanju i dokazivanju FIDE ipak blokira glas Hrvatske na Kongresu a Zlatku Klariću se omogućava sudjelovanje kao promatraču. Tajnik šalje novu krivotvorinu u FIDE, da je predsjednik Josip Leko i traži da to potvrdi i HOO. Na naše čuđenje, HOO to i čini.

Dolazimo do spoznaje da tajnik namjerno nije promijenio podatke u upisniku gradske uprave sa Skupštine od 23. travnja kojim je razriješen predsjednik i bivša uprava. Tako smo otkrili zavjeru bivšeg rukovodstva, članova ŠK Zagreb i Zagrebačkog šahovskog saveza, te dijela delegata i članova IO”.

I kakav je bio rasplet te situacije?

“Službenik Azerbejđanskog veleposlanstva me nazvao prije nekoliko dana s pitanjem tko je predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza jer se tamo nalazi čovjek koji se predstavlja kao predsjednik HŠS-a a zove se Josip Leko. Objasnio sam mu situaciju i Leko nije otputovao u Baku. No, pokazalo se da je zavjera bivšeg rukovodstva, sadašnjeg tajnika i možda i nekih drugih institucija stvarnost.

Tajnik je odbio podmiriti troškove sudjelovanja delegata na Kongresu, čime je zlorabio položaj i ovlasti kao i mnogo puta do sada. Tajnik je odbio podmiriti troškove vođe puta, tako da je reprezentacija otputovala bez vođe puta. Tajnik je odbio isplatiti džeparac reprezentativcima i reprezentativkama za sudjelovanje na olimpijadi, tajnik je odbio dati predsjedniku uvid u prepiske na službenom e-mailu, tajnik je odbio podastrijeti financijsko stanje i redovno izvješćivati predsjednika, tajnik je odbio napraviti prijedlog plana rada za 2017. godinu i prijedlog rebalansa za 2016. godinu, tajnik ne priznaje Skupštinu sazvanu za 17. rujna koju je Skupština 18. lipnja sama sazvala. Odbija sudjelovati u pripremi Skupštine te ne dolazi na Skupštinu.

Na žalost, to je samo dio zlouporaba, nerada i neodgovornosti tajnika Alojzija Jankovića. Tajnik je počinio i mnogo drugih nezakonitih radnji i zlouporaba. Nakon nekog vremena, Valamar blokira račun HŠS-a i Savez klizi prema stečaju. Tajnik pokušava za to optužiti predsjednika, tvrdeći da je bio isključen iz pregovora, što je jako daleko od istine. Potom tajnik reagira prema Europskoj šahovskoj uniji dopisom u kojem pokušava diskreditirati izabrabnog predsjednika i delegata na Kongresu.

Odgovor koji je došao, bio je poguban po Hrvatski šahovski savez. ECU tvrdi da poštuje funkciju predsjednika sve dok ne dobije pravomoćno rješenje o suprotnom i dok se ne izabere drugi predsjednik. Time pokazuje tajniku koliku je štetu nanio svojim objedama kod međunarodnih šahovskih organizacija.

Najgora stvar je što ECU sada od Hrvatskog šahovskog saveza i Ministarstva prosvjete i sporta traži očitovanje o narušavanju ugleda ECU zbog angažiranja osoba koje su bile pod istragama ECU i FIDE, te traži jasne podatke o tome tko je angažirao te osobe i traži da se razjasne aktivnosti u provedbi organizacije koja je narušila ugled ECU. Zatražio sam očitovanje od svih osoba izravno uključenih u organizaciju natjecanja u Poreču.

Na žalost, delegati Skupštine velikom većinom nisu željeli sudjelovati u razriješavanju novonastale situacije, neki zato što su duboko upleteni u rabote bivšeg rukovodstva a neki zato što se boje i ne znaju kako će se sve završiti, pa smatraju da je bolje da ih se ne prepozna kao podržavatelje sadašnjeg predsjednika.

Na sjednicu Skupštine 17. rujna u hotelu Westin se odazvalo samo 5 delegata od 42 a nekolicina se ispričala privatnim obvezama. Delegati nisu bili spremni preuzeti odgovornost. Upravo se to dogodilo u Bugarskoj, gdje delegati nisu željeli preuzeti odgovornost pa je sada Bugarska šahovska federacija izbačena iz ECU i pred suspenzijom u FIDE.

Protiv bivšeg rukovodstva su podnesene dvije kaznene prijave, prijavljeni su nadležnim institucijama i HOO. No, do sada nismo bili svjedoci učinkovitosti institucija našeg političkog sustava. Meni kao predsjedniku sada članovi te grupacije prijete tužbama i doživotnim progonom iz šaha, jer sam se usudio narušiti mir u njihovim organiziranim zlouporabama. Proganjali su me dvije godine i nisu kažnjeni za to. Sportska inspekcija ‘nije bila nadležna’, Gradska uprava nije htjela učiniti ništa protiv krovne organizacije, HOO nije reagirao na naše dopise a ne reagira ni sada, iako sam uputio dva maila. Odnosno, sada svi reagiraju, ali u njihovu korist”.

Kako biste zaključili cijelu situaciju u ovome trenutku?

“Zaključak je da Republika Hrvatska nema ništa učinkovito protiv zlouporaba u sportu, korupcija u sustavu je poprimila takve razmjere da se stječe dojam da pojedinci kontroliraju državne institucije a ne obrnuto. Ostaje nada da će represivni aparat nešto učiniti, ukoliko i tu pojedinci ne budu imali utjecaj. A Hrvatski šahovski savez propada a koliko čujem, ni u mnogim drugim savezima nije puno bolje. Nikome nije stalo a nas nekolicinu koji želimo promjene se sustavno progoni i onemogućuje.

Možda bi najbolje bilo otići. No, ja imam veliki nedostatak. Ne volim nezavršene poslove, duboko sam frustriran neučinkovitošću sustava a već sam jednom stavio svoj život na raspolaganje svojoj zemlji i osjećam se prevareno. Stoga ne mogu pomoći sebi i odustati od borbe protiv organiziranih kršitelja zakona, uništavača sustava i sporta u kojem sam nalazio mir poslije napuštanja Hrvatske vojske. Oni koji su uništili mir ljubiteljima šahovske igre i našoj djeci će morati otići.Ili će oni možda imati moć uništiti nas, što bi značilo da više nema nade.

Za mene je ovo puno više od običnog sukoba. Šah je igra koja je obilježila hrvatsku povijest, ostavila trag u državnim obilježjima, po čemu smo jedinstveni u svijetu. Za mene je ova bitka bitka protiv izdaje, bitka za državne interese.

Nadam se da će javnost prepoznati što se događa, nadam se da će institucije učiniti što se učiniti mora i da neće biti pod utjecajem raznih lobija i središta moći, kako nam sada izgleda. Samo mali pomak bi bio dovoljan da naš ogromni sportski potencijal dođe do punog izražaja. No, taj pomak ne možemo učiniti mi sportaši sami”.

Autor: Andrija Kačić-Karlin/7Dnevno 30. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.