Pixabay

Povijesna promjena na Olimpijskim igrama: Program se proširio za čak pet novih sportova

Autor: Bruno Herljević

Njihovim uvođenjem čak 474 sportaša dobit će priliku za osvajanje olimpijske medalje.

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je na posljednjem zasjedanju održanom od 2. do 4. kolovoza u Rio de Janeiru, uvrstiti bejzbol/softball, karate, skejtbording, sportsko penjanje i daskanje na sportski program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. To je ujedno i najopsežnija promjena programa u novijoj povijesti OI.

Organizacijski odbor OI Tokio 2020. predložio je ove sportove temeljem Olimpijskog plana 2020 usvojenog 2014. godine, koji domaćinu daje pravo da u svoje izdanje igara predloći MOO-u nove sportove.

“Ovih pet sportova su inovativna mješavina tradicionalnih sportova i onih u razvoju, usmjereni su na mlade i omiljeni u Japanu, što će pridonijeti naslijeđu Igara u Tokiju”, kazao je Tomas Bach, predsjednik MOO-a.

Uvođenje novih sportova neće utjecati na broj natjecatelja i disciplina u postojećim sportovima, a isto tako neće biti obvezujući za buduće Igre. No, njihovim uvođenjem čak 474 sportaša dobit će priliku za osvajanje olimpijske medalje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.