Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

POBJEDA KOJU ĆEMO JOŠ DUGO PAMTITI! Hrvatska nokautirala Srbiju u samoj završnici i prošla u finale!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Ne smijemo zaboraviti i sjajne strateške poteze izbornika Tucka, jer Hrvatska je zaista djelovala impresivno protiv jake Srbije. Inače, uzgred budi rečeno, u vaterpolu Hrvatska sedam godina nije pobijedila Srbiju...

U sjajnoj partiji hrvatskih vaterpolista osigurano je finale svjetske smotre u Budimpešti, u polufinalnom dvoboju Hrvatska je pobijedila Srbiju 12-11 (1-1, 4-4, 4-4, 3-2). S devet obrana vratara Bijača, Hrvatsku su sa po tri gola predvodili Maro Joković i Sandro Sukno, dok su dva gola postigli Luka Lončar, Andro Bušlje i Ante Vukičević. Andrija Prlainović zabio je šest golova za Srbiju, Duško Pjetlović je dodao dva, a Dušan Mandić, Sava Ranđelović i Stefan Mitrović po jedan. Srpski kapetan Filip Filipović potpuno je zakazao i ostao bez pogotka.

Ne smijemo zaboraviti i sjajne strateške poteze izbornika Tucka, jer Hrvatska je zaista djelovala impresivno protiv jake Srbije. Inače, uzgred budi rečeno, u vaterpolu Hrvatska sedam godina nije pobijedila Srbiju…

Hrvatska će u finalu igrati protiv Mađarske koja je pobijedila Grčku sa 7-5 (2-1, 3-3, 1-0, 1-1).

Hrvatska je u ovoj utakmici prvi puta povela četiri minute i 50 sekundi prije kraja, odlučno je i ljubomorno zadržala to vodstvo, iako je Srbija imala zadnji napad i prigodu za izjednačenje. Hrvatska se uspjela obraniti.

Nakon dva teška poraza u finalima posljednjeg Svjetskog prvenstva u Kazanu prije dvije godine i Olimpijskih igara u Rio de Janeiru lani, Hrvatska je protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka te olimpijskih pobjednika odigrala sjajnu utakmicu, uspjela zadržati rezultatski priključak u prve tri četvrtine, a u posljendjoj i povesti te zadržati to vodstvo.

Na samom početku utakmice Anđelo Šetka nije imao sreće, dva njegova udarca zaustavljala je vratnica. Prvi puta to se dogodilo kada su oba sastava imala po šest igrača u bazenu, a drugi put kada je Hrvatska imala dva igrača više. Nakon tih Šetkinih promašaja Srbiju je u vodstvo doveo Prlainović u njezinoj prvoj situaciji s igračem više. Odgovorio je naš najbolji igrač Sukno u posljednjoj sekundi prve četvrtine.

Srbija je nastavila s odličnom realizacijom igrača više i na početku druge četvrtine i povela sa 3-1, a posljednji u tom nizu postigla je s čak tri igrača više. Hrvatska je odlično uzvratila, Lončar je pogodio šraubom, a Bušlje s više od 10 metara za 3-3. Do kraja druge četvrtine oba sastava su postigla po dva gola s igračem više, a Hrvatska je, kao i prvoj četvrtini, poravnala na 5-5 u posljednjoj sekundi. Sukno je četiri sekunde prije isteka vremena izborio isključenje, a onda fantastično proigrao Bušlju za gol.




I treća četvrtina protekla je na način da Srbija povede, a Hrvatska poravna. Srbi su svih sedam prvih pogodaka na utakmici postigli s igračem više prije no što je Prlainović pogodio za njihovo vodstvo od 8-7. Ipak, Hrvatska je postigla još jedan pogodak u posljednjoj sekundi četvrtine, Ćuk se nakon isključenja nije odmaknuo od lopte pa je Hrvatska dobila peterac kojega je Joković pretvorio u 9-9.

Hrvatska je prvi put povela 4.51 minute prije kraja kada je mladi Vukičević pogodio s igračem više. Mandić je vrlo brzo poravnao na 11-11, da bi Joković točno tri minute prije kraja zabio s još jednim igračem više za 12-11. Do kraja utakmice više nije bilo pogodaka, Hrvatska obrana na čelu s Markom Bijačom, koji je sakupio ukupno devet obrana, uspjela je sačuvati minimalnu prednost. Srbija je u prve tri četvrtine iskoristila sedam od osam situacija s brojčanom prednosti u bazenu, no u posljednjih osam minuta nije pogodila niti jednom iz tri pokušaja.




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.