Velemajstori slijeva: Dominguez, Jobava i prva ploča pobjednika Fabiano Caruana

Nakon 42. šahovske olimpijade u Bakuu – zlato Amerikancima i Kineskinjama, a evo i kako se plasirala Hrvatska!

Autor: dnevno.hr

Na završnoj svečanosti zatvaranja predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov rekao je kako je ova 42. Olimpijada u Bakuu dosad najbolje organizirana, a ta rečenica sigurno je nešto najljepše što je mogao čuti o svom rodnom gradu legendarni Gari Kasparov, veliki šampion i veliki prijatelj Hrvatske!

Plasman hrvatskih šahista i šahistica na netom završenoj 42. šahovskoj Olimpijadi u rodnom gradu Garija Kasparova, Bakuu, trenutni je odraz šahovske snage Hrvatske. Posebna priča je ozračje u Hrvatskom šahovskom savezu, gdje mi se odmah javila misao, to stanje i to ozračje može se svesti pod pojam horror vacui…

No, to nije tema ovog teksta. Bivši predsjednik ili doživotni (tako izgleda) gradonačelnik bi rekli – neka institucije rade svoj posao.

Na svojoj 23. olimpijadi (i u ovome je Torre rekorder i teško dostižan) u Bakuu briljirao je već pomalo zaboravljeni filipinski velemajstor Eugenio Torre, koji je na trećoj ploči Filipina postigao briljantan, fischerovski rezultat – 10 poena iz 11 partija!! A tek mu je 65 godina… Dvete pobjeda i dva remija, bez izgubljene partije! Nekoć je upravo filipinski velemajstor bio jedan od rijetkih prijatelja genija iz Brooklyna Roberta Bobbyja Fischera.

U muškoj konkurenciji zlatno odličje zasluženo su osvojile Sjedinjene Države, dok je u ženskoj konkurenciji nastavljena dominacija Kineskinja. Uostalom, svjetska prvakinja je Hou Yifan.  Pozitivno iznenađenje Olimpijade se šahisti Perua koji su osvojili 10. mjesto, kao i šahisti Irana na 16. mjestu. Podbacili su kineski velemajstori koji su na prošloj olimpijadi 2014. osvojili zlato, u Bakuu su završili tek na 13. mjestu. Svakako se više očekivalo od domaćina, reprezentacije Azerbajdžana koja je bila 4. nositelj, a osvojila je skromno 12. mjesto.

U muškoj konkurenciji srebro je pripalo Ukrajini, bronca Rusiji. Kineskinje su pokorile žensku konkurenciju, gdje je srebro pripalo Poljskoj, bronca Ukrajini.

Hrvatska je igrala u sastavu: Ivan Šarić (6 iz 10, jedan poraz), Palac (4,5 iz 8, dva poraza), Stević (4 iz 7, jedan poraz), Kožul (5,5 iz 9, tri poraza) i Ante Brkić(6 iz 10, dva poraza). Potrebno je reći, Kožulov rezultat je slika njegova beskompromisnog stila, u šahu najmanje voli remi završetke i postigao je 5 pobjeda. Brkić je ostvario 4 pobjede.

U ženskoj šahovskoj reprezentaciji Hrvatske igrale su Valentina Golubenko, Borka Francisković, Kristina Šarić, Zrinka Deur-Šarić i perspektivna Patricija Vujnović.




Od 44 odigrane partije Sjedinjene Države doživjele su samo tri poraza

Ekipa Sjedinjenih Država u sastavu Fabiano Caruana (7 poena iz 10 partija, bez poraza), Hikaru Nakamura (7,5 iz 11 uz jedan poraz), Wesley So (8,5 iz 10, bez poraza), Samuel Shankland (5,5 iz 8 uz jedan poraz) i Ray Robson sa 3 poena iz 5 partija uz jedan poraz. Na završnoj svečanosti zatvaranja predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov rekao je kako je ova 42. Olimpijada u Bakuu dosad najbolje organizirana, a ta rečenica sigurno je nešto najljepše što je mogao čuti o svom rodnom gradu legendarni Gari Kasparov, veliki šampion i veliki prijatelj Hrvatske!

Sjedinjene Države, Ukrajina i Rusija na pobjedničkom tronu
Sjedinjene Države, Ukrajina i Rusija na pobjedničkom tronu

Rekordan je bio i broj sudionika na Olimpijadi – 181 muška i 142 ženske reprezentacije iz 175 zemalja! Srebro za Ukrajinu osvojili su Eljanov, Ponomarjov, Krivoručko, Korobov i Volokitin, dok je Rusiju predvodio Sergej Karjakin, koga uskoro očekuje meč protiv Magnusa Carlsena za titulu svjetskog prvaka. Druga ploča Rusije bio je Kramnik, treća Tomaševski, zatim Nepomnijači i šahovski libling autora ovih redaka – velemajstor Aleksandar Griščuk.




Ozbiljno lice svjetskog prvaka Magnusa Carlsena
Ozbiljno lice svjetskog prvaka Magnusa Carlsena

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.