Ima li sve smisla kad je olimpijsko selo najčuvaniji i najveći zatvor na svijetu?

Autor: Andrija Kačić-Karlin

"Nitko ne smije izlaziti iz olimpijskog sela, tko to napravi odmah će biti suspendiran i biti poslan natrag u Hrvatsku"!

Olimpijske igre službeno su otvorene, a svjetski mediji doslovce se natječu s vijestima o silno opasnoj i teškoj situaciji u Rio de Janeiru. Brazil i Rio de Janeiro kao organizator suočavaju se sa sigurnosnim problemima na četiri razine, redom: terorizam, kriminal, nestabilna domaća politička situacija i zika virus!

Olimpijsko selo sa 17 tisuća stanovnika podsjeća na utvrđeni grad kojeg čuvaju na desetke tisuće policajaca, vojnika, redara. U prvi mah smo se iznenadili, a potom shvatili, izjavu šefa hrvatske olimpijske misije Damira Šegote koji je hrvatskim sportašima doslovce naredio:

“Nitko ne smije izlaziti iz olimpijskog sela, tko to napravi odmah će biti suspendiran i biti poslan natrag u Hrvatsku”! Jasno je i zašto glasi tako oštro ova naredba. Rio de Janeiru nevjerojatno je opasan grad i čak 85 tisuća pripadnika sigurnosti jednostavno ne može jamčiti apsolutnu sigurnost na tako velikom prostoru.

Probajmo profilirati kriminalnu scenu Rio de Janeira u posljednjih nekoliko godina. Statistika je precizna, od 2009. godine, kada je drugi Rio dobio organizaciju najvećeg sportskog događaja, domovih ubijeno je skoro 17 tisuća ljudi. U prosjeku je to – šest ljudi dnevno. Svakodnevni kriminal uobičajena je pojava na ulicama Rija. Izvrsno organiziranim kriminalnim skupinama olimpijci, turisti i novinarske ekipe izvrsna su meta, Igre još nisu ni počele a već su brutalno opljačkani kineski i australski novinari. Ozbiljna je preporuka da se sportaši i turisti i novinari ne šeću gradom, a kako će do borilišta, to nitko nije objasnio? Osim ubojstava, pljački, prostitucije i raznih drugih oblika kriminala, organizatori Igara moraju brinuti i o najavama brazilskog ogranka islamske države da će tijekom Igara organizirati teroristički napad.

Posebna priča je opasnost od zika virusa, sportaši i njihovi trenerimi djelatnici Saveza ostali su šokirani kada su vidjeli da u olimpijskom selu nema nikakve zaštite od komaraca, time od zika virusa. Brazilci se ponašaju kao da je problem zika virusa – minoran. Sidney Levy, izvršni direktor Organizacijskog odbora za Olimpijske igre u Rio de Janeriu, izjavio je kako je njegova najveća briga sigurnost na natjecanju, a ne virus zika.

“Ne smijemo zaboraviti da je društvo u kojem živimo trenutno jako opasno. Ukoliko trebam sastaviti listu najvećih briga za Olimpijske igre, zika virus se ne bi našao među njima“. Levy tvrdi da je “svijet više u strahu od virusa od samih Brazilaca“. Ali, kako onda objasniti brojne otkaze sportaša koji ne žele na Igre upravo zbog zika virusa? Levy je objasnio kako su “sigurnosni testovi” za Brazil ranije bili posjeta pape Franje toj južnoameričkoj zemlji 2013. godine te Svjetsko prvenstvo u nogometu. godinu dana kasnije. On ne taji da je u Brazilu i stotinjak obavještajaca iz različitih zemalja koji prate potencijalne prijetnje.

Sve je to svjetskoj javnosti već i normalno, čak i poželjno. No, u takvim okolnostima Olimpijske igre postale su mučen za same sudionike, sportaše, koji žive u neposrednoj opasnost od terora, kriminala, bolesti i koji moraju svoja natjecanja čekati u posvemašnjoj izolaciji smještajnih kapaciteta, točnije olimpijskog sela, utvrđenog naselja poput tvrđava i rovova iz svjetskih ratova. Stavite se sami u ulogu sportaša, novinara ili turista. Zar ćete cijelo vrijeme boraviti u selu, hotelu, zar nećete obići Copacabanu, znamenitosti Rija, prošetati se ulicama, popiti piće? Nije preporučljivo, naravno. Samo raditi problem djelatnicima osiguranja.




Istina je još gora, same Olimpijske igre postaju problem u datim okolnostima. Strah kojeg osjećaju organizatori i sami sportaši prvi je pobjednik Igara, nažalost!

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.