Foto:Facebook:Filip Hrgović/Michael Conlan

IRSKI BORAC PROGOVORIO O NAMJEŠTANJU MEČEVA NA IGRAMA: Hrgović do zlata može jedino nokautom!

Autor: Bruno Herljević

Boksač se nije mogao suzdržati vidjevši da su suci odlučili pobjedu dodijeliti Rusu Vladimiru Nikitinu u bantam kategoriji, iako je on dominirao borbom.

“Nikada više neću boksati za AIBA-u, oni su je*eni kurvini sinovi. Svi su na njihovoj platnoj listi i briga me što psujem na televiziji. Došao sam na Olimpijske igre kako bih osvojio zlato, a moji snovi su srušeni. Ipak ispred mene je velika karijera, a oni su varalice i uvijek će ostati varalice. Amaterski boks iskvaren je do srži, od dna prema vrhu”, grmio je irski boksač Michael Conlan nakon još jedne kontroverzne odluke sudaca na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Boksač se nije mogao suzdržati vidjevši da su suci odlučili pobjedu dodijeliti Rusu Vladimiru Nikitinu u bantam kategoriji, iako je on dominirao borbom. Netom nakon borbe Conlan je pokazao sucima srednji prst, a u izjavi nakon kontroverznog meča Conlon ih je nazvao, kao što smo već kazali, varalicama i iznio je teške optužbe na račun AIBA-e.

Prema mnogim mišljenjima objektivnih stručnjaka, Conlan je bio bolji u prvoj rundi, ali suci su iz samo njima poznatih razloga presudili u korist Rusa 10:9. U drugoj rundi je Conlan je opet bio bolji, pa su mu ipak dodijelili bodove, a treća je opet pripala Rusu.

Skandalozne odluke sudaca




Otac drugog irskog boksača, Paddyja Barnesa nakon borbe izjavio je kako su mu Rusi sami priznali da je ovaj scenarij bio unaprijed isplaniran i kako je pobjednik već predodređen.

Kako nešto opasno smrdi u svijetu amaterskog boksa potvrdio je ugledni britanski list Guardian koji je načeo temu namještanja boksakčkih mečeva i ždrijebova na Olimpijskim igrama. Podsjetimo samo na sramotnu odluku sudaca u kojoj je Kazahstanac Levit ostao bez zlata u teškoj kategoriji, iako je uništio ruskog protivnika u sve tri runde. Bilo je tu još spornih odluka sudaca poput one da se Jordancu Hesseinu Iashaisu pripiše pobjeda, iako ga je Rumunj Nistor rušio čak dva puta u dvije runde. Gotovo cijela dvorana tada je odluku ispratila zvižudicma, a rumunjski borac nije mogao doći k sebi nakon sramotne odluke.

Ne zaboravimo i poraz Hrvoja Sepa koji je također izgubio odlikom sudaca. Mnogi su se složili kako je meč apsolutno išao u korist Sepu, ali suci su presudili u korist domaćeg borca. Hrvoje Sep je nakon meča obznanio kako mu je dosta amaterskog boksa i kako sada prelazi u profesionalce te kako bi u svakoj drugoj zemlji ovu borbu dobio.




Hrgović jedino nokautima može do zlata

Na koncu, istoga dana (utorak) kada je Conlanu priređen šok karijere, isti se vjerojatno pripremao i Filipu Hrgoviću, ali ga je on ipak spriječio nokautom u drugoj rundi. Hrgović je, naime, prema odlukama izgubio prvu rundu na bodove iako je rušio Kubanca, a samo možemo pretpostaviti kako bi meč završio da ga nije nokautirao u drugoj rundi. No, nesreća za hrvatskog boksača tek slijedi jer je na rasporedu meč protiv miljenika AIBA-e, francuskog boksača Yoke. Podsjetimo, njih dvojica već su boksali 2015. godine, a slavio je Yoka odlukom sudaca, iako je borbom dominirao Hrgović.

Situacija je sada i više nego očita. Želi li Hrgović do zlata morat će boksati na nokaut jer u suprotnom teško je za očekivati kako će AIBA-ini suci suditi pravedno, prvenstveno zato što im dominacija i nokdauni ne znače baš ništa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.