Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

HOĆE LI SE HRVATSKA IKADA RIJEŠITI OVOG PROKLETSTVA? Zbog njega smo znali ispadati s prvenstva!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Za razliku od ostalih vrhunskih reprezentacija naša ima jedan evidentan problem kojeg godinama nije otklonila

Bolan poraz protiv Švedske kao da nas je vremeplovom vratio na prošla velika natjecanja dok su reprezentaciju vodili Slavko Goluža i Željko Babić. Za razliku od ostalih vrhunskih reprezentacija naša ima jedan evidentan problem kojeg godinama nije otklonila.

Mi ih zovemo „crne rupe„, ma zovu ih tako i sami igrači i navijači, ne samo novinari. To su razdoblja utakmice kada Hrvatska potpuno nestane s terena. I te crne rupe traju dugo, predugo, k tome su i prečeste, a pritom i neopisive i nevjerojatne, te su postala svojevrstan zaštitni znak naše rukometne vrste.

Eto, protiv Šveđana u nekih devet minuta Hrvatska nije zabila gol, a primala ih je kao na filmskoj traci. Pobjegli su Šveđani tada na pet golova razlike, pa tu se utakmica i prelomila, povratka više nije moglo biti. Zbilo se sve navlas isto kao i na prošlim velikim natjecanjima, posvemašnja zbunjenost i nemoć traje li ga traje.

U tim crnim rupama stradavaju i vratari koji se nalaze na streljani, u napadu se početnički gube lopte, a obrana gubi na samopouzdanju i energičnosti, jer se igrači međusobno optužuju tko koga nije pripazio ili pokrio. I dok se Hrvati saberu prođe desetak minuta, a suparnik je odmakao iza ugla.

Devet minuta bez pogotka protiv Švedske djeluje nestvarno, čak i nemoguće. Opet, to se zgodilo, ostavivši nas sve u šoku. Niti jedna momčad od onih koje imaju aspircije za medalju nema takvih crnih rupa, nema tolike trenutke zbunjenosti i nemoći.

Sad, je li to problem psihičke naravi ili je u pitanju kvaliteta naših igrača, kad kažemo kvaliteta mislimo na pitanje jesu li oni vrhunski ili samo dosta dobri, teško je odgovoriti. Svaku momčad zapadne kriza u pojedinoj utakmici, no onda individualnim, improviziranim rješenjima pokrpaju nedostatke, ne dogodi im se da deset minuta ne zabiju gol. A to se nama događa. Već godinama, nažalost. Poput nepisanog pravila.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.