ČUDO OD DJETETA! Na svoj 26. rođendan Magnus Carlsen obranio je naslov svjetskog šahovskog prvaka

Autor: Miro Kalanj

Nakon 12 partija po klasičnom tempu rezultat je bio 6:6 i tu je Karjakin s pravom dokazao i pokazao da nije slučajno izazivač velikoga, zar mu i samo ime to ne govori, Magnusa Carlsena.

Na svoj 26. rođendan Magnus Carlsen obranio je u New Yorku u meču protiv izazivača Sergeja Karjakina titulu svjetskog prvaka i još jednom dokazao da je najjači igrač današnjice. Zanimljivo je da i Karjakin ima 26 godina, obojica su rođeni 1990. godine, Karjakin u siječnju, Carlsen 30. prosinca. Vjerujem kako mala digresija u tekstu nije “potez sumnjive vrijednosti” – najbolji hrvatski velemajstor, Splićanin Ivan Šarić također je rođen 1990. u kolovozu, no što je za hrvatski šah posebno zanimljivo, u dva dosadašnja susreta protiv Carlsena, Šarić je jednu partiju dobio, drugu remizirao – zasad je rezultat Šarić – Carlsen 1,5:0,5.

Svojedobno je velemajstor Ljubomir Ljubojević na pitanje – zašto je Carlsen najjači igrač današnjice – dao zanimljiv odgovor koji je otprilike glasio – između ostaloga i zato što se najviše približio kompjutorskom načinu razmišljanja…

Zanimljivo razmišljanje nekoć jednoga od najboljih svjetskih velemajstora (Karpov je tada dominirao, a sa svima drugima, od Anderssona, preko Meckinga do Jusupova, Ljuba je uglavnom izvlačio tanji kraj štapa) Ljubomira Ljubojevića, i dodao bih, nije daleko od istine…

Nakon 12 partija po klasičnom tempu rezultat je bio 6:6 i tu je Karjakin s pravom dokazao i pokazao da nije slučajno izazivač velikoga, zar mu i samo ime to ne govori, Magnusa Carlsena. Nakon tih 12 partija Carlsen je kratko sumirao viđeno u meču rečenicom – rezultat sve govori. Viđeno je 10 remija, uz jednu pobjedu Karjakina i Carlsena. A onda je uslijedio crescendo…

Uslijedilo je doigravanje od 4 partije gdje je svaki igrač imao 25 minuta za partiju uz dodatak od 10 sekundi za svaki odigrani potez i tu je Carlsen pokazao svoju klasu: dva remija uz dvije pobjede Carlsena i šahovski svijet je dobio novog – starog šampiona! Za skupe ulaznice gledatelji su ostali prikraćeni posebno u 12. partiji koja je trajala samo 40 minuta, što je, očito bilo zatišje pred buru…
Za ulaznicu od 12. partije gledatelji su mogli gledati doigravanje od 4 partije. Carlsen je sa svojim štabom uoči 12. partije odlučio – idemo u doigravanje: s pravom, jer je njegov dosadašnji score u ubrzanom šahu protiv Karjakina uvjerljivo bolji ( 19 pobjeda, 9 poraza i 30 remija) i bila je to dobra Magnusova rođendanska fešta.

image-2

Prve dvije partije doigravanja završene su remijem i tada su rat živaca i psihička napetost bili na vrhuncu. Treba imati na umu da je Carlsen najbolji na svijetu u ubrzanom i brzopoteznom šahu, dakako, klasični tempo za njega je već klasika, i uz dobre živce i brzo razmišljanje, gdje se odluke i potezi odigravaju nerijetko munjevitom brzinom, kada sekunde odlučuju o padu zastavice, o pobjedi ili porazu, Carlsen je puno puta dokazao svoju klasu i superiornost. Onako, tipično carlsenovski, naizgled flegmatično i nezainteresirano dok je spremao vulkan na ploči ili postavljao nerješive probleme pred protivnike.




Treća partija doigravanja donijela je Carlsenu pobjedu, da bi u posljednjoj 4. partiji u oštroj poziciji u posljednjem potezu uslijedila prekrasna Carlsenova žrtva dame na polju h6! Potez dostojan Aljehina ili Talja. Božanstveno šahovski.

Carlsen je kao pobjednik podebljao svoj bankovni račun za 600.000 eura, ni Karjakin nije loše prošao – bogatiji je za 400.000 eura.

Što reći na kraju?




Karjakin nije Petrosjan, koji je jedini dokazao da se i defenzivnim stilom može biti svjetski prvak, dok za rizik Karjakin nije bio spreman. Uostalom, u današnjem modernom ili kako god ga nazvali – kompjutorskom šahu – i nema previše ljepote, one koju su nam svojim partijama pružali besmrtni, legendarni i neponovljivi Fischer ili Talj. Dakako, trolist genijalnosti zaokružuje veliki hrvatski prijatelj i veliki šampion Gari Kasparov. Kako li je tek sijevalo i kakva je grmljavina bila na ploči u njegovoj besmrtnoj partiji protiv Veselina Topalova! Neponovljivo. Kako bi danas izgledala Fischerova teza o meču na 10 pobjeda!? Iz današnje perspektive, taj meč za titulu prvaka trajao bi nekoliko godina…

Gdje su oni Taljevi gromoviti žrtveni udari? Ili Fischerove briljantne kombinacije? Odgovor je kratak – u najljepšim stranicama šahovske povijesti!

Carlsen je na završnoj svečanosti posebno zahvalio svome ocu. Ima i zašto, uz šahovsku genijalnost koju mu je podario sa svojom suprugom, odabrao je i pravo ime za sina, onako kako priliči šahovskom šampionu – MAGNUS = VELIKI CARLSEN!

Autor:Miro Kalanj
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.