HINA(EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

AUSTRIJANAC MAYER UZEO ZLATO, HRVATI PODBACILI! Zrnčić-Dim u top 30, Zubčić otpao

Autor: Bruno Herljević

Mayer je tako osvojio prvo austrijsko zlato u ovoj disciplini nakon 20 godišnje dominacije Norvežana

Austrijanac Matthias Mayer osvojio je zlatnu medalju u superveleslalomu na zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu dok je hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim zauzeo 29. poziciju.

Mayer je tako osvojio prvo austrijsko zlato u ovoj disciplini nakon 20 godišnje dominacije Norvežana. Posljednje zlato u superveleslalomu Austrijanci su osvojili 1998. godine u Naganu kada je slavio Herman Maier, a nakon toga su uslijedila četiri norveška zlata. Kjetil Andre Aamodt je pobijedio u Salt Lake Cityju (2002) i Torinu (2006), u Vancouveru (2010) je zlato pripalo Akselu Lundu Svindalu, dok je u Sočiju pobijedio Kjetil Jansrud.

Mayer je stazu Jeongseon prošao u vremenu od 1:24.44 minuta pobijedivši sa 13 stotinki sekunde boljim vremenom od Švicarca Beata Feuza, dok je treći bio branitelj naslova iz Sočija Norvežanin Kjetil Jansrud sa 18 stotinki sekunde zaostatka.

Mayeru je ovo drugo olimpijsko zlato nakon što je prije četiri godine u Sočiju pobijedio u spustu. Drugu medalju osvojio je i Feutz, koji je dan ranije u spustu bio treći, dok je Jansrud osvojio petu olimpijsku medalju. U Sočiju je osvojio zlato u ovoj disciplini, ima i dva srebra i dvije bronce. U Vancouveru je bio drugi u veleslalomu, dok je jučer bio drugi u spustu. Olimpijski riznicu upotpunio je i s dvije bronce. Današnjom u super-G, te onom iz Sočija u spustu.

“Bila je ovo sjajna utrka, presretan sam jer sada ima dva zlata. Staza je bila teška, a poseban problem je bio što ne poznajemo ovu planinu. Zbog vremenskih prilika nismo imali niti previše treninga, no na kraju sve je ispalo super,” kazao je 27-godišnji Austrijanac koji u karijeri ima četiri pobjede u Svjetskom kupu. Po dvije u spustu i superveleslalomu, a zadnji put je slavio u siječnju 2017. u superveleslalomu u Kitzbuhelu.

Dodajmo kako je Matthias osvojio medalju 30 godina nakon što je njegov otac Helmut osvojio srebro u superveleslalomu na OI u Calgaryju.

“Sada ga mogu zezati da sam bolji. Cijeli život sam gledao tu medalju u našoj kući, no sada imam svoju,” dodao je sa smiješkom.




Mayer je ovom pobjedom postao tek drugi skijaš koji je osvojio olimpijsko zlato u dvije najbrže discpline, spustu i superveleslalomu. Dan ranije to je uspjelo Norvežaninu Akselu Lundu Svindalu koji je u Pjongčangu pobijedio u spustu, a u Vancouveru 2010. u superveleslalomu.

U superveleslalomu su nastupila i dva hrvatska skijaša. Natko Zrnčić-Dim je osvojio 29. mjesto sa 2.61 sekunde zaostatka, dok Filip Zubčić nije završio utrku.

REZULTATI:




1. Matthias Mayer (Aut) 1:24.44
2. Beat Feuz (Švi) 1:24.57
3. Kjetil Jansrud (Nor) 1:24.62
4. Blaise Giezendanner (Fra) 1:24.82
5. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:24.93
6. Vincent Kriechmayr (Aut) 1:25.13
7. Dominik Paris (Ita) 1:25.18
8. Andreas Sander (Njem) 1:25.21
9. Dustin Cook (Kan) 1:25.23
10.Boštjan Kline (Slo) 1:25.36
29. NATKO ZRNČIĆ-DIM (HRV) 1:27.05…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.