Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

(ANKETA) TRENERI ĆE IMATI POVLAŠTENE MIROVINE? Što vi mislite o novoj inicijativi?

Autor: Dnevno.hr/ HOO

Mislite li da treneri trebaju imati povlastice?

U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u utorak je 17. sjednicu u aktualnom sazivu održalo Vijeće nacionalne olimpijske udruge. Početak je bio u znaku gotovo jednosatne rasprave na temu Pravilnika o kategorizaciji sportaša. Primjedbe su stigle iz klizačkog, teniskog, košarkaškog i jiu-jitsu saveza, a jedan od problema je donja dobna granica za kategoriziranje sporta(šic)a. Prema prijedlogu iz klizanja to je 12. godina, kod tenisa je to 14. Drugi problem je ostvarenje kriterijskog rezultata u neadekvatnoj domaćoj konkurenciji, primjerice, pod okriljem Hrvatskog klizačkog saveza djeluje pet klubova, svi u Zagrebu. O ovoj tematici bit će riječi i na idućoj sjednici.

U točki o nomenklaturi sportova Hrvatski sportski plesni savez uskladio je svoje sportske grane s pravilima Svjetske plesne federacije, a taj akt podržalo je i Vijeće HOO-a.

U brizi za sve sportaše HOO je inicijator uvođenja naknada za vrhunska sportska postignuća u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova. U tom kontekstu kao nepravedno zapostavljen najčešće se spominje legendarni Dragutin Šurbek, iako ima još trofejnih hrvatskih sportaša koji ne dobivaju državnu naknadu za sportsku izvrsnost, a vrhunskim su rezultatima proslavili svoju zemlju (Nikola Dragaš, Biserka Perman, Tomislav Crnković…). Prihvaćen je kriterijski prijedlog iz radnog teksta da se vrednuje osvojeno svjetsko zlato u konkurenciji sportaša barem s tri kontinenta te da se pravo na trajnu mjesečnu naknadu stječe nakon napunjenih 45 godina života.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je članove Vijeća o inicijativi nacionalne olimpijske udruge za uvođenje trajnih naknada i trofejnim trenerima.

“Imamo trenere s osvojenim olimpijskim i svjetskim medaljama i treba im dati dostojanstven status. U Hrvatskoj je 11 kategorija povlaštenih mirovina, jednu takvu zaslužuju i naši vrhunski treneri”, poruka je čelnika HOO-a.

U razvojnim programima HOO-a bilo je tek nekoliko izmjena i dopuna. Jedriličarke Ursula Balas i Mare Milić uvrštene su od 1. svibnja u Razvojni program I, a od istog nadnevka korisnici Razvojnog programa II/1 postali su taekwondaši Marin Šavija i Lena Stojković. Boksač Marko Milun i strijelac Marin Čerina sa 1. travnja su uvršteni u Razvojni program III, iz kojeg u Olimpijski program Tokio 2020. prelaze judašica Ivana Marenić i jedriličar Josip Olujić (ulazi umjesto Ivana Kljakovića Gašpića koji je izgubio status).

Tri su promjene na listi trenera sufinanciranih od HOO-a u 2018. godini. Na prijedlog Hrvatskog mačevalačkog saveza, umjesto Irene Šuljić u kategoriju Trenera za razvoj pojedinog sporta sa 1. svibnja uvršten je Roko Mandić, a slično je postupio i Hrvatski kickboxing savez, zamiienivši Željka Derdića Ivicom Spevecom u kategoriji Kvalitetni treneri. Novi košarkaški izbornik Dražen Anzulović uvršten je u kategoriju Trenera ekipnog olimpijskog sporta.




Hrvatski baseball savez zatražio je od HOO-a preporuku za prijam u hrvatsko državljanstvo četvorice bejzbolaša. Jose Alexander Diaz Lezama iz Venezuele profesionalni je igrač u SAD-u, otkud dolazi i iskusni igrač-trener Christopher Ciatti (od 2017. član BK Zagreb). Iz hrvatskog iseljeništva stiže iznimno talentirani dvojac – Ronald Krsolovic, čiji je otac vrsni trener ovoga sporta (’90-ih je radio i u Hrvatskoj), te velika nada kanadskog baseballa Justin Olic. Potonji je nećak proslavljenog nogometnog reprezentativca Ivice Olića, koji mu je, kako tvrdi – uzor u poštenom odnosu prema sportu. Zbog velike popularnosti u Japanu baseball je olimpijski sport na ljetnim Igrama 2020. u Tokiju pa agilno vodstvo HBS-a polako slaže respektabilnu reprezentaciju koja će pokušati izboriti olimpijsku „vizu“.

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i za organizaciju gimnastičkog Challenger kupa u Osijeku iduće godine, kao i za EP u umjetničkom klizanju početkom 2021. godine. Dva ovogodišnja događaja dobila su pokroviteljstvo HOO-a – lipanjski EP u motokrosu u Jastrebarskom i obilježavanje 115. obljetnice HAŠK Mladost u studenome u Zagrebu.




Autor:Dnevno.hr/ HOO
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.