ZLOČINCI I DIKTATORI OBOŽAVALI NOGOMET! Nećete vjerovati za koga su navijali Hitler, Karadžić, Bin Laden…

Autor: Bruno Herljević

Najopakiji terorist modernog doba živio je u Londonu i često je boravio na tribinama

Prije nekoliko tjedana pisali smo o omiljenom nogometnom klubu Kim Jong-Una, sjevernokorejskog diktatora i velikog obožavatelja sportova. No, nije debeljuškasti poglavar Sjeverne Koreje jedini, iz zloglasne sorte totalitarista, diktatora, apsolutista, zločinaca, ratnih zločinaca, koji voli nogomet, ima ih još dosta.

Britanski tabloid The Sun objavio je prije nekog vremena, popis klubova za koje su navijali Bin Laden, Hitler, Gaddafi, Karadžić i još mnogi drugi zloglasni čelnici država i organizacija.

Kada smo već započeli s Kim Jong-Unom, reći ćemo kako je talijanski političar Antonio Razzi otkrio kako je Kim Jong-Un veliki navijač otkrio kako je sjevernokorejski poglavar veliki obožavatelj Intera, na čije je utakmice pohodio dok je studiorao u Švicarskoj, a najviše je volio Ronalda, dok je ovaj još igrao tamo.

Inter je također omiljeni klub ratnog zločinca Radovana Karadžića, a on je za njih počeo navijati kada su tamo igrali Dejan Stanković i Siniša Mihajlović.

Nadalje, veliki poklonik Barcelone i Chelseaja bio je diktator Zimbabvea Robert Mugabe, inače zvan ‘mesar iz Hararea’. On je za sebe tvrdio da obožava i prati nogomet. “Veliki sam navijač Barcelone i Chelseaja i uvijek navijam da zabiju. Kada gledam nogomet ne želim da me se smeta. Čak i moja žena zna da se treba maknuti jer razbijam sve oko sebe”, izjavio je to Mugabe.

Kad smo već u Premiershipu, spomenimo kako je Bin Laden bio strastveni navijač Arsenala. Najopakiji terorist modernog doba živio je u Londonu i često je boravio na tribinama Highburyja na utakmicama ‘Topnika’, a navodno su i njegova djeca nastavila tradiciju.

Ostajemo u Engleskoj. Moamer Gaddafi, nekadašnji libijski čelnik koji je tragično i nasilno skončao nakon što su ga uhvatili pobunjenici prilikom bitke za Sirtu, bio je veliki navijač Liverpoola. Navodno su u njegovim osobnim stvarima pronašli šalicu s Liverpoolovim grbom. Inače, Gadaffijev sin Al-Saadi, okušao se u profesionalnom nogometu. Igrao je u Perugiji, Udineseu i Sampdoriji, ali nije se baš proslavio.




Nadalje, spomenimo kako je notorni fašist i nekadašnji diktator Španjolske, Francisco Franco, bio isprva veliki navijač Atletica iz Madrida, ali čim je Real počeo osvajati titule  prebacio se na bijelu stranu Madrida.

Rumunjski diktator Nicolae Ceausescu, kojeg su zajedno sa suprugom smaknuli hitcem u glavu, strijeljanjem dakle, bio je veliki obožavatelj, Steaue, čiji je bio vlasnik, dakako. Odlučivao je o transferima pa je tako jednom prilikom oteo Gheorghea Hagija iz Sportula. Kažemo oteo jer igrač nije pristao na transfer. Steaua je dominirala ligom pa čak je i 1986. osvojila Kup Prvaka nadigravši Barcelonu.

Na kraju, ono što najviše intrigira. Za koji je klub navijao Adolf Hitler? Nitko do sada nije sa 100 postotnom sigunošću izjavio za koji je klub Hitler navijao. Najviše se spekuliralo oko toga da je bio navijač Schalkea, najviše zbog toga što je za vrijeme Trećeg Reicha gelzenkirhenska momčad šest puta osvajala naslov prvaka.




Ipak, 2008. godine glasnogovornik Schalkea Gerd Voss u kojem je demantirao bilo kakvu povezanost Hitlera s njihovim klubom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.