ZLATKO KRANJČAR U DINAMU: Da nije trik još bi taj povratak i dobro izgledao

Autor: Bruno Herljević

Kranjčar je miljenik navijača i silno ih cijeni. To je vjerojatno bio ključan čimbenik koji je presudio u ovom možebitnom, planu da se navijači vrate na stadion i zaborave na Mamića. Nažalost, ovo je veoma loše okruženje za povratak Kranjčara na klupu Dinama.

Kako je cijela nacija bila uglavnom zaokupljena igrom hrvatske nogometne vrste na Europskom prvenstvu u Francuskoj, malo tko je zapravo vidio velike promijene u Dinamu. U jeku najveće euforije oko reprezentacije, Dinamo je proveo jedan nadasve lukav i prepreden „spin“. Dinamo bez Mamića! Mnogo je novinskih i internetskih tekstova i ponešto televizijskih prologa nosilo ovaj naslov. Zoran Mamić u suzama je napustio Dinamo iz jednom posve neobičnog razloga. Kako je sam kazao uhićenje njegove kćeri, Nine, zbog prijetnji majci bivšeg dečka, bila je samo kap koja je prelila čašu, kako je on kazao. Žalio se mlađi Mamić kako mu je godina bila itekako teška, optužnice sijevaju na sve strane, brat Zdravko malo ide u zatvor, malo izlazi iz njega, pa onda oni „slučajevi Ćorić, Fintić, Brekalo, Kalaica“ i tko zna što sve ne, pa i ispadanje iz Lige prvaka, turbulentna završnica prvenstva, a povrh svega USKOK svako malo kuca na vrata. Mamiću se očito nagomilalo, pa je odlučio Dinamo zamijeniti saudijskim Al Nassrom.

Razumna opcija, pa svako bi tako postupio, zar ne? Vjerojatno, ali nekako se čini da je Zoranov odlazak samo početak novog „spina“ Dinama.

Potiho je krenula priča kako netko tamo negdje duboko u Dinamu želi Dinamo bez Mamića. Tko je ta osoba? Kako se zove? Tko se usudio uopće pomisliti na Dinamo bez legendarnog velikog vođe, šefa, predsjednika, savjetnika? Jedino tko nama pada napamet jest, nećete vjerovati, sam Zdravko Mamić! Neka vam se malo slegne ova hipoteza. Zašto bi Mamić htio samog sebe izbaciti iz Dinama? Pa vrlo je jednostavno. On je prešao u puno veću tvrtku, odnosno, u Hrvatski nogometni savez, pa mu „plava igračka“ više, realno i ne treba. No, ta „igračka“ i dalje je vezana s navijačima, odnosno, dijelom BBB-a, koji silno želi ukloniti Mamića iz nogometnog svijeta. Odatle zapravo dolazi ideja, o novom „spinu“, odnosno, Dinamu bez Mamića.

Plan je zapravo vratiti navijače na stadion i naprasno stvoriti neko novo ozračje u kojem bi se Dinamo odjednom počelo doživljavati kao klub koji je prošao veliku katarzu i kao klub koji se u potpunosti „očistio“ od svih negativnih konotacija koje se uz njega vežu. „A je ti katarza, pa proveli su je u tjedan dana“, kazat će neki, ali to je katarza po Mamićevom receptu, brza, nepromišljena možda, što se kaže na „ho-ruk“, ali nadasve je pragmatična. Shvatio je Mamić, ako riješi BBB-ovce muke koju im donosi njegovo ime, riješit će svoj problem. Hoće li, zaista? Neće, a pojasnit ćemo i zašto.

Još bolja „finta“ od rekordno brze katarze jest vraćanje zagrebačke nogometne legende, legende kluba i miljenika navijača, Zlatka Cice Kranjčara. Nema tog Dinamovca, Zagrepčana pa možda i Hrvata, koji ne voli Kranjčara. Vole ga starije generacije koje ga pamte po uspjesima u Dinamu, vole ga i mlađe generacije koje ga pamte po fantastičnom rezultatu u NK Zagrebu kada je osvojio prvenstvo s prosiječnom momčadi, vole ga zbog njegovog odličnog vođenja hrvatske reprezntacije, ali prvenstveno ga vole jer je, što se kaže, veliki gospodin. Uvijek nasmijan, raspoložen za razgovor, emotivan je po prirodi, vrstan je i prekaljen strateg koji je dugo lutao po svijetu i brusio svoje trenerske vještine.

No, jedna je stvar ovdje veoma bitna, Kranjčar je miljenik navijača i silno ih cijeni. To je vjerojatno bio ključan čimbenik koji je presudio u ovom možebitnom, planu da se navijači vrate na stadion i zaborave na Mamića. Nažalost, ovo je veoma loše okruženje za povratak Kranjčara na klupu Dinama.

Navijači nažalost nisu tako kratkog pamćenja, odnosno, još uvijek imaju bistar um koji je sposoban zbrojiti dva i dva. Iako Mamićevo ime službeno više ne postoji u Dinamu, on je i dalje siva eminencija kluba. U Dinamu su i dalje na funkcijama svi ljudi koji su blisko surađivali s Mamićem za vrijeme njegove formalne vladavine, on se samo prividno udaljio iz kluba, ali njegov „potpis“ i dalje je itekako vidljiv na klubu. Ono što bi se nažalost moglo dogoditi Kranjčaru jest baš ono što se dogodilo kada je klub prije šest godina vodio Velimir Zajec, ako ne i nešto puno gore. Zajec je naprasno otjeran iz kluba i to nakon nešto više od dva mjeseca. On je pokušao od jedne od najgorih momčadi Dinama stvoriti nešto, ali Mamić ga je otpustio taman kad je počeo slagati koliko-toliko prihvatljivu momčad.




Ipak, Kranjčara bi mogla zadesiti puno gora sudbina. Zajec je otišao znajući kako je bio na dobrom tragu i još je k tome ispao žrtva „nervoznog“ Mamića koji nije mogao pričekati da ovaj složi respektabilnu ekipu. Kranjčara bi mogla zadesiti sudbina Mamićeva čovjeka koji ima misiju vratiti navijače na tribine i to ne igrom, već samo svojim imenom. Tipični PR-ovski potez. Dinamo ionako ima momčad koja bi i bez vodstva mogla pokoriti prvenstvo, a jedino što je moglo „zamagliti“ oči navijačima je povratak jedne velike legende u klub. No, to se vjerojatno neće dogoditi.

Poznato je kako Mamić u prošlosti baš i nije cijenio Cicu Kranjčara. „On je institucija Dinama i Hrvatske. Navlačite me na tanak led, a onda ga ismijavate jer leži na klupi, napije se i nose ga doma… Sad će mene Cico napasti s pravom jer ‘tko je Mamić da priča o Cici’. Zovite ga, neka krene, ali neka prestane piti“, komentirao je tako, još tamo 2013. godine, Zdravko Mamić, mogući dolazak Kranjčara u Dinamo. Znamo kako Mamić mijenja mišljenje kao televizijske programe, ali iz toga samo možemo zaključiti kako ga Mamić donedavno baš i nije cijenio kao čovjeka. Stvari se možda jesu danas promijenile, ali neke rečenice se ipak pamte, a navijači ih se pogotovo sjećaju. No, čak i te uvrede upućene Kranjčaru, zapravo Mamiću idu u prilog jer se u javnosti to nekako može protumačiti kao negativan odnos njega i Kranjčara, a navijači bi „kao“ trebali progutati priču kako njegov dolazak nije orkestrirao sam Zdravko Mamić.

Ostaje nam jedino pitanje kako će se ovaj loš „spin“ na kraju završiti? Uskoro će vjerojatno negdje u medijima iskočiti priča kako se navijači sastaju s Upravom kluba pa možda čak i s Cicom kako bi se dogovarao povratak na stadion. No, od toga na koncu vjerojatno neće biti ništa. Kranjčar će sjediti na klupi onoliko koliko Mamiću bude potrebno njegovo ime, a kada on ostvari svoj plan ili se plan izjalovi, Kranjčar će završiti kao i Zajec. Možda dogodine, a možda i za mjesec dana…




Autor:Bruno Herljević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.