Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ZBOGOM! Nakon ‘srednjaka’ navijačima Machado napravio novu scenu, ali ovoga puta nema oprosta!

Autor: Bruno Herljević

Machado je ove sezone dobio posljednju priliku da pokaže da je dostojan prve momčadi Dinama, čak su mu dali i kapetansku traku. No, Machado je očito svoj maksimum dosegao davno prije Dinama.

Stigao je kao veliko pojačanje, a nije pokazao gotovo ništa. Portugalski veznjak Paulo Machado pokazao je jedino srednji prst navijačima i još je prošao nekažnjeno. Zoran Mamić, tadašnji trener Dinama, progledao mu je kroz prste i to vjerojatno zato što tada na Maksimiru nije bilo previše gledatelja, odnosno, nije bilo navijača koje bi taj prst toliko zasmetao. Bio je to nedvojbeno veliki ‘kiks’, neoprostiv za većinu klubova koji drže do svojeg ugleda i ‘kiks’ koji bi navijači trebali pamtiti i godinama nakon.

Machadu je ‘oprošteno’ i kažnjen je sa sto tisuća eura, ali natovaren mu je teret iskupljenja. Jednostavno je morao proigrati, a realno, baš i nije. Ima već i godina, zagazio je u 31., a Dinamo svake sezone izbaci par zanimljivih imena na gotovo svim pozicijama. Ove sezone na Machadovoj se baš zagužvalo, tu su Domagoj Pavičić, Ivan Fiolić i Bojan Knežević, a sva trojica pokazala su u kratkom periodu kako su bolja opcija od Portugalca. Istina, mladi Dinamov trojac nije pokazao ništa naročito spektakularno, možda eto Knežević je, ali opet pokazali su više od Machada.

Machado je ove sezone dobio posljednju priliku da pokaže da je dostojan prve momčadi Dinama, čak su mu dali i kapetansku traku. No, Machado je očito svoj maksimum dosegao davno prije Dinama.

Dolaskom Peteva nešto se promijenilo, ne drastično, ali neke sitne promjene su vidljive. Bugarin polako uvodi mlade snage u momčad, a posljednji Petevov potez ozbiljno je naljutio Machada što je na koncu rezultiralo novom scenom. Naime, Paulo Machado vjerojatno više neće igrati za Dinamo. Machado je odbio biti pričuva na utakmici Lige prvaka protiv Seville. Petev je s valjanim i opravdanim razlogom dao prednost Kneževiću i Pavičiću, a Portugalac se ‘nadurio’. Petev ga je odstranio iz momčadi i to bi zapravo trebalo biti to.

Zapravo i ne čudi da je Machado tako postupio jer ipak zarađuje 800 tisuća eura godišnje, ali frapantno je koliko je Portugalac zapravo neprofesionalan. Bahatost je ovoga puta dosegla svoj vrhunac, eto samo primjera prave profesionalnosti, Angelo Henriquez, nekadašnja velika nada Manchester Uniteda i jedan od najplaćenijih mirno čeka svoju priliku na klupi i ponizno govori o svojem povratku u momčad. Machado koji nije dao niti petinu onoga što je Henriquez dao podiže glas jer je ispao iz momčadi zbog loše forme, a Čileanac u najboljim godinama će strpljivo čekati još tri mjeseca ako treba.

Ovoga puta ne bi se trebao provući nekažnjeno, ako Dinamo drži do ugleda, a jamačno drži, uslijedit će raskid ugovora ili prisilan transfer. Ne dođe li do toga, Dinamo riskira ozbiljno narušavanje atmosfere u klubu jer i njegovim suigračima vjerojatno ne odgovara ovakvo razmaženo ponašanje, a s druge strane klub će automatski pobiti autoritet Ivajlu Petevu koji ga je s apsolutnim pravom udaljio iz momčadi.

Ipak postoji mali problem, a to je kako se i na koji način ‘riješiti’ Machada. Teško je da će Machado pristati na raskid ugovora s obzirom da mu ističe u lipnju 2017. godine i to da ga Dinamo plaća kao suho zlato, tako da je možda realnija opcija prodaja i odlazak bez odštete. Teško je da Dinamo može išta zaraditi na Portugalcu, ima godina, ne igra baš najbolje i neprofesionalan je, pa u dvije godine nije naučio ništa od hrvatskog jezika, a opet nema smisla držati ga u klubu još pola godine. Ovo je klasična pat-pozicija, Machada će nakon svega ovoga teško uzeti bilo koji klub, a on će nevoljko pristati na obostrani raskid ugovora.




Jedino što Dinamo može napraviti, ako se spomenute situacije ne odviju, jest raskinuti ugovor Machadu bez njegove suglasnosti i platiti određene penale, što je možda i najisplativije. Bilo kako bilo, vrijeme je da kažemo zbogom, Machadu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.