Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Zašto je morao nadrapati jedan od rijetkih kadrova u HNS-u koji svoj posao radi objektivno, moralno, profesionalno i nepristrano?!

Autor:

Zaista se trebamo zapitati ima li u HNS-u uopće mjesta za mlade i ambiciozne ljude koji imaju potrebu raditi svoj posao moralno, savjesno, odogovorno i profesionalno?

Prema službenom objašnjenju Hrvatskog nogometnog saveza, disciplinski sudac Prve i Druge HNL Saša Pavličić, pogriješio je kada je izrekao suspenziju Dinamovom nogometašu El Arbiju Soudaniju. Pavličić je reagirao nakon što je Soudanija prijavio stanoviti Goran Kvalić, nogometaš NK Plomina i navijač Rijeke i izrekao mu je zabranu od jedne utakmice neigranja.

Pavličić je odluku donio u srijedu, a već je u petak sazvana Komisija za žalbe koja je omjerom glasova 4:1 proglasila odluku o suspenziji Soudanija, nevažećom.

“Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre. S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ih neće dodijeliti, u ovom se slučaju ne može raditi o očitoj grešci suca koju bi disciplinsko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplinskog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti. Komisija za žalbe je stajališta da se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena – samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka”, službeno je pojašanjenje Saveza.

Nema dvojbe, Soudani je trebao biti kažnjen i trebao je zaraditi crveni karton, odnosno, preskočiti utakmicu s Hajdukom, ali tu je pogriješio sudac koji to odmah na licu mjesta nije pravilno sankcionirao.

Zašto je slučaj morao prijaviti nogometaš NK Plomina?

No, sve to bi još nekako prošlo da se u proteklih dan i pol nije na noge digla čitava garnitura nogometnih moćnika koji drmaju Savezom i Dinamom već više od destljeća. Počelo je sa šefom sudaca i članom IO HNS-a Antom Kulušićem koji se među prvima snebivao nad odlukom Pavličića.

“Na temelju čega disciplinski sudac, koji ne poznaje pravila nogometne igre bolje od mog pokojnog ćaće Ante, može procijeniti da je netko zaslužio crveni karton? Na temelju čega je Soudanija kaznio utakmicom neigranja i novčanom kaznom, ako je po pravilima struke to žuti karton? Šteta za Bayern da Pavličić-Bekić nije disciplinski sudac u UEFA-i. On bi vratio Vidala u igru i ponovio utakmicu iz Madrida”, izjavio je Kulušić za Sportske novosti.

Spomenimo odmah kako je Dinamo istog trena nakon što je disciplinski sudac donio odluku uložio žalbu, a nedugo nakon toga skočili su i Mamići. Zdravko je sve proglasio ‘hajkom na Dinamo’, a Zoran Mamić se prijetio da će ‘postaviti svojeg čovjeka koji će drukati Rijeku, Hajduk i ostale za svaki pa i najmanji prekršaj’.

Problem je zapravo mnogo dublji. Nije li ironično, suludo, da ne kažemo i bedasto, da jedan nogometaš NK Plomina mora prijavljivati prekršaj disciplinskom sucu? Zaista je žalosno što jedan nogometaš niželigaša iz zafrkancije, kao što je i sam kazao, odlučuje o tome hoće li netko igrati ili ne. Žalosno je i to što ne postoji komisija koja će se time baviti nakon utakmice i nakon detaljnih pregleda snimki već to mora činiti dotični nogometaš Plomina i na temelju videozapisa s YouTubea ili tko zna kakvog kanala prijavljivati HNS-ovu disciplinskom sucu slučaj. Jedno je jasno, HNS će ubrzo morati mijenjati pravilnik jer ovo zaista nema nikakvog smisla.

Nema mjesta za poštenjačine

Da se na kraju vratimo na žrtvu cijelog ‘slučaja Soudani’, a to je Saša Pavličić. To je zaista jedna od rijetkih osoba u HNS-u koja svoj posao radi savjesno, profesionalno, nepristrano, pošteno i bez skandala. Kada se pogledaju sve njegove veće odluke, svi su klubovi jednako tretirani. Zatvarao je Poljud zbog navijačih ekscesa, Dinamu je nalupao najviše kazni, kaznio je Andrijaševića zbog verbalnog napada na suca, udijelio je i najveću kaznu za pojedinca Alojziju Šuprahi kada je ovaj napao bivšeg predsjednika Hajduka Marina Brbića. Kratko i jasno, čovjek je odradio posao na razini i zaista mu je teško zamjeriti i predbacivati zbog ijedne odluke, a u prilog mu ide i što uživa povjerenje svih hrvatskih prvoligaša.

Ipak, nakon ove odluke kojom se zamjerio Dinamu, Mamićima i tko zna kome još ne, povela se priča o tome kako će Pavličić na kraju sezone dobiti otkaz. Pitamo se zašto? Zato što je savjesno i objektivno radio svoj posao? Zato što je nepristran, zato što je inteligentan i visoobrazovan kadar koji ne voli da mu drugi sole pamet i miješaju mu se u posao?

Sve i da je donio lošu odluku kod suspenzije Soudanija, Pavličić je svoj posao disciplinskog suca odradio profesionalno, kako ranije, tako i sada kod ‘slučaja Soudani’. Alžirac je udario protivnika namjerno nogom i to dva puta, prvi puta ga je promašio i onda je to išao popravljati drugim udarcem. Što je tu sporno, što je Pavličić tu trebao napraviti nakon što mu je na stol došla prijava?

Osim činjenice da nekima očito smeta njegov rad i činjenice da HNS i dalje nema komisiju koja bi se ovime trebala baviti, opet se javlja ona dobrpoznata činjenica nad činjenicama, a to je da je suđenje u hrvatskom nogometu izrazito loše. Bi li došlo do ovog cirkusa da je sudac Tihomir Pejin dao barem žuti karton Soudaniju (da mu je dao žuti opet ne bi igrao protiv Hajduka zbog akumuliranih kartona)? Bi li došlo do toga da se Pavličić sada vjerojatno osjeća loše što je morao donijeti takvu odluku, a dva dana kasnije njegov rad, za koji se dugo godina školovao, proglašavaju ništavnim?

Zaista se trebamo zapitati ima li u HNS-u uopće mjesta za mlade i ambiciozne ljude koji imaju potrebu raditi svoj posao moralno, savjesno, odogovorno i profesionalno?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.