LaPresse/Fabio Ferrari

Zašto je Juventus jedna od najjačih ekipa? Kada vidite kako dogovaraju nove transfere i bit će vam jasno

Autor: Bruno Herljević

Kada se malo bolje pogleda, ovakav poslovni model uspijeva tek rijetkima u današnjem nogometu, a Juventus je očito otkrio 'zlatnu žilu' koju može crpiti još godinama.

Aktualni talijanski prvak, Juventus, ovoga ljeta obavio je sjajan posao, a koncem prijelaznog roka bili su na pragu još jednog spektakularnog transfera. Naime, nedostajao im je igrač sredine terena, odnosno, dubinski playmaker koji igra dobro u oba smjera, a njega su pronašli u liku Belgijca Axela Witsela. Witsel je već dugo nezadovoljan u Zenitu, a u Torino je ovoga ljeta trebao preći za dvadesetak milijuna eura. Sve je bilo praktički gotovo, a onda je dogovor propao i Belgijac je morao ostati u St. Petersburgu.

Ipak, neće tamo tako dugo ostati. Ugovor mu ističe sljedećeg ljeta, što znači kako u siječnju klubovi mogu navaliti i ‘dignuti’ ga za sitniš. Baš će taj novi prozor iskoristiti Juventus koji je ponudio Rusima, vjerovali ili ne, samo šest milijuna eura. Zenit neće imati izbora jer ne ode li Witsel u siječnju, na njemu neće zaraditi baš ništa jer će na sljedećem prijelaznom roku biti Witsel slobodan igrač. Kako je Witsel već sklopio dogovor s Juventusom i teško je da će se odlučiti za drugi klub, to znači da je Stara dama ponovo obavila senzacionalan transfer.

Inače, Witsel vrijedi oko 23 milijuna eura, a ranije su se u kontekstu njegova odlaska iz ruskog kluba spominjale svote od oko 30-40 milijuna eura. Juve je sada odigrao vrlo mudar potez i priskrbio si odličnog igrača za, eto, šest milijuna eura. Istina, Witsel im trenutno ne treba, ovoga ljeta Juve se toliko pojačao da može složiti dvije udarne momčadi. Stigli su im Dani Alves, Marko Pjaca, Miralem Pjanić, Mehdi Benatia, Gonzalo Higuain i Juan Cuadrado, ali nije na odmet ‘parkirati’ još jedno veliko ime poput Witsela.

No, to nije sve, Juventus ovakve transfere očito planira godinama unaprijed. Talijanski mediji pišu kako Stara dama planira istim ovakvim scenarijem doći do francuske zvijezde, Blaisea Matuidija. On je trenutno u istoj situaciji u kojoj je Witsel bio prošle godine, odnosno, više nema želje ostati u PSG-u, a ugovor mu istječe 2018. godine. U cijelu priču oko Matuidija umiješao se i Mino Raiola, njegov agent, koji ima dobre poslovne odnose s Juventusom u kojega je svojevremeno doveo Pogbu, a svi znamo kako je to završilo po Juve. Raiola forsira da se Matuidi plasira u Juventus, a poznato je kako njegove odluke igrači cijene jer na koncu uvijek sve ispadne idealno po njih.

Kada se malo bolje pogleda, ovakav poslovni model, kupi jeftino prodaj skupo, uspijeva tek rijetkima u današnjem nogometu, premda im se dosta toga poklopilo, treba priznati kako je Juventus očito otkrio ‘zlatnu žilu’ koju može crpiti još godinama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.