Picmonkey

ZAPOČELI PREGOVORI: Dinamo i Hajduk u istoj ligi za Zvezdom i Partizanom, HNL se raspada…

Autor: Bruno Herljević

Takav format natjecanja očito je neizbježan, a prema posljednjim informacijama iz Nyona za pet godina će zaista doći do velikih promjena u europskom nogometu i formiranja Superlige.

Forsiranje se katkada itekako isplati, najmoćniji europski klubovi, odnosno njihovi bogati vlasnici, već se godinama zalažu za ukidanje Lige prvaka kakvu sada imamo i stvaranje Super lige. Može se reći kako im je to forsiranje uspjelo, a UEFA se jedino uspjela izboriti da ono krene iza 2021. godine.

Ipak, takav format natjecanja očito je neizbježan, a prema posljednjim informacijama iz Nyona za pet godina će zaista doći do velikih promjena u europskom nogometu i formiranja Superlige. Valja spomenuti kako će tu Superligu osim europskih klubova smjeti igrati i klubovi iz Sjeverne i Južne Amerike i Azije.

E sada, bogataši su svoje želje ispunili, a ostaje pitanje što će UEFA napraviti s Ligom prvaka, odnosno, kako će buduća natjecanja izgledati. Iz Danske stižu informacije kako su već počeli pregovori o organiziranju niza regionalnih liga po cijeloj Europi.

Danski prvak Kopenhagen tako sudjeluje u pregovorima s najvećim klubovima iz Nizozemske, Belgije, Škotske, Norveške i Švedske s kojima dogovaraju organizaciju regionalne lige.

“Veliki klubovi ponašaju se kako žele i mi tu ne možemo ništa, ali moramo pronaći garanciju za svoju stabilnost u budućnosti. Moramo se nastaviti razvijati klub i biti atraktivni novim sponzorima kako bi mogli privući što bolje igrače i trenere. Osnivanje regionalne lige je nužno jer moramo ostati u europskim natjecanjima”, kazao je Anders Horsholt, direktor Kopenhagena.

Ovo je vjerojatno najizgledniji rasplet stanja u europskom nogometu, uz to Danci još navode kako bi klubovi mogli napredovati iz nižih u više nivoe, odnosno ispadati iz višeg u niže.

Nivoe su podijelili ovako:




Prvo nivo je ta famozna Superliga ili Liga prvaka, ime joj nije definirano stoga možda i ostane Liga prvaka, u kojoj bi bilo samo probrano društvo poput Barcelona, Bayerna, Reala, Juventusa, Manchestera, a uz europske velikane igrali bi klubovi iz Azije i Sj. i Jž. Amerike. Svi ti klubovi ne bi sudjelovali u nacionalnim prvenstvima!

Drugi nivo su te regionalne lige u kojima bi igrale momčadi iz pojedinih regija, “sjevernu” ligu činili bi Kopenhagen, PSV, Ajax, Celtic, a formirala mi se vjerojatno i liga s klubovima s prostoraj bivše Jugoslavije u kojoj bi sudjelovali Dinamo, Hajduk, Zvezda, Partizan i na koncu formirala bi se istočnoeuropska liga.

Treći nivo su nacionalna prvenstva u kojima bi nastupali klubovi koji ne nastupaju u prvim dvjema ligama.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.