Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Vrijedi li se odreći Soudanija? Statistika kaže kako je on jedan od najvrednijih igrača Dinama…

Autor: Bruno Herljević

Soudani je često sam rješavao krizne situacije na terenu, ali to mu se često zaboravlja.

El Arbi Hilal Soudani stigao je u Dinamo u ljeto 2013. na preporuku Vahida Halilhodižića, bivšeg trenera Dinama. Soudani je brzo postao prvo ime kluba, ali s vremenom je često mijenjao pozicije i njegov ‘killerski’ instinkt negdje se pogubio. Sve je manje zabijao, a njegova klasična pozicija nekako se izgubila, malo je igrao desno krilo, malo lijevo, a po potrebi i špicu. Teško je svakom igraču tako lutati jer su sve tri pozicije na svoj način zahtjevne. Soudaniju su godine išle, a uvijek je netko drugi bio prva zvijezda kluba, te Kovačić, te Haliović, te Pjaca, Ćorić, Rog, no, nekako se zaboravlja da je baš Soudani u brojnim utakmicama kada je Dinamo ‘visio’ bio čovjek odluke.

Slično je bilo i u utakmici trećeg pretkola Lige prvaka protiv Dinama iz Tbilisija na Maksimiru. Naime, Soudani je u utorak 26. srpnja, zabio svoj 12. europski pogodak u dresu Dinama, odnosno, deveti gol u Ligi prvaka kroz kvalifikacije i grupnu fazu. Time je Soudani postao najuspješnijim strijelcem Dinama u povijesti Lige prvaka. Iza njega su Sammir s osam golova i Mandžukić sa sedam golova.

Nisu to bili golovi protiv nekih jakih supranika u skupinama, ali bili su vrijedni za kvalifikacije. Zabijao je El Arbi tri gola Skenderbeuu, dva Foli Esch i Žalgirisu i jedan Šerifu i Tbilisiju. Kako mu ne bi umanjili priznanje niti ostali nisu zabijali protiv jačih. Sammir je zabijao protiv Helsinkija, Malmoa, Kopera, Šerifa i Domžala, a Mandžukić protiv Hazara, Linfielda, Salzburga, Pjunika i Kopera.

Spomenimo svakako i činjenicu da se Dinamo htio odreći Soudanija, odnosno, kako se itekako razmišljalo o prodaji, ali kako je on versatilan igrač, a Dinamo je gotovo uvijek u deficitu na ofenzivnim pozicijama, Soudani je imao mjesta u momčadi. Problem je nastao krajem prošle sezone kada je Brekalo navalio na prvu momčad, a bila je poprilična gužva na krilima jer su i Soudani i Junior i Pjaca bili u Mamićevom kadru. Dok se stvari još nisu realizirale oko Brekala i Pjace, dosta se spominjao i Soudanijev transfer, ali naglim odlaskom dvaju zvijezda, Soudani je opet postao jedna od ključnih uloga.

Na ukupnoj listi najboljih strijelaca u elitnim europskim natjecanjima vodi i dalje Igor Cvitanović s 15 golova, Sammir ih ima čak 13, dok je Soudani stigao na treće mjesto s 12 golova.

Najbolji Dinamovi strijelci u europskim natjecnjima

15 – Igor Cvitanović
13 – Sammir
12 – El Arbi Hilal Soudani
11 – Mario Mandžukić
8 – Duje Čop, Marko Pjaca, Rober Prosinečki, Ante Rukavina
7 – Eduardo, Edin Mujčin
6 – Fatos Beqiraj, Tomislav Šokota, Goran Vlaović
5 – Milan Badelj, Junior Fernandes, Angelo Henriquez, Silvio Marić, Ognjen Vukojević




Najbolji Dinamovi strijelci u Ligi prvaka

9 – El Arbi Hilal Soudani
8 – Sammir
7 – Mario Mandžukić
6 – Igor Cvitanović, Goran Vlaović
5 – Fatos Beqiraj, Marko Pjaca, Ante Rukavina, Tomo Šokota




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.