Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Vrbanović i HNS pronašli rupu u Zakonu o sportu? Mi imamo i ženski nogomet, futsal, pijesak…

Autor: I.Knežević

U Hrvatskom nogometnom savezu su već pronašli moguću manu Zakonu.

Danas je istekao rok od šest mjeseci koliko je bilo predviđeno za prilagodbu novom Zakonu o sportu, kojeg mnogi navijači vide kao početak čišćenja nepravilnosti u hrvatskom nogometu. No, u Hrvatskom nogometnom savezu su već pronašli moguću manu Zakonu.

Odmah nakon presice Zdravka Mamića, i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović održao je svoju povodom stupanja na snagu Zakona o sportu.

“Prema Zakonu o sportu, u dijelu gdje se govori o ustroju nacionalnih saveza, stoji da se to odnosi na saveze čijih je barem pola klubova iz najvišeg ranga natjecanja profesionalno. A u preambuli Hrvatskog olimpijskog odbora stoji da nogomet sačinjavaju muški nogomet, ženski nogomet, futsal i nogomet na pijesku. Gledajući tako, hrvatski nogomet ima deset od 32 kluba iz najvišeg ranga kao profesionalne. O ostalim stavkama oporezivanja i slično nemamo zamjerki”, rekao je Vrbanović koji je dodao kako su mislili da Zakon treba dopuniti i da je to razlog zašto su ga vratili Ustavnom sudu na razmatranje.

“Dobili smo potporu ostalih Saveza i ovo nije samo primjedba HNS-a, već želja da novi Zakon riješi puno važnija pitanja od samog sastava Skupštine. Imamo svoj Statut i nastavljamo raditi kao dosad”, poručio je Vrbanović.

Podsjetimo, Izmjene Zakona o sportu usvojene su krajem ljeta prošle godine, a sportski su savezi, klubovi i udruge dobili rok od šest mjeseci za prilagodbu. Po novom Zakonu nije bitno je li klub dioničko društvo, sportsko dioničko društvo ili udruga, svi sada moraju transparentno prikazati svoje financijske rezultate, što znači da i Dinamo, koji se registrirao kao udruga građana više neće biti u povlaštenom položaju.

Jedna od stavki Zakona koja najviše muči našu nogometnu vrhušku je ona koja kaže da se osobama osuđenima za prekršaje protivne Zakonu o sportu ili Zakonu o sprječavanju nereda zabranjuje rad u sportu na 3 godine. Uz dodatak da se taj zakon neće koristiti retroaktivno.




Autor:I.Knežević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.