Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

(VIDEO) ZAŠTO RAZAPINJATI SOUDANIJA ZBOG SIMULIRANJA? TREBA MU ZAHVALITI!

Autor: Bruno Herljević

U slučaju da ste jučer počeli pratiti nogomet možete se snebivati kako je ružno to što se Dinamov Alžirac teatralno baca po šesnaestercima i koprca po travnjaku premda ga nitko nije ni dotakao, ali zapravo to je samo jedan mali djelić modernog nogometa.

Započet ćemo s pitanjem iz naslova, zašto se toliko razapinje Soudanija zbog iznuđivanja jedanaesteraca? U slučaju da ste jučer počeli pratiti nogomet možete se snebivati kako je ružno to što se Dinamov Alžirac teatralno baca po šesnaestercima i koprca po travnjaku premda ga nitko nije ni dotakao, ali zapravo to je samo jedan mali djelić modernog nogometa.

Svi mi koji smo nogometu privrženi veći dio svojega života složit ćemo se oko jedne stvari – takozvani moderni nogomet polako ubija svaku čar i romantiku toga sporta i cijelokupni univerzum nogometa svodi samo na novac, ugovore, financije, budžetiranje, transfere i da ne nabrajamo. Isto tako, u tom modernom nogometu, ali u onoj igračkoj sferi na samom terenu, uvriježilo se to vražje simuliranje.

Nije čak ni tajna da se danas na treninzima uvježbava iznuđivanje prekršaja, ružno je i nesportski, a opet zašto se ne bi uvježbavalo. Igrači time svjesno riskiraju isključenje ili karton baš kao i pregrubim startom, a na koncu u oba slučaja će sudac biti taj koji će odrediti je li bio penal/prekršaj ili nije, dakle, igrač može probati i ako ima petlje, neka proba.

Stoga, zaista je nepotrebno toliko udarati po Soudaniju. Zapitajte se udaraju li navijači Reala po Cristianu Ronaldu kada se zakotrlja po travnjaku nakon što ga je vjetar očešao po gležnju? Ne! On je za svoje navijače požrtvovan igrač koji će napraviti sve da izbori pobjedu svojeg kluba pa čak i protiv nekavog autsajdera ili drugoligaša.

Zašto je onda Soudani na tolikom udaru? Pa čovjek je vjerojatno najbolji stranac svih vremena u Dinamu, a zadnjih godina i najkvalitetniji igrač u cijeloj ligi. Odbijao je transfere, nije grintao kada ga nije išlo, nije ucijenjivao Mamića i kompaniju odlaskom, korektan je prema navijačima (premda ih u njegovoj eri baš i nije bilo), a da ne pričamo koliko je puta spašavao ugled trenerima i klubu u ključnim utakmicama, zbog čega si je zaradio nadimak “Mr. Derbi”.

Zapravo, možda bi trebali reći “hvala” Sudaniju. Razmislite. Čovjek je jedan od rijetkih ‘dinamovaca’ koji od prvoga dana daje sve od sebe za klub i za njega je njegov Dinamo svetinja, što mnogim strancima pa i domaćima nije, a zbog koje je svojevremeno i plakao. Evo ako ste zaboravili, bilo je to na derbiju s Rijekom koncem prošle sezone.




Druga stvar zbog koje Soudaniju treba reći hvala jest to što nam je ukazao svima koliko loše suce ima Prva HNL. Istina u samo pola godine dva puta je simulirao baš protiv Cibalije, ali lijepo je prokazao koliko je lako nasamariti pojedine suce u domaćem prvenstvu. Može se sada reći, zašto baš protiv Cibalije, pa oni su ionako u problemima, ali tu se vidi sva srčanost Soudanija jer i protiv najslabijih mora napraviti sve da bi Dinamo doveo do pobjede, pod svaku cijenu reklo bi se. Nećemo reći da je lijepo to što je napravio Cibaliji već dva puta, ali pitajte se bi li se tolika hajka dizala da Soudani tako iznudi penal protiv protivnika iz Europske lige ili da mu je to ranije prolazilo u Ligi prvaka?

Eto, ovoga puta “pao” je u desetoj minuti iskoristio nepažnju ili loš pregled igre sudaca i donio Dinamu šansu za vodstvo. Soudanija možete manje voljeti zbog te glume jer ona ne bi smjela biti dijelom nogometne taktike, ali ona to jest i to već godinama. Stoga, ne treba kriviti igrače koji se pod svaku cijenu trude osigurati svojoj momčadi pobjedu, već bi trebali kriviti, prvo suce koji znaju donijeti loše odluke, a onda možda i cijeli sustav koji više ni ne mari za simuliranje te ga sve manje kažnjava.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.