(VIDEO) Tko tu godinu nije doživio kao navijač, puno je propustio: Na današnji dan Dinamo i Hajduk odigrali su najbolju utakmicu

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Pogledajte dobro ove videosnimke i usporedite ih s današnjim atmosferama na stadionu, s današnjom kvalitetom nogometaša koji su članovi naših najboljih klubova. Razlika je to enormna, doslovce nas ulovi tuga kada se to započne uspoređivati.

U veljači 1982.godine u Splitu, u čuvenoj Dinamovoj šampionskoj godini, u Splitu je na utakmici ovih kluboa postavljen rekord stadiona na Poljudu. Bila je prodana 51.723 ulaznica, a gledatelja je bilo šesdesetak tisuća, na stajaćim mjestima pucale su i svijale su se metalne ograde postavljene protiv valova po tribinama, tolika je, naime, gužva bila. U skraćenoj snimci koju možetepogledati vidjeti ćete da je to bila nevjerojatno uzbudljiva utakmica, sa sjajnim kvalitetnim igrqčima s obje strane, briljirali su Kranjčar, Zajec, Bručić, Vlak, Mlinarić, Deverić, Slišković, Zoran i Zlatko Vujović, Gudelj, Pudar…

Dinamo je u prvom dijelu poveo sa 2-0 golovima Zajeca i Deverića, Hajduk je smanjio golom Zorana Vujovića. Pa je Ivan Gudelj zapucao jedanaesterac, pogodio je stativu. Još u prvome dijelu bili su isključeni Bračun i Zlatko Vujović. A sve je bilo, pogledajte, začinjeno vrhunskim nogometnim potezima.

Pogledajte dobro ove videosnimke i usporedite ih s današnjim atmosferama na stadionu, s današnjom kvalitetom nogometaša koji su članovi naših najboljih klubova. Razlika je to enormna, doslovce nas ulovi tuga kada se to započne uspoređivati.

Te su utakmice Dinamovog proljeća 1982. godine koje su i danas utkane u sjećanje današnje srednje generacije navijača Dinama i Hajduka. I vrijedi pogledati te silne majstore nogometne lopte koji su na tribine privlačili na desetke i desetke tisuća ljudi. Svaka analogija s današnjim vremenima ovdje je bespredmetna. Nekad u sjećanjima valja uživati, ne uspoređivati nekadašnja vremena s današnjim.

Dinamo koji je tada, u veljači 1982. godine, pobjedama protiv Crvene zvezde i Hajduka kročio na vrh ljestvice više nitko nije mogao skinuti do kraja prvenstva. Zagrebački klub je osvojio prvenstvo Jugoslavije nakon 24 godine, cijela Hrvatska je danima slavila…

Koliko je Hrvatskoj značio taj trijumf najbolje svjedoče i riječi Ćire Blaževića, trenera Dinama iz tog doba.

– Vrlo često me pitaju što je važnije: ’98. gdje smo bili treći ili ’82 kada smo osvojili prvenstvo Jugoslavije nakon 24 godine. Za mene je uvijek važnija 82′! Jer ona je imala jedan osobiti naboj nešto sasvim drugo od športskog. Bio je to jedan sociološki i patriotski naboj! Tako da ’82. godina ostaje za mene kao moja najznačajnija godina!




Tko tu godinu kao navijač nije doživio puno je propustio.




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.