(VIDEO) JE LI BAŠ MODRIĆ TAJ KOJI ĆE RAZBITI PROKLESTVO REALOVE ‘DESETKE’?

Autor: HINA/B.H.

Posljednji igrač koji se u kraljevskom klubu proslavio s 'desetkom' bio je Luis Figo. Portugalac je 2000. godine došao iz najvećeg rivala Barcelone, a u Madridu je proveo pet sezona osvojivši dva španjolska prvenstva, dva domaća superkupa, Ligu prvaka, Interkontinentalni kup te europski superkup.

Igrati u Real Madridu u dresu s brojem 10 oduvijek je bio san mnogih nogometaša, a hrvatski kapetan Luka Modrić koji je u subotu skinuo broj 19 kako bi navukao 10 samo je jedan od njih.

No već neko vrijeme u Madridu vjeruju kako nositi na leđima ‘desetku’ znači i nositi teret prokletstva koje se sručilo na klub prije više od deset godina. Donedavna situacija s Jamesom Rodríguezom (25) koji je morao napustiti Real Madrid potvrđuje da se nešto čudno događa s nogometašima koji preuzmu ovaj broj.

Posljednji igrač koji se u kraljevskom klubu proslavio s ‘desetkom’ bio je Luis Figo. Portugalac je 2000. godine došao iz najvećeg rivala Barcelone, a u Madridu je proveo pet sezona osvojivši dva španjolska prvenstva, dva domaća superkupa, Ligu prvaka, Interkontinentalni kup te europski superkup. Nakon što je za Inter potpisao 2005., Real Madrid je potrošio 155 milijuna eura tražeći svoju novu ‘desetku’.

Prvi je stigao Robinho, mlada brazilska zvijezda, za koju je plaćeno 25 milijuna eura iako se nalazio na svojim počecima. Nakon tri sezone izašao je na stražnja vrata neispunjenimh očekivanja. Manchester City je nastavio vjerovati u njega te ga je kupio za 40 milijuna eura.

Na upražnjeno mjesto došao je mladi Sneijder čijom je krvlju tekla tehnika velikih nizozemskih prethodnika. Prvu sezonu je nosio broj 23, dok je ondje bio Robinho, no iduće sezone s brojem 10 pao mu je učinak. Ubrzo je i on izašao na stražnja vrata u milanski Inter za 15 milijuna eura gdje ga je dočekao José Mourinho. Ondje su mu se vratili osmijeh na lice i glad za titulama. Tamo je dobro igrao s ‘desetkom’na leđima.




U Madrid je zatim stigao Lassana Diarra čija je uloga bila destrukcija igre. Tijekom dvije sezone bio je glavna figura mehaničkog Real Madrida. U početku je nosio ‘šesticu’, pa preuzeo upražnjenu ‘desetku’. Došli su onda kvalitetniji igrači a Diarrino vrijeme na terenu se istopilo.

Igrač koji je podigao kvalitetu bio je Mesut Ozil, posljednja ‘desetka’ prije Jamesa. Vratio je magiju i lijepi potez u madridski nogometni hram, međutim detalji kojima je mogao dostići slavu okrenuli su se protiv njega. Promašaj ‘jedan na jedan’ s vratarom Borussije Dortmund u polufinalu Lige prvaka, nakon kojeg je madridska momčad ispala, ostao je upamćen. Kada je završila sezona Nijemac je kupio avionsku kartu za London. Arsenal je platio 45 milijuna eura. Svi ovi igrači, unatoč velikim partijama, nisu konstantno bilo na najvišoj razini na kojoj inzistira Real Madrid.




Prokletstvo je zatim prešlo na Jamesa Rodrígueza. Na madridski aerodrom sletio je u ljeto 2014. kao najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva u Brazilu. Prve sezone je u 46 utakmica zabio 17 golova, ali već iduće do sredine ožujka samo šest u 22 susreta. Njegove nastupe izviždala je publika na Santiago Bernabéu u gradskom derbiju protiv Atlética. Jureći automobilom na trening bježao je policiji i morao platiti kaznu. Minute na terenu su mu se otapale. Kada je pak nakon nekoliko utakmica dobio priliku igrati slučajno je na terenu ozlijedio suigrača Garetha Balea. Našao se pod medijskim pritiskom a dio novinara je čitavo vrijeme ponavljao da će ga klub prodati.

Ovaj mjesec je posuđen Bayernu na dvije sezone. Nijemci će imati pravo otkupa njegovog ugovora. James je imao veliku konkurenciju u veznom redu a trener Zinedine Zidane je od dolaska na klupu u siječnju 2016. forsirao sustav 4-3-3 s Lukom Modrićem, Tonijem Kroosom i Casemirom u sredini. S klupe su konkurirali Isco Alarcon, Marco Asensio, Mateo Kovačić i James Rodriguez. James je ostao na tribini u najvećoj utakmici sezone, finalu Lige prvaka u Cardiffu gdje je Real Madrid podigao svoj dvanaesti pehar prvaka Europe.

Kolumbijac je skinuo dres s „desetkom“ nakon 111 utakmica tijekom kojih je zabio 36 golova a 41 put asistirao. Okovi klupe bili su pretežak teret. Odande u trenirci više nije mogao gledati suigrače kako se vesele.

Modrić pak navlači „desetku“ u najtežem trenutku u karijeri. U Hrvatskoj gubi potporu naroda nakon svjedočenja na sudu u slučaju Mamić, istražitelji ga sumnjiče za lažno svjedočenje u korist dužnosnika Dinama optuženog za izvlačenje milijuna iz zagrebačkog kluba. U Španjolskoj je istovremeno pod istragom Porezne uprave zbog sumnje u utaju poreza, pokazuje izvadak iz Porezne uprave objavljen u novinama El Mundo. Hrvatsku je predvodio u porazu od 0-1 na Islandu u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Luka Modrić, koji je u posljednje četiri godine tri puta osvojio Ligu prvaka, vjerojatno je najbolja osoba za testiranje ovog „ukletog“ broja. Hoće li se crna legenda ponovno spustiti na bijeli dres Real Madrida ili će Hrvat prekinuti priče koje zaokupljaju maštu stanovnika bit će uskoro poznato.

Već u nedjelju će Modrić istrčati s „desetkom“ na leđima protiv svog prvog trenera u Real Madridu Jose Mourinha, sada trenera Manchester Uniteda. Od kolovoza 2012. hrvatski vezni igrač je nosio broj 19. Ovaj put neće ići u driblinge samo protiv protivničkih igrača. S druge strane imat će i više od 10 godina dugu legendu koju nitko nije znao poraziti.

Sve Realove desetke u 21. stoljeću:

2000./2001. Luis Figo
2005./2006. Robinho
2008./2009. Wesley Sneijder
2009./2010. Lassana Diarra
2011./2012. Mesut Ozil
2014./2015. James Rodriguez

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.