screenshot

(VIDEO) HRVATSKOM JE PONOVO ZAVLADALA TUGA! Pet godina bez ikone Dinama Ivana Turine

Autor: Bruno Herljević

Prošlo je već pet dugih godina otkako je 33-godišnji hrvatski vratar Ivan Turina iznenada preminuo i rastužio nogometni svijet. Turina je za sobom ostavio suprugu i troje male djece, kao i vojsku obožavatelja od Švedske, gdje je uživao status prvog vratara AIK-a pa sve do Zagreba gdje ima status ikone Dinama.

Ivan Turina rođen je u Zagrebu 3. listopada 1980. godine, a kao 18-godišnjak je potpisao prvi ugovor s Dinamom još tamo 1998. godine, a bio je četvrti vratar Dinama iza Ladića, Butine i Vasilja. Tek je 2003. godine upisao svoj prvi nastup za prvu momčad, a igrao je na posudbama u Sesvetama, Kamen Ingradu i Osijeku.

U sezoni 03/04 Turina je konačno došao na red, branio je u 22 utakmice i debitirao u Kupu UEFA. U narednoj sezoni opet je preselio na klupu i upisao tek 12 nastupa, a godinu nakon toga branio je u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Arseala i Auxerrea. Nakon što je par puta podbacio u važnim trenucima, zamijenio ga je njemački veteran Georg Koch, a Turina je obavio transfer u grčki Xanthi. Sezonu kasnije otišao je u Poljsku, a onda se nakratko vratio u Dinamo da bi 2010. godine otišao u svoj posljednji klub, AIK iz Stockholma. Igrao je Turina i za reprezentaciju, za sve mlađe selekcije, a jednom je nastupio i za A momčad kada je zamijenio Didulicu na Carlsberg kupu.

Turina se konačno skrasio u Švedskoj i postao je prvi vratar AIK-a i miljenik navijača, a ondje je planirao završiti karijeru. Nešto prije smrti Ivan je potpisao novi ugovor s AIK-om. No, taj se ugovor nikada neće privesti kraju. Ivan je na današnji dan prije točno pet godine preminuo u snu od zatajenja srca.

Na ispraćaj mu je stigla cijela momčad Dinama, Lokomotive i AIK-a, kao i brojni nogometni dužnosnici, obitelj i prijatelji. U njegovu čast Dinamo i AIK odigrali su prijateljsku utakmicu 13. svibnja 2013. u Stockholmu. Šveđani su mu priredili i spektakularan oproštaj na tribinama i na terenu, a prizore s te utakmice pamtimo još i danas.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.