Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

(VIDEO) HRVATSKA DOŽIVJELA RIJETKO VIĐEN DEBAKL! Pogledajte kako je Peru rastavio Dalićeve Vatrene

Autor: Bruno Herljević

Hrvatska nogometna vrsta doživjela je težak poraz na prvoj pripremnoj utakmici za Svjetsko prvenstvo. Peru ih je u potpunosti nadigrao s 2:0 i veoma zabrinuo navijače, a vjerojatno i izbornika Dalića koji u 90 minuta nije uspio nametnuti ritam, uspostaviti kombinatoriku i preuzeti inicijativu, od realno, inferiornijeg protivnika.

Peru je, dakle, još jedna južnoamerička momčad koja je svojom agresivnom igrom i pressingom nanijela poraz Hrvatskoj, ali još više zabrinjava loša i neuvjerljiva igra Dalićeve momčadi. Nije bilo dobro i pod hitno treba naći rješenje!


HRVATSKA – PERU 0:2

93′ – Kraj utakmice! Peru je u potpunosti nadigrao neuvjerljivu, bezidejnu, neposloženu i neorganiziranu Hrvatsku. Vatreni se moraju drastično popraviti do Mundijala, ovako se ne može igrati na svjetskoj smotri.

92′ – Kramarić sada odlično s ruba kaznenog prostora plasira u daljnji kut, ali Caceda skida paradom. Fantastičan je vratar Perua bio na ovoj utakmici.

90′ – Hrvatska i dalje pokušava izgraditi suvisao napad, ali sve zapinje kod egzekucije. Kramarić je sada imao najbolju šansu na utakmici. Gađao je negdje s 11 metara glavom, ali peruanski vratar ima mačje reflekse i uspjeva skinuti vrlo tešku loptu.

87′ – Rakitić je izveo korner, lopta ide daleko na drugu stativu i dolazi do Kramarića koji lijepo prima, fintira i onda puca preko gornjeg desnog kuta vratara.




85′ – Jednostavno ne ide. Igrači se ne razumiju najbolje, sada opet jedna lopta biva dodana u aut umjesto igraču u noge. Gotovo amaterski potezi Vatrenih.

83′ – Malo je još do kraja, s ovako neuvjerljivom igrom male su šanse za stizanjem dva gola prednosti, a o preokretu da i ne govorimo.

80′ – Rebić je unio malo živosti na boku. Već drugi puta prodire i daje za Kramarića koji ne uspjeva realizirati ubačaj s lijeve strane.




79′ – Rebić je u međuvremenu ušao umjesto Perišića. Hrvatska sad igra nešto konkretnije, ali još uvijek izostaju prave akcije.

75′ – Peru igra s igračem manje, Yotun je dobio crveni karton (drugi žuti) jer je ometao Modrića pri brzom izvođenju napada.

71′ – Pjaca je ušao, Mandžukić je izašao. Za sada se ne osjete previše te promjene koje Dalić radi. Nema previše napretka u igri, Peru drži sve pod kontrolom.

64′ – Kramarić je ušao, Kalinić izašao. Na terenu ništa novo…

60′ – Sat vremena igre je za nama. U međuvremenu je ušao Kovačić umjesto Brozovića, ali konkretnih rješenja nema. Igra se nije previše promijenila u drugom dijelu.

49′ – GOL za Peru! Flores je strijelac nakon krasne akcije Peruanaca, Farfan je primio sjajnu loptu u for i ubacio na peterac, a Flores je na kraju pospremio loptu u praznu mrežu.

46′ – Krenulo je drugo poluvrijeme. Hrvatska kreće s centra. No već i istoj minuti Peru dolazi u posjed i prijeti opasno iz blizine.


45′ – Kraj prvog dijela. Nema druge riječi za opis nego – loše! Zaslužena prednost Peruanaca, Hrvatska djeluje izgubljeno, što potvrđuje i posljednja akcija u poluvremenu, kada je Perišić dodao loptu ravno u gol-aut, a loptu je zapravo trebao u prostor dobiti Strinić – koji je bio pet metara iza. Nedostaje kombinatorike, da ne nabrajamo više i ne ponavljamo se, nedostaje svega. Ovakva Hrvatska nema što tražiti na Svjetskom…

42′ – Kalinić je zabio na sjajan centaršut Vrsaljka, ali napadač radi prekršaj u napadu i gola nema.

40′ – Peruanci igraju jaki pressing, čak i dupliraju kada su u prilici i to očito ne odgovara nešto sporijoj i manje protočnoj igri Hrvatske.

35′ – Dojam nakon prvih pola sata je loš. Nažalost to moramo tako reći. Nedostaje kompaktnosti, nedostaje ideje, linije nisu dobro povezane. Forsira se igra po bokovima, odnosno bekovi stoje vrlo visoko i teško se snalaze u tim zadaćama. Mandžukić je neprimjetan, kao i Kalinić. Modrić je opet posvuda, ali ne uspjeva ništa konkretno napraviti. Previše lopti u prazno, previše nerazumjevanja, kao da su se jučer okupili i prvi put igraju…

29′ – Totalno nepotreban karton dobija Brozović. Srušio je Ramosa bez ikakve potrebe na njegovoj polovici terena.

27′ – Kalinić je srušen negdje na rubu kaznenog prostora. Rakitić je preuzeo odgovornost kod slobodnjaka, ali puca po podu i vratar Perua to brani.

18′ – Hrvatska se sada probudila, ali konkretne prijetnje nema. Greške se još potkradaju u linijama i nekako to sve ne izgleda dobro povezano. Previše je pogrešaka u dodavanjima, nekako djeluju dekoncentrirano. Pokušava se igra preko bekova, odnosno po krilima, ali sve u svemu za sada i nije neki dojam…

12′ – GOL za Peru, Carrillo je strijelac. Kardinalne greške Hrvatske obrane. Ćorulka se spetljao, potom i Strinić loše reagirao, Vida nije dobro izašao u blok i Peruanac je izvana opalio i prevario Subašića.

 

9′ – Da. Ne izgleda Hrvatska baš dobro, mora se priznati. Lopta teče dosta sporo i nema jasne ideje kako je premostiti do ofenzivaca. Peru je sada imao dobru akciju, nakon što je Ćorluka prodao loptu i Farfan je fintirao na krilu i dao za Cuevasa koji puca, ali ravno u Subašića. Modrić je nešto ranije uspio lijepo pronaći Kalinića, ali stasiti napadač nije uspio izboriti duel.

8′ – Čini se kako su Peruanci namirisali slabu točku odmah na početku. Napadaju po desnoj strani, odnosno tamo gdje se nalazi Strinić… A spomenimo kako je na samom početku lošu reakciju imao Vida i dosta je zakomplicirao stvari obrani.

5′ – Za sada je Peru u blagoj premoći na terenu, ali Hrvatska je prijetila već nešto opasnije i bio je korner.

1′ – Peru je izveo početni udarac.


1:32 – Pomalo je čudno sada. Na stadionu je mrkli mrak, a intoniraju se himne. Čuju se zvižduci tu i tamo.

1:30 – Spektakularan show priredili su Amerikanci na početku. Vatromet, isječci iz povijesti obaju reprezentacija, vrlo impresivno.

1:20 – Stadion Hard Rock je prepun… Da, više je peruanskih navijača, ali očekuje se dobra i napeta atmosfera. Čini se kako je na stadionu oko 50 tisuća ljudi.

 

0:42 – HNS je službeno objavio sastav za ogled s Peruom…

0:35 – Naravno, bit će i hrvatskih navijača…

0:30 – Navijači se polako okupljaju na stadionu Hard Rock u Miamiju.

 

0:10- Ovo su vjerojatni sastavi obaju reprezentacija… Hrvatska ide s najjačom postavom.

Hrvatska: Subašić; Strinić, Vida, Ćorluka, Vrsaljko; Brozović, Rakitić; Perišić, Modrić, Mandžukić; Kalinić.

Peru: Carvallo; Trauco, Rodriguez, Ramos, Advincula; Farfan, Flores, Tapia, Cueva, Polo; Carrillo.

0:00 – Do početka utakmice ostalo je nešto više od sat vremena. Peruanski navijači pripremili su pravu ludnicu pred stadionom u Miamiju.

La Barra Brava! ??

Objavu dijeli Gianfranco Puerta (@gpuerta48)

23:55 – Poznato je kako će Vatreni igrati u novoj garnituri, onoj rezervnoj tamnoj inačici dresa.

Finally – let’s play! ???? #PERCRO #hrvatska #mm17?

Objavu dijeli Mario Mandžukić MM 17 (@mariomandzukic_official)


Hrvatski izbornik Zlatko Dalić izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak uoči prijateljske utakmice protiv Perua da je osnovni cilj tog susreta kao i susreta protiv Meksika priprema igre i prikupljanje iskustva za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

“Osnovni nam je cilj pripremiti svoju igru i dati priliku svim igračima. Ključno nam je kako ćemo mi izgledati, a pobjeda bi nam bila važna za samopouzdanje”, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić uoči utakmice koju Vatreni igraju večeras u 1,30 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Hard Rock u Miamiju. Četiri dana poslije slijedi ogled s Meksikancima u Dallasu.

“Igrat ćemo protiv Perua kao i u tri prijašnje utakmice, u sustavu 4-2-3-1. Razmišljao sam o tome, ali nemamo mnogo vremena. Međutim, dobro je što smo ovdje i što igramo protiv Južnoamerikanaca. Tražio sam snažne suparnike, dobio sam ih, i nadam se dobrom iskustvu u ove dvije utakmice”, dodao je Dalić.

“Želimo se testirati na sudionicima Svjetskog prvenstva koji igraju slično Argentini, jednom od favorita za naslov svjetskog prvaka. Peru je prošle godine primio samo sedam pogodaka, igraju dobru obranu, a dobro poznajem i Farfanove kvalitete. Rado bih ih opet susreo i u drugom krugu Svjetskog prvenstva, zašto ne”, dodao je Dalić.

Ipak, izborniku će upravo Vatreni biti u prvom planu, bez obzira na suparničke slabosti i vrline.

“Imamo izvrsne igrače, koji igraju u najboljim europskim klubovima. Došao sam u teškoj situaciji, a sada želimo ostvariti svoje snove, pri čemu nam je prvi cilj proći skupinu. Imam puno povjerenje u svoje igrače, a oni mi kvalitetno odgovaraju. Mala smo zemlja, ali od nogometa imamo velika očekivanja”, zaključio je Dalić.

Modrić zaziva navijače

Luka Modrić, vezni igrač Real Madrida i kapetan Vatrenih, vjeruje kako će sraz s Peruancima pružiti dobru sliku o onome što Dalićeve izabranike čeka ovoga ljeta u Rusiji.

“Peruance krase izražena borbenost, trka i kompaktnost, a imaju i nekoliko opasnih pojedinaca. Farfan je u dobroj formi, Guerrera smatram možda i njihovim najboljim igračem. Sviđa mi se Peru, zajedništvo mu je vjerojatno najveća snaga. Čeka nas stoga muška utakmica protiv sastava koji prezentira južnoamerički nogomet u vrlo dobrom svjetlu”, rekao je Modrić. Hrvatska protiv Perua igra večeras u Miamiju u 1,30 sati po hrvatskom vremenu.

“Sigurno će nam to biti dobra priprema za Argentinu na SP-u, koja ima još i bolje pojedince. Bit će nam to kvalitetna provjera i nadam se dobroj utakmici i dobrom rezultatu, da ćemo ispuniti zahtjeve izbornika kao u prijašnjim utakmicama. Poštujemo Peru, kao i svakog drugog suparnika, no pobijediti želimo u svakoj utakmici, premda ne osjećamo pritisak. Važno nam je pružiti dobru partiju, a uspijemo li pritom pobijediti, bit će savršeno”, dodao je Luka Modrić.

Hrvatska će biti usredotočena prvenstveno na svoje vrline.

“Moramo se držati svoje igre, svog stila. Imamo kvalitetu i trebamo je pokazati na terenu. Naravno, na nekim stvarima trebamo naporno raditi kako bismo bili još bolji. Želimo napredovati iz utakmice u utakmicu”, najavio je kapetan.

Koji su dometi ove reprezentacije na nadolazećoj svjetskoj smotri?

“Naš je san ponoviti Francusku ’98, a cilj nam je prije svega proći vrlo zahtjevnu skupinu. Ići ćemo korak po korak, nećemo razmišljati previše unaprijed. Sazrijeli smo kao momčad, a i nas krasi zajedništvo. U Francuskoj ’98 bila je bolja atmosfera oko reprezentacije, no u posljednjim su utakmicama navijači stali iza nas, i ta nam podrška treba. Svi zajedno možemo postići uspjeh, iskusniji smo i snažniji nego prije četiri godine”.

Utakmice s Peruom i Meksikom bit će poseban doživljaj za Hrvate u Sjevernoj Americi.

“Drago nam je da smo došli u Sjedinjene Američke Države, da se možemo približiti navijačima u iseljeništvu jer znamo da nam pružaju veliku podršku, što nam mnogo znači. Neka nastave biti uz nas, a mi ćemo na terenu dati maksimum, kako bismo predstavili Hrvatsku na najvišoj razini – kako protiv Perua i Meksika, tako i na Svjetskom prvenstvu”, zaključio je Modrić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.